pad davora šukera

Pad bivšeg velikana Davora Šukera. Odbacili su ga jedini saveznici, mafija i HDZ

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

ZAHVALJUJUĆI Davoru Šukeru za Hrvatsku je saznao cijeli svijet. To su nam nakon SP-a 1998. tupili režimski propagandisti s par medija, koliko ih je tada bio u zemlji. I nisu bili u krivu.

Šuker je svijetu otkrio Hrvatsku

Slavili su se golgeterski podvizi Zlatne kopačke SP-a na kojem je Hrvatsku odveo do bronce zlatnog sjaja, a mladu državu za koju nitko nije čuo do globalne prepoznatljivosti.

U isto vrijeme šutjelo se o drugoj, ali neugodnoj istini, da nacionalni junak sa sobom na SP-u i po ložama stadiona vodi te na grob zločinca Pavelića hodočasti s elitom hrvatskog podzemlja.

Zemlju opustošenu ratom vodio je čovjek kojeg su oslovljavali vrhovnikom, poglavarom i koji je bio najveći navijač nogometne reprezentacije. On je ovako propovijedao: "Jezik nogometa jači je od ijedne diplomacije, i sad kad rata više nema, sport je područje po kojem će Hrvati biti prepoznati."

Hodočastio je Paveliću na grob i družio se s najvećim kriminalcima

(Fotografiju je ekskluzivno objavio index, a prenijeli svi relevantni svjetski mediji)

Šuker je dakle bio kombinacija Ante Gotovine i Mate Granića za novu eru Hrvatske ili "regionalne sile", kako joj je tepao Tuđman i tko mu je onda imao pravo predbacivati što je prijatelj s kriminalcima te što s njima pozira na grobu najvećeg zločinca?

Dok je glumio predsjednika HNS-a isticao se nevjerojatnim provalama i bahatošću

Onaj kojem je sve dopušteno i čiju je veličinu zabranjeno sumnjati shodno tome se i ponaša, pa se Šuker dugo nakon završetka igračke karijere te nakon što je deset godina komično glumio predsjednika HNS-a, na račun stare slave bahatošću i sarkazmom obrušavao na sve koji se nisu slagali s njegovim odama samom sebi u trećem licu, bezgrešnom Mamiću i "hrvatskoj nogometnoj obitelji", čime je smiješno i nevješto pokušavao prikriti brojne nedostatke, ograničenja i potkapacitiranosti za visoku funkciju koju obnaša. Manje osorno, arogantno i s puno manje prijezira prema brojnim neistomišljenicima, ali s jednakim nedostatkom stila i socijalne inteligencije, isto je radio i njemu do prije par godina nadređeni predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Oba nekada velika igrača pri tome su dokazala da to što je netko prije 40 godina odlično izvodio slobodnjake ili desetljeće kasnije jednako efektno kupio otpatke po petercu, ni u kojem slučaju ne smije biti ulaznica u svijet prilično drugačijih velikih igrača. Osim ako se oni, koji zabijaju u lakiranim cipelama, u takvom okružju ne koriste zlatnim kopačkama kako bi im bili maskote i nasmiješena zaštitna lica za njihove zakulisne utakmice. Pokazalo se da je Platini bio jedan od igrača mračnih sila, pa je odletio s mjesta predsjednika UEFA-e.

Hvalio se zlatnom značkom UEFA-e i FIFA-inom komisijom. Obje te institucije duboko su umočene u kriminal

Svima je jasno kakvi likovi se desetljećima muvaju u HNS-u i oko njega, a da puno bolja situacija nije ni u FIFA-i znali smo i prije nego što je prije šest godina uhićen praktično cijeli vrh te organizacije s više članova od UN-a. Zašto bismo onda bolje mišljenje imali o znački člana IO UEFA-e koju je Šuker tako ponosno pokazivao na konferencijama za medije i središnjim informativnim emisijama nacionalnih televizija?

"Zar 35 glasova s posljednjeg UEFA-inog Kongresa ništa ne vrijedi?! Zar ova značka ništa ne vrijedi?" ponavljao je Šuker držeći se za UEFA-in znamen na sakou, blaženo nesvjestan da je njemu, Savezu i onima koji su ga postavili na njegovo čelo, javnost odavno i definitivno okrenula prema dolje onaj poznati šukerovski palac i da više nema tog broša ni bižuterije iz bijelog svijeta kojom će kupiti čak ni ovdašnji poslovično neuki, zaboravni i lako impresionirajući nogometni puk.

