Esport

Perkz kreće po novu titulu, počinje League of Legends European Championship

Foto: LoLesports/Flickr

U PETAK, 18. siječnja, službeno počinje League of Legends European Championship (LEC), nova sezona premijernog europskog natjecanja u League of Legendsu u novom ruhu. Luka "Perkz" Perković i njegov G2 Esports ponovno su jedni od favorita za osvajanje titule i povratak na europski tron, ali na tom putu ih čekaju brojni izazovi. Onaj najveći bit će Fnatic.

>Hrvatska esport zvijezda potpisala novi trogodišnji ugovor

Umjesto LCS-a, LEC

Riot Games je promijenio imidž i brend najvažnijeg europskog League of Legends natjecanja koje je prije nosilo naziv League of Legends Championship Series (LCS) te će pod novim imenom i s novim poslovnim modelom pokušati nastaviti dominirati esport scenom u Europi i vratiti barem dio izgubljene popularnosti. Nije tajna da je američka inačica natjecanja popularnija, a timovi češće uspiju od svojih igrača napraviti globalne zvijezde, ali Riot Games je spreman poduzeti potrebne korake kako bi ne samo održao već i popravio status LoL esporta u Europi. U tome bi im trebali pomoći i novi sponzori među kojima se ističu Kia, Shell i Alienware.

LEC će od ove godine tako funkcionirati po novom poslovnom modelu, po uzoru na onaj američki, te će timovi biti partneri lige. Mjesto u ligi se plaća, a iz nje nema ispadanja. Također, u takvom modelu dio prihoda lige dijele svi partneri. Timovi koje ćemo gledati u ovoj sezoni su G2 Esports, Fnatic, Origen, SK Gaming, Vitality, Schalke 04, Splyce, Misfits Gaming, exceL i Rogue. Origen i SK Gaming povratnici su u League of Legends European Championship, a obje ekipe su u prošlosti imale značajne rezultate iako nisu uspjele osvojiti titulu. Nove ekipe su exceL i Rogue, a ostale smo već imali priliku gledati prijašnjih godina u europskom LCS-u.

Glavni favoriti za osvajanja LEC-a su najveći rivali Fnatic i G2 Esports, koji zajedno imaju čak devet od ukupno 10 europskih naslova. Međutim, pitanje je u kakvoj formi timovi dolaze nakon pauze. Promijenila se igra i postave ekipa pa su svi željni dokazivanja. Uz dva spomenuta tima, svakako treba skrenuti pozornost na Misfits Gaming koji je okupio sjajnu ekipu. Tako će u prvom dijelu 2019. zeca na prsima nositi sOAZ, Maxlore, Febiven, Hans Sama i GorillA, a sudeći po imenima na papiru, upravo bi oni trebali biti najveća prijetnja za prekid dominacije G2 Esportsa i Fnatica. 

Screenshot: YouTube

Perkz i Rekkles

Jedan od najvećih noviteta u novoj sezoni je promjena pozicije Perkza u ekipi. Najpoznatiji hrvatski gamer će od ove sezone igrati na poziciji AD carryja, a mid je preuzeo Rasmus "Caps" Winther, pridošlica iz Fnatica i jedan od najboljih mid igrača u Europi. Promjena pozicije znači da će Perkz u mečevima protiv Fnatica igrati na istom laneu kao i superzvijezda Fnatica i vjerojatno najbolji europski igrač Martin "Rekkles" Larsson. Zbog cijele drame oko prelaska Capsa u G2 Esports te ionako velikog rivalstva između dvije ekipe, milijuni fanova diljem svijeta željno iščekuju najveći derbi europskog League of Legends prvenstva da vide hoće li se Perkz moći nositi s Rekklesom na njegovom terenu. Međutim, za to ćemo se svi morati još malo strpjeti. Riot Games je izbacio najavni video za novu sezonu, a u središtu su upravo Perkz i Rekkles oči u oči, pri čemu Perkz govori: "Vrijeme je da to riješimo."

G2 Esports protiv Origena, ocelot protiv xPekea

League of Legends European Championship će u petak, 18. siječnja, u 18 sati otvoriti Fnatic i SK Gaming, a G2 Esports i Perkz će igrati zadnji meč prvog dana protiv Origena. Taj meč bit će posebno značajan za obje ekipe i to iz više razloga. Obje organizacije su utemeljili bivši mid igrači, obojica Španjolci, koji su u svoje vrijeme bili ljuti rivali, jedan u Fnaticu, a drugi u SK Gamingu. Upravo su oni bili i glavne zvijezde svojih ekipa. I dok je Enrique "xPeke" Cedeno Martinez, osnivač Origena, u Fnaticu imao više uspjeha kao igrač, kada govorimo o njihovim organizacijama, Carlos "Ocelote" Rodriguez je s G2 Esportsom napravio puno bolji posao.

Napetost ne postoji samo između vlasnika timova, ima je i među igračima. Naime, Alfonos "Mithy" Aguirre Rodriguez bivši je član zvjezdane postave G2 Esportsa s kojom je tri puta bio prvak Europe, nakon čega je otišao u američki Team SoloMid. Mithy se vratio u Europu i igra za Origen, iz kojeg je 2016. prešao upravo u G2 Esports. Sigurno će obje strane napraviti sve kako bi pokazale da su upravo njihove odluke bile one prave, a postoji li bolji način za to od direktnog ogleda na otvaranju nove sezone.

Korejsko (LCK) i kinesko (LPL) LoL prvenstvo već su počeli, sutra započinje europsko, a američko će početi zadnji vikend u siječnju. Vrijeme je za novu sezonu League of Legends, a ovoga se puta i mi u Europi zaista imamo čemu radovati.

 

Pročitajte više