Phoenix i Lakersi su među pobjednicima prijelaznog roka. Evo zašto Dallas nije

Foto: Profimedia

POSLJEDNJEG dana roka za razmjene igrača u NBA ligi napravljeno je 14 trejdova, ne računajući one u kojima su dan-dva ranije klubove promijenili Kyrie Irving, Kevin Durant i Russell Westbrook, tri daleko najzvučnija imena među razmijenjenima. U jednom od tih trejdova klub je promijenio i jedan hrvatski košarkaš, Dario Šarić, koji je iz Phoenixa prešao u Oklahoma City.

Svaki prijelazni rok ima svoje dobitnike i gubitnike, ali posljednjeg dana nitko nije nadmašio Phoenix Sunse, koji su se s Kevinom Durantom prometnuli u jednog od najvećih favorita sezone, odnosno Brooklyn Netse, koji su u tri dana izgubili oba preostala superstara, a s njima i donedavno realne šampionske ambicije.

Mnoge su momčadi postale bolje, a osim Netsa nema ih puno koje se može proglasiti jasnim gubitnicima. Zapravo, kao najveći gubitnici pokazala se nekolicina franšiza koje nisu mijenjale rostere iako su trebale ili ih nisu promijenile dovoljno.

Dobitnici: Phoenix Suns

Došli: Darius Bazley, Kevin Durant, T.J. Warren
Otišli: Mikal Bridges, Jae Crowder, Cameron Johnson, Dario Šarić

Razmjenu Sunsa i Netsa za Kevina Duranta već smo naširoko analizirali i proglasili je izvrsnim poslom za Phoenix, koji je dan kasnije poslao i Darija Šarića u Oklahoma City za Dariusa Bazleyja i tako uštedio gotovo 20 milijuna dolara poreza.

Bridges je izvrstan defenzivni i sve bolji ofenzivni igrač i Sunsima je bilo teško odreći ga se, ali Kevin Durant apsolutno je ogromna nadogradnja. T.J. Warren nipošto nije lošiji igrač od Cama Johnsona i može zauzeti njegovo mjesto u rotaciji. Jae Crowder ionako nije igrao, pa njegovim odlaskom nisu ništa izgubili. Bazley će im biti možda i korisniji od Šarića jer bolje brani vanjske pozicije iako ukupno nije tako dobar i svestran igrač kao Šibenčanin.

Sunsi su danas nedvojbeno puno bolja momčad nego na početku ovog tjedna iako su platili visoku cijenu u "tisućama" izbora prve runde budućih draftova, a postali su još ovisniji o zdravlju jednog čovjeka. Durant svake sezone propušta utakmice zbog ozljeda i trenutačno je izvan pogona, a ako njega ne budu imali na raspolaganju u svibnju i lipnju, ništa od naslova. Ali u idealnim okolnostima Sunsi su prvi favorit Zapada.

Gubitnici: Brooklyn Nets

Došli: Mikal Bridges, Spencer Dinwiddie, Dorian Finney-Smith, Cameron Johnson
Otišli: Kevin Durant, Kessler Edwards, Kyrie Irving, Markieff Morris, T.J. Warren

Brojni budući pickovi Sunsa s godinama će ublažiti bol navijača Netsa zbog gubitka dvije superzvijezde u dva dana i potpunog kolapsa šampionskih ambicija. S četvoricom pristiglih iz Phoenixa i Dallasa i dalje imaju kompetentnu momčad, ali nipošto sposobnu za osvajanje naslova. 

Posljednjeg dana prijelaznog roka proslijedili su Crowdera u Milwaukee za čak pet pickova druge runde drafta, ali oni nemaju posebnu vrijednost, posebno zato što se od Bucksa očekuje da se s Giannisom Antetokounmpom stalno bore za naslov. 

Mikal Bridges (Profimedia)

Bit će zanimljivo ispratiti u kojem će smjeru krenuti ovog ljeta - građenje ekipe oko Bridgesa, uz mlade Nica Claxtona i Cama Thomasa, ili će i njega, Dinwiddieja i Finney-Smitha, koji mogu biti vrijedne akvizicije ambicioznim ekipama, pretvoriti u novi kapital na draftu.

Dobitnici: Milwaukee Bucks

Došao: Jae Crowder
Otišli: George Hill, Serge Ibaka, David Nwora

Ukratko, trojicu malo ili nimalo korištenih igrača u rotaciji zamijenili su dokazanim 3-and-D igračem Jaeom Crowderom, koji svake godine mijenja momčad u kojoj se bori za naslov. Bit će svakako važniji za momčad nego navedena trojica zajedno. Pritom su se odrekli praktički svih izbora druge runde budućih draftova, ali, kako smo konstatirali, oni ionako nemaju gotovo nikakvu vrijednost.