Širok osmijeh i podignuti palac je sve što je Šuker imao za ponuditi

Nikome u Hrvatskoj već dugo ne znači baš ništa što je Šuker u UEFA-i bio i predsjednik njene Nogometne komisije te dopredsjednik Komisije za marketinško savjetovanje, dok je u FIFA-i bio član Organizacijske komisije za natjecanja. Hrvati mu pri tome ne zamjeraju što se Šukerovo uspinjanje u hranidbenom lancu vječno gladnih paroždera u Nyonu i Zurichu poklapalo s padanjem cijelih vrhuški do kraja u kriminal umočenih UEFA-e i FIFA-e, nego zato što bi Šuker čim zine trabunjao gluposti, uvijek garnirane njegovim zaštitnim znakovima - širokim osmijehom i podignutim palcem.

Šuker je u devet godina na poziciji predsjednika HNS-a za hrvatsku javnost bio i ostao pojam sprdnje, tip koji ili pozira naceren s ispupčenim prstom ili se bujicom besmislica bahato i arogantno obrušava na sve koji ga ne obožavaju, a njih je u ovoj državi par milijuna.

Bio je smiješan, ali način na koji je došao u HNS to nikako nije

I dok su njegova pojava, stil i način ophođenja smiješni, način na koji je postao i dugo ostao predsjednik najvažnijeg, najutjecajnijeg i najbogatijeg sportskog saveza u državi nikako nisu. Pri tome je nebitno što je prvih šest godina njegovog mandata HNS-om zapravo vladao pravomoćno osuđeni kriminalac Zdravko Mamić, a zadnje tri godine, otkako je Mamić u bijegu, to radio HDZ-ovac Marijan Kustić. On je sada i formalno naslijedio Šukera na mjestu predsjednika Saveza koji bi se komotno umjesto HNS mogao zvati HDZ. "Stožerna hrvatska stranka" naime od neovisnosti naovamo ne ispušta najprestižniju sportsku instituciju u državi

O tome kakav je Davor Šuker bio predsjednik HNS-a, najbolje svjedoče okolnosti u kojima je izabran i pod kojima je otišao, pa vrijedi podsjetiti posebno na to kako je ušao u Savez. Naravno, pod patronatom i u savezništvu kriminala i HDZ-a. 

Kako je lijeni HDZ-ov zastupnik Šuker glasom u Skupštini obogatio Horvatinčića i promijenio izgled Zagreba?

Ratnih 90-ih HDZ-ov HNS vodili su njegovi junaci stvaranja hrvatske države (Đuro Brodarac) i hrvatske ekonomije (Nadan Vidošević), a mnogi ne znaju i da je i Davor Šuker istaknuti HDZ-ovac. Bio je zastupnik te stranke u zagrebačkoj gradskoj Skupštini od 2005. do 2009. godine. Doduše, tamo se pojavio svega 14 puta. U četiri godine govorio je samo četiri puta kao zastupnik. No, jedno njegovo pojavljivanje, 1. veljače 2008. bilo je povijesno. Tog dana postojala mogućnost rušenja kvoruma, a samim time i Bandićeva GUP-a  s Horvatinčićevim projektom uređenja bloka na Cvjetnom trgu kojeg su i Bandić i Horvatinčić gurali pod parolom javno-privatnog partnerstva pa se tog jutra Šuker uredno pojavio na Skupštini. 

Međutim, Šuker je kao zastupnik HDZ-a, protivno volji svoje stranke, prigrlio GUP-ovo rješenje Milana Bandića te na užas građanskih aktivista i iznenađenje HDZ-a omogućio izgradnju Horvatinčićevog Hoto Centra u Varšavskoj ulici te promjenu vizure Zagreba. U isto vrijeme za projekt bivšeg Dinamovog direktora Horvatinčića i počasnog Dinamovog predsjednika Bandića, žestoko je lobirao Dinamov gazda Zdravko Mamić. Druženje Horvatinčića, Bandića, Šukera uz Zdravka Mamića nastavilo se godinama kasnije, posebno na feštama predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i nogometnim stadionima. 

