Pet sudačkih pogrešaka koje su šokirale svijet i možda preokrenule tijek SP-a!

KAŽU da kvaliteta nogometa i nije na najvišoj razini u Južnoj Africi, da najbolji nogometaši svijeta ne daju ono što se od njih očekivalo i, da sumiramo, u Južnoj Africi ne gledamo ono što bismo trebali.

No, ako su najbolji svjetski nogometaši podbacili, što bismo onda trebali reći za Fifu i njezine suce? Iza Messija, Ronalda ili Rooneyja su duge i naporne klupske sezone, a kratke pripreme ih nisu uspjele osvježiti u dovoljnoj mjeri da bi dali ono što se od njih očekivalo.

Koja su opravdanja za katastrofalne sudačke previde? Za poništene golove koji to nisu trebali biti, za priznate koji su postignuti iz zaleđa ili za crvene kartone koje je samo sudac vidio?

I u jučerašnja dva posljednja ogleda osmine finala vidjeli smo dvije krucijalne sudačke greške. Najprije je u posljednjim trenucima utakmice Nizozemske i Slovačke dosuđen nepostojeći kazneni udarac za Slovake koji, na sreću, nije utjecao na konačni ishod susreta, a zatim suci nisu vidjeli zaleđe u ogledu Španjolske i Portugala iz kojeg je postignut jedini pogodak na utakmici.

Među čitavim nizom sudačkih nepravdi kojima smo svjedočili u Južnoj Africi izdvojili smo pet najvećih, pet koje su direktno utjecale na ishod utakmica, a možda i na čitav tijek Svjetskog prvenstva.

Poništeni gol u utakmici SAD - Slovenija

Slovenci su savršeno ušli u dvoboj skupine C protiv opravdano favoriziranih Amerikanaca. Šokirali su Donovana i društvo već u 13. minuti preko Birse, da bi svoju bolju igru okrunili krajem prvog poluvremena drugim golom. No, uporni i hrabri Amerikanci okreću u drugom dijelu. Donovan je smanjio u 48. minuti, a Bradley vratio stvari na početak u 82. Slovence je uhvatila panika i dojam je bio kako je Amerika na pragu potpunog obrata. To se i dogodilo tri minute prije kraja susreta kada je Edu poentirao nakon slobodnjaka i gužve u šesnaestercu Slovenije. Već je počelo slavlje SAD-a kada je sudac Koman Coulibaly iz Malija poništio sasvim regularan zgoditak. On je vidio prekršaj. Valjda jedini na planetu.

Gol iz zaleđa na utakmici Italija - Novi Zeland

Neki će reći da svjetski prvaci nisu ni zaslužili ništa više nego ispadanje u prvom krugu, no jedno su zasluge i dojam, a drugo bodovni konto. Činjenica ostaje da je pogodak Novog Zelanda u utamici skupine F koji je Novozelanđanima donio bod, a Talijanima uzeo dva, postignut iz zaleđa. Simon Elliott je nabacio, no lopta se u gužvi odbila od glave još jednog igrača Novog Zelanda jasno stavljajući Shanea Smelza, strijelca, u nedopuštenu poziciju. Gol je priznat, suci nisu vidjeli zaleđe, a blijedi Talijani nisu uspjeli preokrenuti susret.

Nepriznati gol Lamparda na utakmici Engleska - Njemačka

Dugo očekivani okršaj velikih rivala ostavio je mnogo repova. Čak niti najzagriženiji ljubitelji Gordog Albiona ne poriču da su Nijemci bili bolji i zasluženo slavili visokom pobjedom. Ipak, utakmicu je obilježila neshvatljiva sudačka pogreška koja je Englezima oduzela čisti pogodak, a možda i potpuni preokret. Nakon Blitzkriega i početnih 2:0, Loewove su snage krajem prvog poluvremena upale u crnu rupu. Obrambeni tragičar Upson uspio se donekle iskupiti pogotkom za smanjenje vodstva, a samo nekoliko minuta kasnije Lampard je sjajnim udarcem izjednačio na 2:2. Ili možda nije? Iako se lopta od prečke odbila gotovo metar iza gol-linije, sudac Larrionda i njegov pomoćnik Espinoza to nisu vidjeli. Šokirani su Englezi do kraja utakmice potučeni do nogu, no ostaje pitanje je li upravo sudački previd prelomio utakmicu na stranu Elfa.

Gol iz zaleđa na utakmici Argentina - Meksiko

Argentinci su bolji od Meksikanaca, to je neosporno. No, unatoč toj činjenici, početak ovog ogleda osmine finala prolazio je u prilično izjednačenom tonu, a Messi i njegove trupe nisu uspijevali načeti meksičku obranu. I onda se dogodio neviđeni previd linijskog suca koji je Gaučosima poklonio prvi gol i dao zalet za konačni slom Meksikanaca. Nikada nećemo znati bi li tijek utakmice bio isti da je linijski sudac dosudio zaleđe Teveza kod prvog pogotka. Napadač Manchester Cityja je u trenutku kada mu je Messi asistirao bio sigurno dva metra u nedopuštenoj poziciji, no iako je ponovljena snimka na stadionu (koju su vidjeli svi igrači i suci) jasno pokazivala neregularnost gola, sudac Rosetti pokazao je na centar. I nakon ovog dvoboja ostao je gorak okus u ustima.

Neregularan gol na utakmici Španjolska - Portugal

Danas rijetko tko i spominje da je David Villa svoj četvrti gol na Svjetskom prvenstvu postigao iz zaleđa. Možda zato što je Furija bila bolja od Ronalda i ekipe, no gledajući na esencijalnoj razini, je li to uopće bitno? Činjenice govore da su Španjolci pobijedili zahvaljujući još jednoj krucijalnoj sudačkoj grešci. Možda linijski sudac i nije mogao vidjeti Xavijev brilijantan dodir petom koji je Villu gurnuo u šansu, ali zar baš to ne ide u prilog uvođenju tehnologije u nogomet? Villa je u trenutku upućivanja dodavanja bio 30 centimetara u nedopuštenoj poziciji. Premalo za ljudsko oko, ali ne i za kamere koje očito još uvijek ne odgovaraju ljudima koji drmaju svjetskim nogometom...

Pročitajte više