TRANSFERI

Partizan ima najbolju priču prijelaznog roka. Bogatstvo od bonusa za anonimusa

Foto: Profimedia

UMAR SADIQ (25) u ljeto 2019. došao je u Partizan na posudbu iz Rome uz naknadu od 100 tisuća eura. Tri godine kasnije beogradski klub na njemu je zaradio bogatstvo. Doduše, u siječnju 2020. Partizan je nakon sjajnog starta otkupio nigerijskog napadača za 2 milijuna eura, ali ga je samo devet mjeseci kasnije, nakon tek 52 utakmice, ali i čak 23 gola te 19 asistencija, prodao u tada drugoligaša, španjolsku Almeriju uz odštetu od 5.5 milijuna eura. 

Kako je Partizan ekspresno zaradio duplo na bonusima od transfera anonimnog nomada u drugoligaša?

Niti dvije godine kasnije Partizan je na ime bonusa od Sadiqa zaradio ukupno duplo više, točnije 11 milijuna eura. Naravno, ovo ne bi bilo zanimljivo da je za spomenuti iznos prodao primjerice novog Vlahovića nekom od europskih velikana. Ovu priču čini senzacionalnom što je ovako puno i k tome ekspresno brzo zaradio nakon prodaje anonimnog nigerijskog nomada (Partizan mu je bio čak deseti klub u karijeri!) koji je njegov igrač bio tek devet mjeseci, anonimnom španjolskom drugoligašu.

Kako je Partizan tako brzo zaradio čak 5.5 milijuna eura samo na bonusima od prodaje Sadiqa, koji je od prošle jeseni do sada već dva puta promijenio klub? Nakon što je Almeriji s 18 golova pomogao da uđe u Primeru, aktivirao se bonus po kojem Partizan zbog ulaska tog kluba sa Sadiqom u prvu ligu dobiva 3 milijuna eura.

Idućih pola milijuna eura Partizan je dobio prije dva tjedna kada je Sadiq nastupio protiv Reala u prvom kolu La Lige. Tim njegovim nastupom aktivirao se zanimljivi bonus, po kojem Partizan dobiva 500 tisuća eura ako Sadiq odigra 75. službenu utakmicu za Almeriju s najmanje jednim poluvremenom na terenu. 

Od srpske lige preko druge španjolske lige do vrha transfera prijelaznog roka za manje od dvije godine

I onda je na kraju prijelaznog roka Sadiq, koji je u prva tri kola La Lige postigao dva gola, iznenađujuće ostvario novi veliki transfer. Nakon što je Real Sociedad prodao Newcastleu napadača Alexandera Isaka za 70 milijuna eura hitno mu je trebala zamjena. Našao ju je u Sadiqu, za kojeg je platio odštetu od 25.5 milijuna eura.

Tako se aktivirao i treći bonus za Partizan iz prodajnog ugovora za ovog igrača s Almerijom: srpski klub dobiva 10 posto od Almerijine zarade prilikom transfera ovog igrača u treći klub. S obzirom na to da je to kada se odbije odšteta koju su Španjolci platili Partizanu 20 milijuna eura, Partizan je dobio još 2 milijuna eura za igrača koji nije njegov od listopada pretprošle godine. 

Pročitajte više