Mamić ga je Bentleyom dovezao na jezivu predstavu i vratio u hrvatski nogomet

Gospodar lutaka u HNS-u i hrvatskom nogometu novoj marioneti se za ključni glas za izgradnju zdanja u kojem Mamić sada ima nekretnine odužio na nepojmljivo gadljivim izborima za predsjednika Saveza 2010. godine. Šuker je na njoj formalno postao članom Skupštine HNS-a, ali znalo se da je tamo instaliran samo kako bi naslijedio aktualnog Mamićevog glumca predsjednika Saveza, vremešnog Vlatka Markovića.

Nenadoknadiva je šteta što odurnu predstavu u zagrebačkom Westinu iz bliza i iza kulisa nije moglo vidjeti daleko više ljudi od 30-ak novinara, jer svaki ljubitelj hrvatskog nogometa zavrijedio je svjedočiti tom događaju. Nakon toga bi mu se doduše smučio taj hrvatski nogomet, HNS i reprezentacija, ali takva je realnost tih institucija i ona se najbolje vidjela u svečanoj dvorani hotela.

Nažalost, nogometni puk od forme nije vidio sadržaj koji je dominirao na izborima koji su odlučivali kome će pripasti kontrola nad desecima milijuna eura, nadzor nad sucima i pravo na kvotu igrača u reprezentaciji Hrvatske. pa je tako s te izborne Skupštine HNS-a ostalo upamćeno tek Mamićevo urlanje "Nećeš razbojniče!" upućeno Igoru Štimcu. On je bio jedini izazivač Vlatku Markoviću, Mamićevom fikusu koji je prethodio Šukeru na toj funkciji. Meštar ceremonije bio je vječni Zorislav Srebrić. Štimčev glavni operativac bio je notorni Reno Sinovčić, koji se krenuo fizički obračunati se s glasačem koji je glasom za Mamićev klan prelomio da ne pobijedi suparnički, pa je izbačen iz dvorane.

Šuker je pored kutije pazio glasa li se za Mamićevu marionetu

Davor Šuker se u hrvatski nogomet vratio na manifestaciji koja je pokazala kakav on doista jest. Daleko od slike koju nam serviraju njegovi dužnosnici i "konstruktivni mediji" koji bleje o "Vatrenima", "zajedništvu", domovini i kockicama. To je skupi i vrijedni predmet žestoke borbe suprotstavljenih klanova u kojima se ne biraju sredstva ni metode. Te noći smo po kuloarima, hodnicima, šankovima, liftovima i kozmetičkim salonima Westina gledali umilna moljakanja i velikodušna obećavanja, morbidne prijetnje i opasne ucjene, hvatanje za guše i pištolje za pasom.

Na tu feštu kriminalaca Mamić je u svom Bentleyu doveo Šukera kao "posebnog gosta HNS-ove izborne Skupštine". Ipak, njegova uloga nije bila samo protokolarna. Za funkciju fiktivnog predsjednika HNS-a pripreman je tako da je posjednut pored glasačke kutije, odakle je gospodaru hrvatskog nogometa javljao ponaša li se glasačko tijelo sukladno naredbama. Pri tome se posebno pamti scena: Štimac je u jednom trenutku, još tijekom glasanja, počeo slavodobitno skakati feštajući pobjedu, dok je istovremeno Mamić bijesno gledao prema Šukeru, koji mu je pak prethodno palcem signalizirao da je sve u redu. Kasnije se utvrdilo da je Štimac pobjedu koje nije bilo slavio jer je presudni glasač prije stavljanja listića u kutiju papirić okrenuo onako kako je bilo dogovoreno u Štimčevom taboru. Ipak, pobijedili su Marković, Šuker i Mamić.

"Kunem se da neću dugo ostati na čelu HNS-a"

Šuker je funkciju predsjednika HNS-a preuzeo dvije godine kasnije, a nju je reizabran još dva puta. Pamti se rečenica koja je pokazala s kolikim je entuzijazmom postao prvi čovjek hrvatskog nogometa: "Kunem se da neću dugo ostati na čelu Hrvatskog nogometnog saveza. Moj je cilj da, recimo za četiri godine, uđem u Izvršni odbor UEFA-e gdje se događa snažno lobiranje."