Hilla, Ibake i Nwore riješili su se kako bi otvorili mjesto za Crowdera i, što je još važnije, uštedjeli na porezu. Svu trojicu je prihvatila Indiana, ali s Ibakom će dogovoriti raskid ugovora.

Crowder nije igrao cijelu sezonu, ali ostao je spreman i čekao dan kad će ga Sunsi trejdati. Kad se riješi hrđe zbog neigranja, bit će ozbiljno pojačanje jednoj od najboljih momčadi Istoka, a do doigravanja ima više od dva mjeseca da to učini.

Gubitnici: Dallas Mavericks

Došli: Kyrie Irving, Markieff Morris
Otišli: Spencer Dinwiddie, Dorian Finney-Smith

Kako je momčad koja je dovela Kyrieja Irvinga i spojila ga s Lukom Dončićem gubitnik? Tako što je s Irvingom formalno vezana samo do kraja sezone, kada on može otići kao slobodan igrač, što znači da je borba za naslov ili barem finale apsolutni imperativ. Ali nakon dovođenja Irvinga nisu napravili baš ništa da bi momčad prilagodili novoj situaciji.

Očekivalo se da će posljednjeg dana prijelaznog roka pokušati pojačati obranu igre nakon odlaska najboljeg defenzivca Finney-Smitha, ali nisu to učinili. Čak i ako Irving ne bude potezao nove kontroverze i uzrokovao distrakcije za momčad, Luki Dončiću neće se biti jednostavno prilagoditi na takvog suigrača.

Kyrie Irving već je debitirao za Dallas (EPA-EFE)

Dončićeva najveća snaga je igranje dugih napada s loptom u rukama i traženje načina kako da probije obranu, bilo šutom, bilo prodorom, bilo dodavanjem otvorenom suigraču nakon udvajanja. Tako je napad Dallasa prilično statičan, a Irving tako ne može funkcionirati, akcije s njim su brže i odlučnije, ako ne toliko promišljene.

Iako je glavna poanta dovođenja Irvinga da se rastereti Dončića u razigravačkim dužnostima, u čemu će ovaj sasvim sigurno pomoći, činjenica je da Luka nikad nije pokazao učinkovitost u igri i kretanju bez lopte. Morat će postati koristan i na druge načine, a nema puno vremena za to.

Dobitnici: LA Lakers, recimo

Došli: Mo Bamba, Malik Beasley, Davon Reed, D'Angelo Russell, Jarred Vanderbilt
Otišli: Patrick Beverley, Thomas Bryant, Damian Jones, Juan Toscano-Anderson, Russell Westbrook

Lakersi su bili najaktivniji klub na tržištu i promijenili su doslovno trećinu momčadi. Bolji su, ali ni približno onoliko bolji koliko se LeBron James nadao dok je pozivao upravu da nešto učini. Bili bi da su uspjeli dovesti svoje najveće mete.

Nema dvojbe da su i LeBron i Irving željeli ujedinjenje u Lakersima nakon što su s Clevelandom osvojili naslov 2016. godine. No baš zato što je Irving želio u Lakerse, Netsi ga nisu tamo poslali. Toliko ih je razbjesnilo njegovo ponašanje u protekle četiri godine.

Umjesto njega za razigravača je došao D'Angelo Russell, igrač s vrlo dobrim brojkama i jednim All-Star nastupom, ali i igrač kojeg su sve ambiciozne momčadi rado prosljeđivale drugima. Prvo Lakersi, koji su ga draftirali, zatim Netsi kako bi doveli Duranta, pa Warriorsi kako bi doveli Andrewa Wigginsa i sada Wolvesi, o kojima ćemo malo kasnije.

D'Angelo Russell (Profimedia)

Lakersi su promijenili cijelu visoku liniju osim LeBrona i Anthonyja Davisa te pritom pomladili momčad Bambom i Vanderbiltom. No nakon niza manjih trejdova nije im ostalo prikladnih ugovora da u zadnji čas pokušaju dovesti i Bojana Bogdanovića.

Najbolja prilika za to bilo bi prosljeđivanje Beasleyja u Detroit, ali njihovi ugovori odstupali su mizernih 2456 dolara po pravilima salary capa, što je onemogućilo direktni trejd. No i Beasley će im biti vrijedno šutersko pojačanje.

Najveći posao Lakersi su obavili dugo željenim tjeranjem Russella Westbrooka i napravili su dobar korak unaprijed u ovoj sezoni, ali nipošto dovoljan da budu velika prijetnja u doigravanju.

