PEP POSTAJE CITYJEV SIR ALEX Šeik mu daje 100 milijuna eura da ostane i stvori nepobjedivu dinastiju

Foto: Getty Images/Guliver Image

JOSEP GUARDIOLA ove sezone oduševljava u Manchester Cityju. Opći dojam je da je prije polovice prvenstva uzeo engleski naslov.

Pep prvenstvo učinio dosadnim prije isteka polovice

Čak ne zbog 11 bodova prednosti na vrhu ispred Uniteda nego zbog gotovo savršene igre, dominacije i "nepodnošljive lakoće" pobjeđivanja i protiv najjačih suparnika. 
 
Pepov City protiv njih ne igra nego se s njima poigrava. Liverpoolu će uvaliti pet komada, Tottenhamu (i Napoliju) po četiri, Arsenalu tri, Unitedu dva. Svakome koliko je potrebno. A kada zapne protiv malih Huddersfielda, West Hama ili Southamptona, u pravilu preokreće i do pobjede dolazi u samoj završnici ili sudačkoj nadoknadi.
 
Nema tajne Cityjevog uspjeha: Genijalan trener i neograničen budžet
 
Konsenzus je da je to zasluga trenera koji je u dvije godine na pojačanja potrošio gazdinih pola milijarde eura kako bi složio momčad po svom guštu. 
 
Zbog toga, ali i vlastite genijalnosti, Pep, koji je prošlu sezonu završio na trećem mjestu i s 15 bodova zaostatka za prvakom Chelseajem, sada je nedostižni lider.
 
Zahvaljujući vlasniku, šeiku Mansouru bin Zayedu Al Nahyanu i predsjedniku Khaldoonu al‑Mubaraku, Guardiola samo treba uprijeti prstom u bilo kojeg igrača svijeta i dobit će ga.
 
Šeik zauzvrat dobiva prestiž da njegovu igračku savršeno "navija" najbolji trener svijeta. City je prije dva dana lako pobijedio Tottenham 4:1 za 16. uzastopnu prvenstvenu pobjedu i više se nitko ne pita hoće li Pepova momčad osvojiti naslov nego može li je itko zaustaviti da to napravi neporažena. 
 
Jedini problem je što teče predzadnja Pepova sezona 
 
Ali, problem je što teče Guardiolina druga od tri sezone ugovora sa Cityjem, a on je trener kojeg ne drži mjesto. Nakon tri godine u pravilu kreće u potragu za novim izazovom i već je naglasio da će tako biti i ovaj put. Samo je u matičnoj Barceloni izdržao jednu godinu dulje, dok Bayernu ni preklinjanje nije pomoglo da ga ne napusti i ode put engleske lige i emiratskih milijuna. 
 
Baš svi engleski mediji pišu da Bin Zayed želi preduhitriti sudbinu i najkasnije na kraju sezone započeti pregovore s Guardiolom oko novih ugovora. Upravo tako, množina je u pitanju, točnije dva ugovora na po četiri godine, kojima bi "onog kojeg se ne može vezati" privezao na ukupno deset godina. 
 
Dakako, Pep bi pri tome obitavao u zlatnom kavezu, a ugovor bi mu sa sadašnjih 17 milijuna eura godišnje bio povećan na 22.5. Naravno, bez premija. Dakle ako odradi samo jedan od dva ponuđena ciklusa, zaradio bi najmanje 100 milijuna eura. 
 
Zlatni kavez za Cityjevog Fergusona
 
U Cityju ne kriju da im je, što se tiče ovog aranžmana, uzor najveći rival i susjed. Manchester United procvao je za vrijeme 26 i pol godina vladavine Alexa Fergusona.
 
Kod gradskog suparnika bili bi sretni da njihov "Sir Alex" ostane i tri puta manje.
 
Zato što su uvjereni da je njihovo neograničeno bogatstvo, te operativa, koju vode stari Guardiolini suradnici iz Barcelone, sportski direktor Txiki Begiristain i izvršni direktor Ferran Soriano, zaokružena s Guardiolom, jamstvo da će Cityju trebati tri puta manje da osvoji sve što je United osvojio pod Fergusonom.
 
Guardiola nije osoba kojoj je lako šefovati i koja se da nagovarati. Ali, City ima dva velika dodatna aduta s kojima "emotivno ucjenjuje" Pepa. 

Dva aduta kojima šeik emotivno ucjenjuje Pepa
 
Nakon prošle sezone, koja je završila debaklom, s obzirom da je 200 milijuna eura plaćenih za pojačanja i vodstvo najboljeg trenera na svijetu rezultiralo trećim mjestom u prvenstvu i ogromnim zaostatkom za prvakom, ranim ispadanjem iz Lige prvaka i sezonom bez trofeja, nitko nije dovodio u pitanje Pepovu genijalnost. Upravo suprotno, dobio je još više za pojačanja i potpunu podršku.
 
Druga karta na koju City igra su djeca. Jer šeik Mansour uložio je 220 milijuna eura u klupsku akademiju. "Emiratska La Masia" služi kako bi se zadovoljio osnovni postulat Guardioline filozofije, a to je razvoj domaćih ili barem rano kupljenih stranih igrača. 

Pročitajte više