UDARNA SEDMORKA HRVATSKE

Pako Ćavar izabrao udarnu sedmorku i odgovorio Joviću

Foto: Index / Pixsell

LEGENDARNI PAKO ĆAVAR za Index je izabrao svoju udarnu sedmorku po istoj anketi kao i deseci tisuća čitatelja koji su njega postavili na lijevo krilo najbolje hrvatske momčadi svih vremena. 

> POGLEDAJ REZULTATE PO POZICIJAMA 

''Jako mi je teško odlučiti se za najboljeg golmana. Valter, Vlado, pa Losert. Ne znam koji je bolji. No, ako već moram, neka bude Matošević'', rekao je Pako i nastavio:

''Mogu li na lijevo krilo staviti sebe? Ako može, onda je to riješeno. Idemo dalje. Za desno krilo mi se teško odlučiti između Mirze i Irfana Smajlagića. Ipak, Pipe. Kod desnog vanjskog nemam dileme. Petar Metličić nema pravu konkurenciju.''

Kod izbora za desnog vanjskog Ćavar nam je naglasio da će nas iznenaditi.

''Neću glasati ni za Lackovića, ali ni za Puca, s kojim sam igrao cijeli život. Dajem glas za Duvnjaka. Nije pošteno da jedan takav igrač ne dobije mjesto u najboljih sedam hrvatskog rukometa. Realno, protiv Balića na srednjem nitko nema pravu konkurenciju", rekao je Ćavar. 

Izbor pivota bila mu je najteža odluka.

''Ne znam što bih na ovo odgovorio. Sulić, Kljaić, Vori i Jović. Ne znaš tko je bolji od kojega, Ma, ne mogu na ovo odgovoriti'', odustao je Ćavar, ali smo mu odgovorili da nema odustajanja.

"Pitat ću ženu onda. Božo Jović, kaže."

Ćavar je sinoć za Index napisao i stručni komentar nakon utakmice s Bahreinom i otkrio koji ga je igrač Hrvatske posebno oduševio.

> Ćavar: Dugo nisam vidio nešto slično njemu 

Usporedba s Balićem i Pakin odgovor

Jović je uz Valtera Matoševića i Vladu Šolu u Index studiju s mjesta stručnog komentatora često spominjao Paku i proglasio ga najvećim svih vremena.

''Vidio sam kako me Božo nahvalio i hvala mu na tome, ali mislim da smo Ivano i ja igrači iste kvalitete. Možda nismo igrali isti rukomet, svatko je imao nešto svoje, no rekao bih da smo jednako davali svojim momčadima. Sjećam se jedne revijalne utakmice koju smo nedavno igrali u Sloveniji. Prije početka na centu smo stajali i pričali - ja, Balić, Mirza, Lacković, Vori i slavni španjolski golman Hombrados. Odjednom se netko zaderao: 'Ivano, bio bi najbolji svih vremena da nema ovog pokraj tebe.' Bio je to glas velikog Talanta Dušebajeva koji je prstom pokazivao na mene'', prisjetio se Ćavar.

Slična je priča i Vladimira Jelčića, zlatnog iz Atlante, koji je Vladi Šoli rekao da se oprostio jer nema što tražiti pored Ćavara.

''Zajedno smo počeli u Mehanici. Bio je tri godine stariji od mene, a kad je Zagreb posljednji put prije raspada bivše države bio prvak, Jelčić je proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije. Mana je bio nevjerojatan igrač, a imao je nesreću da je ozlijedio ligamente baš kad sam ja u Zagreb došao iz Borca. Mene je krenulo, a on je počeo grijati klupu. Bili smo veliki prijatelji i bilo mi je krivo zbog toga. Mislio sam da se čak ljuti na mene zbog toga pa sam otišao do njegove supruge Paule i pitao je to. Naravno, rekla mi da se Vlado ne ljuti. Kad je u klub stigao Vinko Kandija, povukao je odličan potez. Vladu je stavio na lijevo krilo, a mene na srednjeg. Bio je to pun pogodak'', rekao nam je Ćavar.

Podsjetimo, u Indexovoj anketi više od 30 tisuća glasova dali ste za izbor udarne hrvatske sedmorke svih vremena.

Za najboljeg vratara izabrali ste Vladu Šolu, najbolje desno krilo je Mirza Džomba, najbolji desni vanjski je Petar Metličić, najbolji lijevi Blaž Lacković, najbolji pivot je Igor Vori, a bez prave konkurencije za najbolje lijevo krilo hrvatskog rukometa odabrali ste legendarnog Paku Ćavara.

Ćavar - rukometna avangarda

Ćavar je bio rukometna avangarda. Kad se pojavio, igrao je rukomet kao nitko prije njega. Kad bi Ćavar promašio sedmerac, to bi sljedeći dan stajalo u naslovu izvještaja te utakmice. 

Bio je najbolje lijevo krilo na svijetu, a podjednako dobro mogao je igrati srednjeg i pivota. Bio je vrhunski napadač, ali ni obranu nije igrao ništa lošije. To nam je potvrdio i Pakin bivši suigrač Božo Jović tijekom gostovanja u studiju Indexa.

Legendarni pivot koji je bio dio obje zlatne generacije hrvatskog rukometa - one Ćavarove i one Balićeve - tijekom rasprave o različitim karakterima i antropometriji Ivana Balića i Domagoja Duvnjaka ustvrdio je da postoji jedan hrvatski rukometaš koji je bio bolji i veći od njih. Riječ je o Paki.

"Samo jedan igrač je mogao igrati srednjeg u vanjskoj liniji, lijevo krilo i pivota, samo jedan je mogao jednako dobro igrati i nogomet, boks, tenis, košarku. Ne postoji igrač kakav je bio Pako Ćavar. Dok je Veselin Vujović bio trener Zagreba objasnio sam mu da je bio jedan od najboljih igrača samo zato što ga nije čuvao Pako. U suprotnom ne bi prodavao svoje fore i zabio bi nula golova", rekao je Jović.

Vlado Šola, birajući svoju idealnu sedmorku, zastao je kad je došao do pozicije lijevog krila. Nije se mogao odlučiti između Pake Ćavara i Vladimira Jelčića. Šola, koji je u anketi čitatelja Indexa pobijedio Valtera Matoševića, ispričao je u Index studiju priču koju mu je o svojoj karijeri i njezinom kraju ispričao Vladimir Mana Jelčić. 

 

Pročitajte više