Gubitnici: Detroit Pistons

Došao: James Wiseman
Otišli: Saddiq Bey, Kevin Knox

Pistonsi su naposljetku zadržali Bogdanovića, što nikako nije razlog da ih se proglasi gubitnicima, ali trejd koji su napravili jest. U razmjeni s Golden Stateom i Atlantom doveli su centra Jamesa Wisemana, drugi izbor drafta 2020., koji se dosad pokazao kao potpuni promašaj.

U Atlantu su postali Saddiqa Beya, na kojeg ionako nisu dugoročno računali, ali time su se oslabili na ionako najtanjoj krilnoj poziciji. Na centarskoj, s druge strane, već su odlično pokriveni mladim igračima Isaiahom Stewartom i Jalenom Durenom, kojima će Wiseman uzeti dio minutaže.

Možda promjena sredine pokrene Wisemanovu karijeru, koja je izuzetno obećavala kad su ga Warriorsi obilježili kao svog centra budućnosti, ali nakon dvije i pol sezone djeluje kao jedan od najgorih pickova u povijesti. 

Dobitnici: Minnesota Timberwolves

Došli: Nickeil Alexander-Walker, Mike Conley
Otišao: D'Angelo Russell

Russell nije bio dobar fit u Timberwolvesima, njihova mlada zvijezda Anthony Edwards puno je bolje igrao kad nije morao dijeliti parket s njim, a Minnesota je jedno od najvećih razočaranja sezone, posebno gledajući kroz prizmu zalaganja cijele budućnosti da bi s Rudyjem Gobertom pokušala napraviti iskorak.

Prekaljeni Mike Conley puno je bolji razigravač, što je na poziciji jedinice Wolvesima puno potrebnije od scorera, a nedvojbeno će imati i pozitivan utjecaj na svlačionicu i kulturu momčadi. Još ako vrate Patricka Beverleyja, koji bi trebao raskinuti s Orlandom nakon trejda iz Lakersa, vjerojatno je da će krenuti u pravom smjeru.

Gubitnici: Toronto Raptors

Došao: Jakob Pöltl
Otišao: Khem Birch

Iako je austrijski centar, koji je na početku NBA karijere već igrao za Raptorse, nedvojbeno ogromna nadogradnja u odnosu na Bircha, nedostatak drugih trejdova zbunio je cijelu ligu. Usred razočaravajuće sezone Raptorsi su dugo ispitivali tržište i slušali ponude za gotovo sve najbolje igrače, a na kraju su svi ostali u klubu.

To bi u načelu bilo dobro, ali ova skupina debelo je podbacila u dosadašnjem dijelu sezone i pitanje je hoće li im Pöltl biti dovoljan za velik pomak. Trebali su centra, obrana obruča bila im je katastrofalna, ali njegovim uvođenjem u petorku samo će dodatno naglasiti drugi kritični problem - nedostatak vanjskog šuta.

Jakob Pöltl (EPA-EFE)

Niti su napravili korak unatrag da bi nagodinu učinili dva unaprijed niti su napravili dovoljno promjena da naprave značajan iskorak. Vjeruju da će do kraja sezone bolje procijeniti skupinu koju imaju sad kad su joj doveli pravog centra pa na ljeto vidjeti u kojem će smjeru krenuti, što je također rizično jer im čak trojici startera istječu ugovori. 

Ista se kritika može uputiti i Chicago Bullsima, koji su također usred razočaravajuće sezone, uz jedinu razliku što oni prije isteka prijelaznog roka nisu napravili apsolutno ništa.

Dobitnici: Golden State Warriors

Došao: Gary Payton II
Otišao: James Wiseman

Najveći problem Warriorsa u sezoni u kojoj brane naslov je to što su ljetos ostali bez trojice najvažnijih igrača s klupe, čija su mjesta u rotaciji zauzeli mladi igrači Kuminga, Moody i Wiseman, što se pokazalo katastrofom. Jučer su se riješili najlošijeg od tih klinaca i vratili najomiljenijeg od trojice koja su ih napustila.

Wiseman, kako smo konstatirali u dijelu o Pistonsima, ogromno je razočaranje, a Gary Payton II bio je miljenik publike i svlačionice, kao i jedan od najboljih defenzivaca u ekipi, koja je ove sezone obrambeno kriminalna. Razmjenu su napravili u dva različita trejda. Wisemana su uvalili Detroitu, koji je poslao Saddiqa Beya Atlanti, koja je pak Warriorsima dala pet pickova druge runde. Warriorsi su tih pet pickova samo proslijedili Portlandu za Paytona.

Pročitajte više