Petrović: Novosel je najveći, zbog njega smo Dražen i ja došli u Zagreb

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MIRKO NOVOSEL, legendarni hrvatski košarkaš i trener te član košarkaške Kuće slavnih, preminuo je u 86. godini. Ostat će upamćen kao najtrofejniji hrvatski trener. Od njega se kratkom objavom na Twitteru oprostio i bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović.

"Mirko je, za mene osobno, kroz sve ono što je napravio za jugoslavensku, hrvatsku i zagrebačku košarku, najveći! A isto tako zaslužan je za moj i Draženov dolazak u Zagreb. Mirko, počivaj u miru", napisao je Petrović.

Obilježio je hrvatsku košarku

Novosel je s reprezentacijom 1993. godine bio brončani na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a prije toga se pobrinuo da 1992. godine najjača hrvatska momčad svih vremena nastupi na Olimpijskim igrama i osvoji srebro protiv Dream Teama.

Bio je i izbornik Jugoslavije, s kojom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, a u Moskvi 1980. godine osvojio je i zlato. Četiri godine kasnije u Los Angelesu bio je brončani.

Obilježio je hrvatsku košarku i kao iznimno uspješan izbornik te tvorac sjajne Cibonine momčadi u 80-im godinama prošlog stoljeća

Pročitajte više