Južnjačka je folklor, White Boys nema veze s rasizmom, ali što s klempavim U i orlovima?

HAJDUKOV predsjednik je povodom Torcidinog ponovnog isticanja transparenta "White Boys" poručio da se konfederacijska zastava nalazi na zastavama nekih američkih "južnih" država, a na Poljudu otkad je tamo i Hajdukovih navijača, dok se parola "White Boys" po ničemu ne može shvatiti kao izraz rasizma.

> Torcida ponovno izvjesila rasistički "White Boys" transparent

FARE, organizacija za borbu protiv rasizma u europskom nogometu, u svojoj brošuri "Rasistički i neo-nacistički simboli u nogometu - priručnik za instrukcije redarima i djelatnicima sigurnosti na stadionu", napravljenoj prigodno za Euro 2008 donosi niz primjera koje bi djelatnicima navedenih službi "podigle svijest o popularnim neo-nacističkim i rasističkim simbolima, sloganima i transparentima".

Uefini suradnici u borbi protiv rasizma i neo-nacizma na stadionima podijelili su pet poglavlja: Simboli, "Rune" (pismo korišteno za promoviranje nacističke "mitologije"), Slovni i brojčani kodovi, Nacistički brandovi odjeće i Specifični simboli po državama.

Zanimljivo, hrvatski navijači zastupljeni su već u prvom poglavlju, pod objašnjenjima za "Keltski križ", simbol prilično popularan kod navijača- "Širom svijeta je poznat kao simbol nadmoći bijele rase i jedan od glavnih neo-nacističkih i rasističkih simbola. Često se koristi kao zamjena za slovo 'O'.

Upravo kao ilustracija za zamjensku namjenu keltskog križa priložena je fotografija hrvatskih (Hajdukovih) navijača iz Mostara, kojima na transparentu upravo keltski križ mijenja navedeno slovo.

Kada je riječ o američkom rasizmu (korištenje čije ikonografije se stavlja na teret Torcidi sa "spornim" transparentom) onda Fare ističe samo logo Ku Klux Klana i slogane i loga White Powera i White Pridea, koji "se koriste kao izraz supremacije bijele ljudske rase i jedan su od ključnih simbola svjetske neo-nacističke scene". Kao što je vidljivo, ovdje nema ni riječi o "zloglasnim" White Boysima".

Kada je Torcida u pitanju, ipak se mora istaći kako je na popisu inkriminirajućih amblema i onaj "Reichsadlera", nacističkog orla koji je u pandžama nosio kukasti križ, a kojeg navijači "često mijenjaju sa logotipovima i amblemima klubova i navijačkih skupina". Podsjećamo, Torcida se upravo  sa ovim orlom "poigrala" u slučaju majica sa amblemom "Hajduk Jugenda".

U dijelu gdje se govori o slovnim i brojčanim kodovima koje navijači (zlo)upotrebljavaju se uz navođenje KKK-a prikazuje transparent poljskih navijača sa navedenom kraticom i južnjačkom zastavom, ali njeno korištenje se ni u jednom dijelu brošure ne navodi kao dvojbeno.

Hrvatska ima tu "čast" da je zbog simbola zločinačko-kolaboracionističke vlasti NDH, zastupljena u poglavlju "Specifični simboli po državama" zajedno sa poljskim, talijanskim, ruskim, rumunjskim, njemačkim, španjolskim, grčkim i engleskim obilježjima koje navijači iz tih zemalja koriste ističući nacionalnu i rasnu mržnju.

"Hrvatski grafički simboli" na koje treba obratiti pozornost su zastava s "prvim bijelim poljem" na grbu i slovom 'U' okruženim troputastim pleterom u gornjem lijevom kutu i "ušato" 'U', tako drago svim hrvatskim navijačima i navijačkim skupinama.

Zvonko Alač
Foto: Mario Todorić (Cropix)
Screenshot: FARE manual

Pročitajte više