Esport

Perkz napravio nemoguće, odveo svoju ekipu među četiri najbolje na svijetu

Foto: LoLesports/Flickr

LUKA "Perkz" Perković sa samo 20 godina napravio je najveći uspjeh u karijeri. Protiv glavnih favorita za osvajanje svjetske titule Royal Never Give Up odigrao je neke od najboljih partija u životu i odveo G2 Esports među četiri najbolje ekipe na svijetu. Upravo je hrvatski mid laner bio glavna okosnica i ključni igrač svoje ekipe u najvažnijim trenucima i to nakon vrlo turbulentnih rezultata čitave godine zbog kojih su svi sumnjali u njih.

>Novi povijesni uspjeh Perkza, odveo svoj tim među osam najboljih na svijetu

>Pogledajte majstoriju Perkza na League of Legends World Championshipu

G2 Esports i Perkz nastavljaju živjeti snove na League of Legends World Championshipu u Južnoj Koreji. Početkom godine Perkz je bio zadužen za okupljanje nove ekipe. Četiri igrača su otišla, on je nalazio zamjene. Europski igrači mahom odlaze u Sjevernu Ameriku koja nudi više novca i mogućnosti. Perkz je na društvenim mrežama ponosno objavio: "Neću slijediti trend odlaska u Ameriku, ja ostajem." Isti tweet i danas je prikvačen na vrh njegovog profila na Twitteru. Kraljevi Europe su se raspali, a Perkz je trebao stvoriti nove. Kada odu igrači poput Jespera "Zvena" Svenningsena i  Alfonsa "Mithyja" Rodrigueza, zamjene se teško nalaze, pogotovo one koje bi zadovoljile mnogobrojne fanove. Svi su sumnjali, i to s pravom.

Nakon velikih oscilacija tijekom čitave godine ugrabili su zadnji vlak za Worlds, plasirali se u grupnu fazu preko dodatnih kvalifikacija i onda kroz ušicu igre prošli u doigravanje. Da Flash Wolves nije izgubio od Phong Vu Buffaloa koji se već oprostio s turnira, Perkz i društvo ne bi ni dobili priliku za četvrtfinale. Ždrijeb im nije bio naklonjen i izvukli su kineski Royal Never Give Up, tim koji je ove godine osvojio sve turnire na kojima su nastupali - dosad. Kladionice su upravo njih proglasile glavnim favoritima za osvajanje titule. G2 Esports je morao protiv moćnih Kineza okupljenih oko najboljeg igrača svijeta Jiana "Uzija" Zi-Haoa tražiti prolaz među najbolje četiri ekipe na svijetu. Vođeni Perkzom, pronašli su ga. 

G2 Esports nesiguran je ušao u četvrtfinale. Kineska ekipa imala je jasan plan igre, koji su precizno proveli u djelo. Činilo se u tim trenucima da Perkz i njegovi suigrači igraju samo kako ne bi izgubili.  Ako ne igraš na pobjedu, nećeš ni pobijediti. Uzi je potvrdio da je najbolji igrač svijeta i dominirao je čitavim mečom, a G2 Esports nije imao odgovor. U drugom meču serije na tri dobivene G2 Esports dobiva heroje koje želi. Uzi možda je najbolji na svijetu, ali cijeli tim igra oko njega, dok su Perkz i Martin "Wunder" Hansen individualno bolji igrači od svojih protivnika. Perkz je dobio Ireliu i dominirao na midu, Wunder je igrao Akali, a Uzi se više nije imao gdje sakriti. G2 Esports je prepoznao da Uzija neće nadigrati pa se su fokusirali na vlastitu igru i izjednačili seriju. 

U trećem meču G2 Esports je išao na ruku protivnicima. Odstupili su od vlastitog stila i doživjeli težak poraz. U timskim borbama Royal Never Give Up je jedna od najboljih ekipa svijeta. Umjesto da G2 Esports nastavi igrati vlastitim stilom i dijeliti mapu koristeći svoje individualno kvalitetnije igrače u formaciji 1-3-1, oni su odabrali kompoziciju za timsku borbu i zbog toga došli na korak do ispadanja s turnira. Međutim, tada je Perkz uzeo stvar u svoje ruke. Prvo je na redu bila nevjerojatna predstava s Aatroxom na midu. Igrao je agresivno i sigurno, a suigrači su slijedili njegov primjer. Perkz je još jednom podsjetio svijet zašto je jedan od najboljih igrača u Europi. Preuzeo je odgovornost i nadigravao protivnike praktički na svakom koraku. Uzi više nije pronalazio način da kapitalizira prednost i znanje, a u prvi je plan došao Perkz i postao nerješiva enigma za kinesku ekipu. 

U odlučujućem petom meču Perkz je otišao još korak dalje. Dobio je LeBlanc, ponovo mobilnog i zahtjevnog heroja koji nagrađuje mehanički vješte igrače i rješava partije, te odveo svoju ekipu u polufinale. Odigrao je besprijekornu partiju i poslao Royal Never Give Up kući. Ništa to ne bi bilo moguće da ostatak ekipe nije bio na razini, ali bilo je jasno kao dan da samopouzdanje i igra ostalih ovisi o Perkzu. Kada igra on, igraju i oni. U posljednje dvije partije, protiv ekipe koja je osvojila sva natjecanja na kojima je nastupala u 2018., Perkz je umro samo jednom. G2 Esports je u polufinalu World Championshipa i pobjeda protiv Royal Never Give Up jedno je od najvećih, ako ne i najveće, iznenađenje u povijesti tog esporta.

U intervjuu poslije meča Perkz je bio iskren. Teško je pronalazio riječi i priznao kako je posljednjih tjedana bilo vrlo naporno. Oni nisu imali što za izgubiti, dok su protivnici mogli izgubiti sve. Jednostavno je prestao razmišljati i počeo igrati. Zabavljati se na pozornici. Ostao je vjeran sebi, u što smo se mogli i sami uvjeriti kada smo proljetos s njim razgovarali. Nemoguće je dovoljno naglasiti kakav je uspjeh plasirati se među četiri najbolje League of Legends ekipe na svijetu i to na takav način. Perkz je ispisao povijest. Trebat će proći još neko vrijeme prije nego svi shvatimo konkretne posljedice velikog rezultata. 

Ranije je Invictus Gaming porazio korejski KT Rolster rezultatom 3-2 u vrlo napetoj seriji. Time su dva glavna favorita za osvajanje World Championshipa otišli kući. Upravo će Invictus Gaming biti protivnik Perkzu i G2 Esportsu 27. listopada u borbi za mjesto u finalu najvećeg League of Legends turnira na svijetu. Fnatic je protiv te ekipe uvjerljivo slavio dva puta, sigurni smo da će savjetima pomoći kolegama iz Europe ostvariti dobar rezultat. U nedjelju 21. listopada igraju se preostala dva četvrtfinala. Cloud9 protiv Afreeca Freecs igra u 6:00, a u 10:00 će Fnatic igrati protiv Edward Gaminga. Nada o europskom finalu još uvijek živi.

Za kraj, evo kako su reagirali španjolski komentatori na pobjedu G2 Esportsa, španjolske organizacije čiji League of Legends tim predvodi mladi Hrvat.
 

Pročitajte više