SUPER BOWL

Pet Super Bowl rekorda koji bi mogli pasti u nedjelju

Foto: Getty Images

BROJKA od 54 Super Bowl utakmice nije velika, zato postoji puno prostora za aktere svake finalne utakmice da dobrim učinkom sruše neke rekorde. Prethodne godine pobjeda New Englanda protiv Los Angelesa rezultatom 13:3 bila je rekordna - po najmanjem broju postignutih poena. A 2018. godine, pobjeda Philadelphije nad New Englandom rezultatom 41:33 donijela je rušenje čak 17 rekorda.

Nema dileme, i u 54. Super Bowlu neki rekordi će biti srušeni. Prema stranici SB Nation, ovih pet je "na udaru".

1. Najviše jardi skupljenih trčanjem

Aktualni rekord: 204 jarda
Rekorder: Trkač Washingtona Timmy Smith (Super Bowl XXII )

Trkač San Francisca Raheem Mostert završio je finalnu utakmicu konferencije s 220 pretrčanih jardi, što je drugi najbolji rezultat u povijesti doigravanja. Ova brojka bila bi dovoljna za rušenje rekorda Super Bowla, ali može li je Mostert ponoviti?

49ersi će nastupiti bez ozlijeđenog Tevina Colemana koji je na utakmici protiv Green Baya ozlijedio rame. San Francisco može računati i na Matta Breidu, ali očekuje se da će veći dio posla pasti upravo na Mosterta.

S jedne strane, Mostert je prvi put u karijeri premašio brojku od 150 jardi. S druge strane, Kansas City je protivnicima u prvom dijelu sezone dopuštao prosječno 4,9 jardi po napadu – trčanjem, što je četvrti najgori rezultat u ligi. U doigravanju su popravili ovaj prosjek, zahvaljujući tome što su uglavnom imali veliku rezultatsku prednost u drugom dijelu utakmica. U završnoj utakmici, sve njihove oči bit će uprte upravo u Mosterta.

Embed from Getty Images

2. Broj polaganja

Aktualni rekord: 3 polaganja
Rekorderi (šest igrača): James White (Super Bowl LI), Terrell Davis (Super Bowl XXXII), Rickey Watters (Super Bowl XXIX), Roger Craig (Super Bowl XIX), Jerry Rice (Super Bowl XXIX i XXIV)

Postoji nekoliko kandidata koji bi mogli srušiti ovaj rekord. Mostert je postigao četiri polaganja u NFC konferenciji. Hvatač Kansas Cityja Travis Kelce uhvatio je tri lopte u end zoni u ligaškom dijelu, a hvatač Chiefsa Tyreek Hill postigao je dva u AFC konferenciji.

Čvrsta obrana San Francisca mogla bi, međutim, spriječiti napadače Kansasa u ovom pothvatu. Nijedan igrač protiv San Francisca ove sezone nije postigao čak ni tri polaganja, a samo četvorica su uspjela postići po dva.

Ipak, u finalu se očekuje da sve pršti, tako da je sve moguće.

3. Igrač s najviše hvatanja

Aktualni rekord: 14
Rekorder: James White, New England (Super Bowl LI)

U posljednje dvije sezone, Travis Kelce je u četiri utakmice ostvario dvoznamenkasti broj hvatanja. Hvatač San Francisca George Kittle imao je 13 hvatanja u 15. kolu protiv Atlante.

Iako nijedan od njih dvojice nije dostigao broj od 14 hvatanja, mogli bi biti moćno oružje u ofenzivi svojih timova. Kelce bi mogao biti ključ za razbijanje obrane San Francisca koja ove sezone dopušta protivnicima najmanje jardi iz dodavanja. Kittle bi mogao biti izbor San Francisca ako se obrana Kansas Cityja fokusira na njihovu igru trčanjem.

Embed from Getty Images

4. Najviše poena u Super Bowlu koji je jedna franšiza osvojila

Aktualni rekord: 246 bodova
Rekorder: New England (11 Super Bowlova)

San Francisco je svojevremeno dominirao knjigom rekorda Super Bowlova. U roku od 14 godina, čak pet puta su ušli u finale i zabilježili su pet pobjeda.

Međutim, u posljednjih 25 godina, samo su jednom bili akteri Super Bowla i tu utakmicu su izgubili. To je otvorilo vrata New Englandu i Pittsburghu koji imaju najviše osvojenih titula, po šest. San Francisco bi pobjedom mogao izjednačiti ovaj rekord, a također može vratiti svoj rekord s najviše osvojenih poena. U šest nastupa, San Francisco je postigao 219 poena. To je 27 manje od rekorda koji drže Patriotsi, i samo dva manje od učinka Dallas Cowboysa.

Dostizanje ovog rekorda čini se vrlo realnim, jer je San Francisco, računajući i doigravanje, u posljednjih šest utakmica prosječno postizao 32,3 boda.

5. Najduža stanka između pobjeda u Super Bowlu

Aktualni rekord: 36 godina
Rekorderi: Baltimore/Indianapolis Colts (Super Bowl V i Super Bowl XLI)

Kansas City je bio sudionik prvog i četvrtog Super Bowla. Poslije toga je uslijedilo razdoblje od pet desetljeća bez nastupa u završnoj utakmici.

Konačno, Kansas City se vratio u Super Bowl i ima priliku osvojiti ovaj pehar drugi put, točno 50 godina poslije osvajanja prvog.

To bi bio najduži post u povijesti NFL-a. Baltimore Coltsi osvojili su Super Bowl V 1970. i nisu to uspjeli ponoviti sve dok se franšiza nije preselila u Indianapolis. Coltsi su drugu titulu osvojili na čelu s Peytonom Manningom 2006. godine. To je bila jako duga pauza, ali i dalje 14 godina manja nego što bi imao Kansas City ako pobijedi.

U ovom pogledu, ekipa koja bi u bližoj budućnosti mogla ugroziti ovaj rekord su New York Jetsi. Oni su osvojili Super Bowl III, a od tada nisu bili sudionici finala.

Pročitajte više