DINAMO - ZVEZDA

Piksi: Boban je 1990. ušao u našu svlačionicu. Bili smo zaključani, gladni i uplašeni

Foto: Imaginechina via AP Images/Guliver

POVODOM 31. godišnjice neodigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde, koju neki vide kao početak borbe za hrvatsku neovisnost, srpski izbornik i jedan od ondašnjih igrača beogradskoga kluba Dragan Stojković u intervjuu za Telegraf prisjetio se događanja na Maksimiru 13. svibnja 1990. godine.

Govorio je kako se bojao jer je njegova momčad bila zaključana u svlačionici do ponoći i nije mogla izaći.

VIDEO: Vjeko Škrinjar o neredima na Maksimiru

"Bio je jedan maserski stol i jedno prozorčić, kroz koji se vidio veliki pomoćni teren. Sjećam se da sam uzeo stolicu, stavio je na taj stol i popeo se da vidim što se događa. E, kada sam taj prizor vidio, nije mi bilo ugodno. Cijeli taj teren je bio preplavljen ljudima. Kao da je bilo 100.000 ljudi tu i bukvalno kao da su bili prilijepljeni uz našu svlačionicu. Bilo je nešto policije, ali mogao si ih na prste izbrojiti. I tada pomisliš što se može dogoditi ako se probiju, ali opet, ne možeš vjerovati da se može dogoditi nešto mnogo, mnogo opasno", rekao je Piksi i napomenuo da mnogi preuveličavaju zbivanja nakon tri desetljeća, bilo zbog zaboravnosti, bilo zbog senzacionalizma.

Zapamtio je Bobanovu gestu

Zvonimir Boban zapamćen je kao narodni junak jer je udario policajca Refika Ahmetovića, što je postalo simbol otpora. No Piksi se Bobana sjeća prema gesti koju mu nikad neće zaboraviti.

"Sjećam se da je Boban došao u svlačionicu. Zvone je pola sata poslije svega ušao da se pozdravi, rekao je 'momci, bit će sve u redu, ovo, ono', ja kažem 'da, da, bit će, vidimo da će biti fenomenalno'. A mi ostanemo do ponoći, gladni, ništa nisi jeo, jer utakmica se trebala odigrati u četiri, pet popodne. Dogodilo se što se dogodilo, to je povijest, može se vidjeti i na YouTubeu danas. Ali da je bilo ugodno, nije."

VIDEO: Veterani BBB-a o neodigranoj utakmici

Jedva su dočekali otići i izaći iz Hrvatske kako bi stali na benzinskoj postaji i konačno nešto pojeli.

"Lijepo je bilo od Bobana što je došao u svlačionicu, kao kapetan nas je došao pozdraviti i reći da će sve biti ok, da ne brinemo i da smo na sigurnom. Toga se sjećam. Ali smo bili gladni... Znači, ne znam gdje smo stali, neka pumpa kad smo izašli iz Hrvatske, da se kupe neki sendviči. Muka nam je bila", završio je Stojković svoje sjećanje na taj povijesni maksimirski dan.

Pročitajte više