BOKS

Pijetraj o Hrgoviću: Sad je ispalo da sam cijelo vrijeme bio u pravu

Foto: Index

FILIP HRGOVIĆ dvije godine se neće moći boriti na WBC priredbama odluči li nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju. Danas se o tome oglasio i Leonard Pijetraj, donedavni izbornik hrvatske boksačke reprezentacije.

“WBC je rekao, kao i ostale federacije koje će se sada složiti s WBC-om, da to ne dozvoljavaju profesionalcima, oni su rekli da je to neka njihova briga za zdravlje boksača, što je najobičnija glupost. Oni ne žele da im boksači odlaze, oni imaju previše mečeva koji su njima u interesu da se boksaju”, rekao je Pijetraj za RTL pa dodao kako je WBC puknuo pod pritiskom menadžera: 

“Oni znaju da na Olimpijskim igrama možete izgubiti. Vi ste puno veća zvijezda kao prvak svijeta u profesionalnom boksu nego neki olimpijac. A u tri runde svatko svakoga može dobiti. Evom sad je ispalo da sam ja bio u pravu. Nepotrebna su bila sva ta prepucavanja i press-konferencije”, rekao je za RTL bivši izbornik naše boksačke reprezentacije Leonard Pijetraj.

HOO se još uvijek nada

U Olimpijskom odboru još se nadaju promjenama, potvrdili su za Index.

"Uložili smo puno u Hrgovića, on je naš stipendist i velika uzdanica za medalju. Ova odluka je šok za nas, kao i za njega. Ne možemo još sa sigurnošću ništa reći jer čekamo reakciju MOO-a. Postavit ćemo se sukladno tim odlukama. Smatramo da je velika stvar što su profesionalcima u Riju otvorena vrata, ali interesi boksačke federacije su drugačiji i o tome će se u budućnosti puno raspravljati. Do rješenja se mora doći, situacija je zamršena, ali vjerujem da će i olimpijsko krovno tijelo znati reagirati na pravi način", rekao nam je Zlatko Mateša. 

U Hrvatskom boksačkom savezu priznali su kako WBC-ova odluka znači kraj za Hrgovića, ali i da će hrvatski kandidati u kvalifikacijama vjerojatno biti Marko Milun i Luka Pratljačić.

Odluka WBC-a

Podsjetimo, WBC, jedna od četiri najjače organizacije profesionalnog boksa, već dulje vrijeme ističe da je protiv takve ideje, a sada su najavili sankcije za one koje se protive njihovom mišljenju.

"Kontroverzno je da se moćnim profesionalcima omogući da se bore i vjerojatno dominiraju nad amaterima mladićima, uz sav rizik od ozljeda i rušenja snova tih mladića. Borac koji je navikao boriti se četiri runde ima posve drugačije karakteristike od onoga koji se bori po 12 rundi, posve je drugačiji pristup amatera i profesionalaca. Naša je jedina briga zaštititi sportaše. I zato će posljedice za one koji odu na OI biti teške", rekao je predsjednik WBC-a Mauricio Sulaiman.

Ostale tri velike organizacije svjetskog boksa, WBA, IBF i WBO, za sada nisu najavile sankcije, ali podržavaju stav WBC-a. Uz to, EUBC je podržao WBC, a član tog saveza je Hrvatski boksački savez koji onda također mora suspendirati svakog profesionalca koji se odluči na odlazak u Tokio.

 

Pročitajte više