MAN.CITY - LIVERPOOL 2:1

Pep divljao, Klopp gnječio, Bernardo briljirao: Ovo ste propustili na Etihadu

Foto: Getty Images/Guliver Image

MANCHESTER CITY je sinoć u velikom derbiju 21. kola Premiershipa pobijedio Liverpool 2:1 i smanjio njegovu prednost na prvom mjestu na samo četiri boda.

>>> CITY - LIVERPOOL 2:1 City se vratio u utrku za naslov, Lovren odigrao očajno

>>> Pogledajte kako su tviteraši reagirali na Lovrenovu pogrešku

>>> Klopp nakon poraza u derbiju sezone: Platio bih za ovo

>>> Guardiola: Znam da se Klopp neće složiti sa mnom

Utakmica sezone, kako su je mnogi nazivali, bila je sjajna, ali nije bilo one lepršavosti i desetaka šansi na koje smo navikli od ove dvije momčadi. I Liverpool, a osobito City, bili su svjesni uloga koji je utakmica nosila. Igralo se vrlo oprezno, s minimalnim brojem pogrešaka od kojih su baš sve bile kažnjene. Ako niste mogli gledati derbi, propustili ste odličnu utakmicu, ali i čitav niz detalja koji su postali hit na društvenim mrežama i o kojima se priča nakon velikog dvoboja.

Pomračenje uma Kloppa i Guardiole

Znali smo da su temperamentni. Znali smo da emotivno proživljavaju utakmice, ali sinoć su obojica nadmašili sami sebe. City je kontrolirao veći dio utakmice i zasluženo je vodio, a Liverpool osim nevjerojatne situacije u 18. minuti nije uspio stvoriti pravu šansu. No, izjednačio je u 64. minuti nakon što se Alexander-Arnold lažnjakom riješio Sanea i poslao dugu loptu na Robertsona, ovaj glavom spustio za Firmina, a Brazilac sam kao pas na drugoj stativi proslijedio loptu u gol za 1:1.

Jürgen Klopp, poznat po svojim ludim proslavama gola i stiskanjem šake, ovaj put je pomaknuo granicu svoje ludosti. Oduševljen što je njegova momčad izjednačila, Klopp je počeo sumanuto hodati u krug kao da traži nekoga ili nešto što bi razbio od sreće. Očito se sjetio da u džepu ima bočicu vode pa ju je izvadio i stisnutim zubima je počeo gnječiti, kao da želi rasturiti plastiku. Nije mu uspjelo, bočica je preživjela, ali Liverpool nije.

City je osam minuta nakon Liverpoolova gola opet poveo, a gosti su do kraja očajnički pokušali izjednačiti. U jednom od zadnjih napada Guardiola je potpuno podivljao. Smatrao je da sudac nije dosudio prekršaj na njegovu igraču i nije znao što bi sa sobom od bijesa. Ljutito je skinuo kapu i zavitlao je prema klupi, a onda je jurnuo prema četvrtom sucu. To je sve vidio glavni sudac Anthony Taylor kojemu se Guardiola unosio u lice. Sucu je to ubrzo dojadilo, pa se on Pepu unio u lice i podigao prst nakon čega se Cityjev trener primirio.

Kompanyjev start za zatvor

"Meni je Kompany drag igrač, ali ne znam kako ono nije bio crveni karton", kukao je Klopp nakon utakmice, ali s potpunim pravom.

Cityjev kapetan je u 31. minuti s dvije noge krenuo na Mohameda Salaha i samo slučajno ga nije zakačio po gležnju i teško ga ozlijedio. Za zatvor, rekli bi neutralni promatrači. Kompany je generalno odigrao lošu utakmicu, ali u ovoj situaciji je imao jako puno sreće jer je vrlo lako mogao dobiti i izravni crveni karton. Salah je u zadnji trenutak podigao nogu i dobio samo po prstima.

No, nemaju gosti previše prava na analiziranje sudačkih odluka jer je Taylor vrlo lako u drugom poluvremenu mogao dosuditi kazneni udarac za City nakon što je Robertson u kaznenom prostoru s obje ruke srušio Sterlinga. Da je pokazao na penal, nitko mu ne bi mogao previše prigovoriti.

Bernardo Silva - čovjek stroj

Cijela momčad Cityja odigrala je kao da sutra ne postoji. Fernandinho je pojeo Liverpoolovu veznu liniju, Sane je ubio u pojam Alexander-Arnolda, ali Bernardo Silva je bio nevjerojatan. Tijekom svih 90 minuta činilo se kao da su na terenu dva ili tri Silve. Doduše, dvojica su na travnjaku kako god okreneš, jer su igrali i Bernarndo i David.

Malo se šalimo, ali Portugalca je stvarno bilo na sve strane. Na svakoj lopti, u svakom duelu. Pomagao je u obrani, bio aktivan u napadu, a koliko dobro je odigrao, dovoljno govori podatak da je pretrčao nevjerojatnih 13,7 kilometara, što je impresivna statistika i za utakmicu koja ide u produžetke, a kamoli u 90 minuta.

Jedanaest milimetara

Toliko bi na kraju sezone Liverpool moglo dijeliti od naslova prvaka. Okrene li City zaostatak od četiri boda i na kraju priče obrani naslov, Liverpoolovi navijači zauvijek će pamtiti situaciju iz 18. minute.

Salah i Firmino odigrali su brzi dupli pas na centru i Egipćanin je savršenom loptom u mrtvu šansu gurnuo Manea i na neviđene muke bacio Johna Stonesa. Cityjev stoper prvo nije uspio uhvatiti Senegalca, a onda je umalo sam sebi zabio gol. Mane se sjurio prema golu, Ederson je izašao, ali Maneov udarac na putu prema golu zaustavila je stativa. No tu nije bio kraj mukama sirotog Stonesa koji je, u pokušaju da očisti loptu, napucao Edersona i lopta je na užas prepunog Etihada krenula skakutati prema golu.

Na nju je krenuo i Mohamed Salah, ali kao da je zastao misleći da će lopta i bez njegove intervencije završiti u golu. Svi su je tamo vidjeli, ali ne i Stones koji je u zadnji trenutak ispravio dvije svoje pogreške i spriječio Liverpoolovo vodstvo. Tehnologija na gol-crti pokazala je da je Liverpoolu za vodeći gol nedostajalo 11 milimetara. Nitko ne kaže da City ne bi pobijedio i da je gubio, ali složit ćemo se da bi se nakon 0:1 igrala potpuno druga utakmica...

Fantastična atmosfera na Etihadu

Cityjevi navijači često su, osobito od kad je klub postao "in", slovili kao kazališna publika. Da znaju stvoriti nevjerojatnu atmosferu, pokazali su sinoć kad su doslovno bili 12. Cityjev igrač, što je i Guardiola rekao nakon utakmice.

U početku se njihovo navijanje svodilo na zviždanje Liverpoolovim igračima, ali kako je utakmica odmicala, čak i preko televizijskog prijenosa mogao se dobiti dojam kako su gurali momčad prema drugom golu i velikoj pobjedi. Na Etihadu se uvijek puštaju rock hitovi, a jedna od neslužbenih himni kluba je legendarna pjesma Beatlesa "Hey Jude" u kojoj Cityjevi navijači u refrenu umjesto "Hey Judeee" pjevaju "Cityyyy". Slavlje nakon utakmice moglo se čuti daleko izvan stadiona, što se najbolje vidi u ovom videu.

Pročitajte više