U devet godina koliko je proveo glumeći predsjednika HNS-a Šuker je ostao upamćen po tome da ga tijekom velikih kriza i važnih događaja u hrvatskom nogometu nije bilo ili je o njima šutio zato što je u isto vrijeme "snažno lobirao" po svjetskim kockarnicama. Ovako je odgovarao na kritike što mu je od kuće nogometa važnija ona u kojoj se vrti rulet: "Na kockanje se kod nas gleda isključivo negativno, dok se u Londonu oko kockarnica vodi intenzivan društveni život. Ondje se sklapaju poslovi i stvaraju kontakti."

Mamić i Vrbanović su rješavali probleme. Šukera su sklanjali na sigurno

Davor Šuker bio je, poput onog na čijem se grobu fotografirao, navodni vođa koji je bježao kada se činilo da se sve oko njega za što je odgovoran, mada ne i sposoban voditi, ruši i nestaje. Dok oluje ne bi prošle sakrivao bi se u sigurnost i komfor, ovisno o pouzdanom izvoru, svečane dvorane u Bangkoku, vile na Karibima ili londonskog apartmana, ali gdje je on provodio odlučne sate bilo je bitno je otprilike jednako kao što je u velikoj igri i još većem obrtanju milijuna zvanom hrvatski nogomet bitan on sam.

Ostavljajući krizne sjednice navodno ključnog tijela Saveza u rukama Mamića i Vrbanovića i formalno je skinuo prozirni veo sa znaka jednakosti koji stoji između Mamićevog saveza i Mamićevog kluba. Ustvari, pregrubi smo prema njegovom "opravdanom izostanku" sa sjednice IO HNS-a, jer što bi predsjednik Šuker tamo radio? Poput prethodnika, Šuker nema blagog pojma što se u hrvatskom nogometu događa dalje od carinske kontrole na zagrebačkom aerodromu, pa bi samo smetao dok veliki meštar i njegov prvi operativac posvršavaju formalnosti u još jednoj sjednici nikoga oko ničega, a s obzirom na ozbiljnost trenutaka i odluka, tamo nikako ne bi pristajalo jedino što Šuker nudi - patentirani široki kez i podignuti palac.

Brandon je ionako služio samo za pokazivanje po svijetu, a HNS mu je bio tek odskočna daska za fotelje u švicarskim budoarima. Pouzdani dvojac Mamić-Vrbanović zato je u teškim trenucima umjesto Šukera navlačio čizme i umirivao močvaru koja se uzburkala kada bi sitnež iz prehrambenog lanca od krokodila tražila malo bolje komade.

Stvarni lideri HNS-a pali su zbog pljačke Dinama, a predsjednik Šuker je trabunjao

Lutak na Mamićevom koncu godinama se nije otrgavao kontroli velikog gazde, tek bi se zanjihao sa strane dok ne prođe bura. Problemi su nastali prije sedam godina, kada se ona koja puše obrnutim smjerom, s juga, činila tako jakom da bi mogla otpuhati i Pinocchija i Geppetta. Do toga ipak nije došlo jer se Hajduku i njegovim navijačima nitko nije usudio pridružiti, ali protokom godina polako je padala Mamićeva svemoć u HNS-u i hrvatskom nogometu. Prijelomni događaj koji je pokrenuo Mamićev, a samim tim i Šukerov pad, dogodio se u ljeto 2015. Tada su izvršni direktor Saveza Vrbanović i prvi dopredsjednik Zdravko Mamić, uhićeni i pritvoreni zbog optužbi za teška kaznena djela i štetu od najmanje 129 milijuna koju su nanijeli Dinamu.

Šuker je ovako trabunjao na optužbe za teška kaznena djela zbog kojih su uhićeni ključni ljudi Saveza: "Zdravko Mamić će za mene uvijek biti nevin. Želim mu da što prije izađe, da odemo na večeru, na more, sve što mu Davor Šuker može pomoći, će pomoći...", "Udaraju iz svih mogućih oružja protiv hrvatskog nogometa i hrvatske nogometne obitelji...",  "Svi se slažu da je HNS jedna od najboljih institucija u regiji i Europi...", "Sad počinje nova sezona, imat ćemo našu loptu koja će se vrtjeti po našim stadionima...", "Dok su Mamić i Vrbanović u pritvoru malo ću se više založiti, manje biti na moru, malo ću više računa potpisati jer ima tri potpisnika, a Damira trenutno nema..."

