Pao crnogorski Parlov: Svjetski prvak brutalnim nokautom ostao bez pojasa

Foto: Getty Images / Guliver Image

CRNOGORSKI boksač Dejan Zlatičanin nije uspio obraniti naslov prvaka u WBC u lakoj kategoriji jer je u Las Vegasu izgubio nokautom od Mikeya Garcije u trećoj rundi. Domaći boksač uspio je aperkatom otvoriti protivnika i poslati ga na pod.

Sad već bivši prvak neko vrijeme ležao je nepomično, ali se nakon ukazane liječničke pomoći uspio podići i čestitati pobjedniku.

Dinamit iz Podgorice

Tko je 32-godišnji Zlatičanin? Jedini boksač iz regije koji je uz Mate Parlova osvojio naslov u WBC kategoriji. Parlov je to učinio 8. siječnja 1978. godine, a Crnogorac 12. lipnja 2016. u američkoj Veroni, gdje je nokautirao Franklina Mamanija. 

Boksač kojeg zovu Dinamit rođen je u Podgorici, a do dvoboja s Garcijom ostvario je sve 22 pobjede, uz 15 nokauta, ali je u 23. borbi morao predati krunu, ovog puta u Las Vegasu. 

"Garcia me iznenadio, ali ne želim umanjiti njegovu sjajnu pobjedu. Napao sam ga ljevicom kako bih ga uzdrmao. No primio sam strahoviti aperkat i našao sam se na podu. Mikey je odličan boksač i nisam uspio ući u borbu kako sam želio. Dobro se osjećam nakon svega. Jednostavno, nije išlo i gotova stvar", rekao je Zlatičanin kojeg su s tribina u Las Vegasu bodrili crnogorski navijači.

Od Novog Sada do Las Vegasa

Zlatičanin je prvi naslov prvaka Mediterana u WBC kategoriji osvojio 25. veljače 2011. u Novom Sadu, gdje je nakon 12 rundi svladao Felixa Loru. Krajem godine svladao je i Godfreyja Nzimandea te osvojio internacionalni naslov koji je uspio obraniti u Budvi 24. srpnja 2012. protiv Baxroma Payazova, kojeg je srušio u osmoj rundi.

Zatim je u travnju 2013. pobijedio Petra Petrova, nakon čega se borio protiv Rickyja Burnsa u Glasgowu i pobijedio ga nakon 12 rundi. Zanimljivo je to da se tog 27. lipnja 2014. rodila i njegova kći Sofija.

"Nemam izbora. Zbog Sofije moram biti svjetski prvak", rekao je Zlatičanin.

Poslije toga uslijedio je dvoboj s Ivanom Redkačem u Brooklynu i crnogorski boksač također je slavio i stigao do velike prilike i meča s Mamanijem i pobjedom ušao u boksačku povijest. 

Njegov menadžer jedva preživio torturu crnogorskih specijalaca

Prilikom političkih protesta u Podgorici 24. listopada 2015. veliki broj specijalaca, zbog do danas nepoznatih razloga, brutalno je pretukao Miodraga Martinovića, menadžera Zlatičanina i predsjednika crnogorske profesionalne boksačke organizacije. Njegov automobil je uništen, a specijalac su ga prebili, iako te noći nije imao nikakve veze s događajima u glavom gradu Crne Gore . 
 

 
No Martinović se uspio čudom oporaviti i nastavio sa svojim boksačem put prema zvijezdama. 
 
"Dejan nije samo moj boksač, gledam ga i kao sina. Morao sam se oporaviti i biti uz njega, unatoč velikom bolu i nepravdi koju sam doživio od svoje domovine Crne Gore. Amerikanci ne mogu vjerovati da jedan takav talent kao što je Zlatičanin dolazi s Balkana i iz male Crne Gore. Uspoređuju ga s Mikeom Tysonom, no Dejanova priča je drukčija. On je oduvijek živio normalno, nikada nije izazivao probleme, obiteljski je čovjek i boks je njegova strast", rekao je jednom Martinović.
 
Poraz od Garcije kratko je prokomentirao...
 
"Najvažnije je to da je Dejan sada u redu. Ono nije bio on u ringu i nije boksao kako treba. Međutim, analizirat ćemo zašto se to dogodilo", zaključio je Martinović.
 

Pročitajte više