LIGE PETICE

Pep ga je platio 45 milijuna eura. Ozlijedio se na prijateljskom meču reprezentacije

Foto: Gulliver / Getty Images

NATHAN AKE (25) stoper Manchester Cityja, ozlijedio se već u 6. minuti prijateljske utakmice njegove Nizozemske i Španjolske (1:1). Nastradale su mu tetive koljena i ne zna se koliko će pauzirati. 

Novi prilog omiljenoj tezi klubova

Akeova ozljeda novi je u nizu priloga tezi kako su prijateljske nogometne utakmice do prije dvije godine bile nepotrebne, od uvođenja Lige nacija postale besmislene, a u eri korone i prekrcanog rasporeda i pogibeljne.

Mnogi vrhunski klubovi iz najjačih liga tražili su i dobili da im ključni igrači u ovom mini-ciklusu ne nastupaju za reprezentacije barem u prijateljskim utakmicama. Zato što nogometaši u reprezentacijama sada igraju čak po tri utakmice u jedva tjedan dana. Danas se igraju prijateljske utakmice, a onda krajem ovog i početkom idućeg tjedna po dvije u Ligi nacija. 

Klubovi skupo plaćaju igrače koji im se s utakmica reprezentacija vraćaju iscrpljeni i ozlijeđeni

Ionako velika opasnost od ozljeda i iscrpljivanja zbog zgusnutog kalendara tako je još veća. Klubovi nikako ne žele da im se igrači koje skupo plaćaju, s okupljanja reprezentacija i to za "nebitne" utakmice, vraćaju premoreni i ozlijeđeni. Ili kako je to rekao Jurgen Klopp nakon prošle pauze za utakmice nacionalnih selekcija: "Cijela momčad mi je bila s reprezentacijama do kraja tjedna, a prvenstvenu utakmicu igram u subotu u 12:30 i ne znam hoće li mi na nju stići igrači koji dolaze s utakmice reprezentacije u Peruu!"

Ake nije išao tako daleko od Manchestera, samo do Amsterdama, ali i to mu je bilo dovoljno da se možda ozbiljno ozlijedi. Klub koji je prije tri mjeseca za njega platio odštetu od 45 milijuna eura nikako ne želi saznati ono što je saznao u 6. minuti prijateljske utakmice na kojoj je igrao Ake. 

Pročitajte više