Pijetraj za Index: Sudac je prestar, trebao je pustiti Usika da nokautira Furyja

Foto: Profimedia, Jurica Galoic/PIXSELL

BOKSAČKI obračun između Oleksandra Usika i Tysona Furyja ispunio je visoka očekivanja, a Ukrajinac je podijeljenom odlukom sudaca postao apsolutni prvak u teškoj kategoriji, iako će već za dva tjedna IBF-ov pojas morati prepustiti boljem iz okršaja Filipa Hrgovića i Daniela Duboisa.

Dugo iščekivanu "borbu desetljeća" pratio je i ugledni hrvatski boksački trener Leonard Pijetraj, koji je u razgovoru za Index ishod ocijenio predvidljivim jer je Usik tehnički bolji boksač. Pijetraj smatra da je odluka trebala biti jednoglasna, kad je već sudac u ringu dopustio da se privede kraju umjesto da je prekine u devetoj rundi ili barem dopusti Usiku da nokautira Gypsy Kinga.

Kakva vam je bila borba i je li ishod pravedan?

Moglo je biti raznih scenarija, ali ovaj je bio najpredvidljiviji. Meč je bio iznenađujuće odličan, Fury nije puno zadržavao borbu kao što inače radi, tražio je borbu na distanci, ali Usik je bio bolji. Jedan sudac uz ring pobjedu je dao Furyju i to je bilo pogrešno. Čak i bez brojanja u devetoj rundi, Usik je bio malo bolji. U najbolju ruku moglo se bodovati da je meč neriješen, ali nikako pobjedom Furyja.

Pogrešku je napravio i sudac u ringu, postavili su prestarog suca za ovakva dva teškaša. Trebao je pustiti Usika da još radi u devetoj rundi jer je Fury pao na konopce, ali nije ih uhvatio da se spasi držanjem. Trebao je ili prekinuti meč, na što je imao pravo, iako ja to ne bih učinio, ili pustiti Usika da nastavi i to bi onda bio prekid.

Je li Fury u tim trenucima trebao drukčije reagirati, tražiti odbrojavanje da zaustavi Usikov nalet?

Da, trebao se ili uhvatiti na konopce ili se spustiti na koljeno, dotaknuti tlo bilo kojim dijelom tijela osim stopala, jer tada sudac mora zaustaviti borbu i početi s odbrojavanjem. Tako bi Fury dobio više vremena da se oporavi.

Ali bio je uzdrman i instinkt za preživljavanje tjerao ga je da ostane na nogama. Većina boksača želi dokazati da nije uzdrmana, samo najveći shvate da bi ovako primili manje štete u nastavku borbe. 

EPA-EFE

Svaka čast Furyju kako se izvukao iz nemoguće situacije, pokazao je da je fantastično spreman i već desetu rundu je odradio vrhunski. Ali, ovo ga je moglo koštati nokauta. Da sudac nije zaustavio Usika, to bi sigurno bio prekid, Fury bi primio još udaraca i pao, a onda bi mu bilo teško ustati. Spasio ga je i kraj runde.

Što se tiče nas gledatelja, dobro je da se meč nastavio do kraja, ali nije bilo fer prema Usiku.

Je li Fury sam isprovocirao tu Usikovu seriju pomalo neozbiljnim širenjem ruku? Činilo se da je bio nespreman na udarac koji ju je pokrenuo.

Nije bio neozbiljan, to je njegov način boksa, da ostavi dojam na suce, publiku i protivnika, da pokaže da mu nije ništa. Čak i kad je umoran i uzdrman, to dobro odglumi. Sviđalo se to nekom ili ne, tako je pobijedio Klička, isfrustrirao ga je, ali na Usika to ne može ostaviti dojam. Njega je teško izbaciti iz smjera, on je stroj.

Fury to radi jer tako sebe ohrabruje, hoće dati do znanja da ima prednost, to je njegov karakter. Možda je to prije i prolazilo, ali protiv ovako discipliniranog boksača ne znači ništa, Usik nije nasjedao.

Ali, nekoliko puta se na samom kraju runde zavlačio u kut raširenih ruku i uspijevao zadati udarac u zadnjoj sekundi. Što je time htio postići, kad nije ostajalo vremena za seriju?

Nije on to radio ciljano, više je improvizirao u tim trenucima i pokušavao iskoristiti situaciju da ostavi dojam za kraj runde. Nije bio toliko komotan u ringu da to radi namjerno, nije mu Usik davao prostora da se namjesti, prejak presing mu je pravio. Fury se tu nije snašao, njemu treba više vremena i mjesta da napravi seriju.

Kako ste taktički vidjeli meč i što Fury treba napraviti u revanšu da bi pobijedio?

Očekivano s obje strane. Fury je bio opasan desnim aperkatom, koji mu je jedan od najboljih udaraca, ali trebao je više napadati u serijama, bio bi opasniji. Usik je ovako mogao bolje zagrađivati, davati dugačke krošee, kakvim ga je i rušio. Bio je aktivniji, više napadao i pogađao, tehnički je bolji, a to u boksu uvijek prevladava nad snagom.

EPA-EFE

U svakom slučaju, borba je opravdala epitet jedne od najboljih u desetljeću i jedva čekam revanš. Fury će morati više napadati, ući u veći rizik jer nije tehnički dovoljno dobar da parira Usiku na distanci. Iako je to standardna taktika protiv nižih boksača, Usik se predobro izmiče, a Fury je sporiji i ne može ga pratiti tehnikom.

Zna da je napad prevelik rizik i zato se povlači, samo iznenadnim udarcem može iznenaditi Usika, koji je vrlo strpljiv i ima strašan osjećaj za borbu. Sve prednosti su na njegovoj strani jer Furyjeva visina, težina i dužina ruku nisu iskorištene.

Klauzula o revanšu otvorila je Filipu Hrgoviću priliku da protiv Daniela Duboisa osvoji IBF-ov pojas za dva tjedna. Što očekujete od te borbe?

Hrgović se i pripremao kao da se bori za naslov, ali taj ulog je samo još veći pritisak na oba boksača. Vidjet ćemo tko će bolje podnijeti taj pritisak i tko se bolje pripremio, o tome nemam informacija. Po meni je Hrgović bolji boksač kojeg Dubois tehnički ne bi smio pratiti.
 

Pročitajte više