Nova struja u HDZ-ovom HNS-u uzela mu je blagajnu i to je značilo njegov kraj

Ovo zadnje je ključno. Šukeru je Izvršni odbor HNS-a ukinuo mogućnost da samostalno potpisuje velike financijske ugovore, što je također bio znak da on ne vlada Savezom. Pad marionete Šukera nastavljen je jačanjem struje Damira Miškovića i HDZ-a te postao konačan prije tri godine, bijegom njegovog gazde Zdravka Mamića u BiH zbog presude za tešku pljačku Dinama.  

Ostao je bez jedinog saveznika. S Mamićem se zakrvio oko milijun eura jamčevine

Šuker je ubrzo ostao bez jedinog saveznika. Mamić je poludio nakon Šukerovih optužbi da mu je bivši gazda hrvatskog nogometa dužan milijun eura za jamčevinu koju je za njega uplatio. Mamić je na to više puta kazao da će Šukera izbaciti sa sedmog kata Hiltona, gdje je sjedište HNS-a u Zagrebu. Dok se Mamić nalazio u pritvoru, njegov odvjetnik Čedo Prodanović uplatio je jamčevinu u iznosu od milijun eura. Zdravkov sin Mario zamolio je Šukera da se napravi ugovor prema kojem je on posudio taj novac. Problem je nastao kada jamčevina nije vraćena Čedi Prodanoviću, već se vratila Zdravku Mamiću. Taj novac postao je predmet USKOK-ovog interesa, a uključila se i Porezna uprava koja je Šukeru na temelju tobožnje pozajmice udarila porez od sedam milijuna kuna. Bivša Zlatna kopačka tražila je od Mamića povrat tih sredstava. Mamić na to nije pristao tvrdeći da Šuker laže te da novac za jamčevinu nije njegov, već da ga je samo uplatio u ime druge osobe. Tu se uplela porezna inspekcija, Šuker nije mogao opravdati isplatu svojim primanjima te mu je stavljena zabilježba na luksuzni penthouse u Opatiji. Nedavno je vratio porezni dug i skinuo zabilježbu te se prijavio za povlaštenu državnu mirovinu od 2583 kune, što je nedavno ekskluzivno objavio Index. 

Mamić: "Bacit ću ga s Hiltona. Šuker je završena priča. Neću dopustiti da okrutni klošari rasturaju HNS-a"

Najnovija objava koja pokazuje kako kotira Šuker je snimka na kojoj Mamić u bijegu ovako govori Srebriću zašto Šuker ne smije više biti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza: "Šuker ne može biti više predsjednik. Šuker ne može biti više predsjednik - završena priča. I to je nedopustivo. U tom filmu više Zdravko ne sudjeluje i ja rastem iz dana u dan. I ja rastem, dolaze pametni i s iskustvom i tako dalje. Prema tome, prema tome, neću dozvoliti da ono što ste vi stvarali, što sam ja stvarao, što su drugi stvarali, da klošari okrutni rasturaju. Dobro znate o čemu ja pričam! Prema tome, to je poziv, gospodo, mijenjajte nešto, poduzimajte, jer će vas otpuhnut bura!".

Udruženi hadezeovsko-mafijaški pothvat je Šukera doveo u HNS i odbacio ga

Šukera je dakle iz HNS-a otpuhao onaj koji ga je i doveo, udruženi hadezeovsko-mafijaški pothvat. Onaj koji mu je prije 11 godina na pladnju dao ulogu života, da glumi predsjednika HNS-a, sada ga naziva "okrutnim klošarom", a stranka koja drži hrvatski nogomet u šaci jednako dugo i čvrsto kao i hrvatsku državu, našla mu je zamjenu u naizgled bezličnom, ali jako ambicioznom i pouzdanom kadru.

Na kraju priče o Davoru Šukeru, Hrvatskoj ništa ne pomaže što zahvaljujući njemu za nju zna cijeli svijet, jer je u ovih deset godina od njega čula i vidjela toliko kako bi voljela da ga nikada nije upoznala.

Pročitajte više