raskol u hrvatskom tenisu

Pilić: Ovo nisam doživio u karijeri, Hrvatska je ispala totalno neozbiljna

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA u utorak putuje u Madrid na završni turnir Davis Cupa, gdje će braniti naslov osvojen prošle godine, no neslužbeni svjetski prvaci u Španjolsku će otići u okrnjenom sastavu i s golemom aferom koja se dogodila samo tri dana prije odlaska.

Marin Čilić zbog ozljede koljena je otkazao nastup, a branitelj naslova je u subotu ostao bez izbornika Željka Krajana. Savez na čelu s predsjednicom Nikolinom Babić tvrdi da je odnos s Krajanom sporazumnom raskinut, da su odnosi između izbornika i igrača u posljednje vrijeme nepovratno narušeni te da je sam Krajan odstupio ne želeći raditi u takvoj atmosferi. Izbornik je jučer demantirao izjave Nikoline Babić, rekao je da je prevaren i izdan i da je želio s reprezentacijom otići braniti krunu.

Na današnjoj presici reprezentativci su priznali da su oni ti koji su srušili izbornika jer, kako su rekli, odnosi između njih i izbornika nisu više bili profesionalni.

Reprezentaciju će u Madridu privremeno voditi Franko Škugor, a za komentar ovog bizarnog slučaja nazvali smo Nikolu Pilića, čovjeka koji je s Njemačkom, Hrvatskom i Srbijom osvajao Davis Cup.

Neozbiljna Hrvatska 

''Čudno je ovo što se dogodilo, a ako znamo da je Krajan potjeran samo dva dana prije odlaska u Madrid, onda bih rekao da je sve neozbiljno. Prave razloge ne znam, a koliko vidim u medijima, postoji puno kontradiktornih izjava. Vidio sam da je Krajan rekao da je razočaran i da je želio ostati, a danas čujem da je došlo do sporazumnom raskida. Jako čudno. Krajan je imao sjajne rezultate, prije tri godine je igrao finale Davis Cupa, a lani ga je osvojio. Ako su igrači ti koji su tražili njegovu smjenu, onda je doista došlo do narušenih odnosa. Teško mi je to komentirati jer u mojoj karijeri nikad se nisam zatekao u sličnoj situaciji. Zna se tko je šef momčadi, a tko su igrači. Zna se tko je za što zadužen. Barem bi tako trebalo biti'', kazao nam je na početku Pilić.

Borna Ćorić priznao je da je dio problema bio i oko poziva Ivi Karloviću. Ćorić je na današnjoj presici rekao da je Karlović neposredno prije početka turnira u Madridu prijavio nastup u Houstonu i da bi se reprezentaciji priključio doslovce na dan prvog meča. Dodao je da su se igrači složili da je to nedopustivo. Također, u medijima se pojavila priča da je do raskola došlo oko podjele novca među igračima i stručnim stožerom.

Karlović je istu stvar napravio i Piliću u Argentini

''Ne mogu vjerovati da je tako nešto Karloviću opet palo na pamet. Isto to je meni napravio u Argentini. Kako je on mislio da će doći igrati za reprezentaciju, a u Madrid bi trebao doći na dan nastupa i to nakon nekoliko sati putovanja, gdje veliku ulogu igra i vremenska razlika? Što se tiče novca, Karloviću sam davno rekao da ne može on kao 47. igrač svijeta dobiti jednaki iznos kao i Ljubičić, koji je tada bio treći na svijetu. Kad sam radio u Njemačkoj, složio sam jasne parametre i jasna pravila kako se novac dijeli. Prvih pet na svijetu dobivaju jedan iznos, oni koji su u top 10 nešto manje, a za igrače plasirane niže na ljestvici premije su još niže. Sličan sustav sam napravio i u Hrvatskoj i nitko se nikad nije bunio'', kazao je Pilić.

Index doznaje da je do problema s novcem došlo zbog otkaza Marina Čilića. Čilić kao prvi reket reprezentacije je trebao dobiti 30 posto premija, no Marinovim izostankom postavilo se pitanje što s tim novcem. Doznali smo da su svi uključeni u priču, od Karlovića, ostalih igrača te Krajana pokušali dobiti dio tog novca. Tu je puklo.

Hrvatska je u Madridu u skupini B sa Španjolskom i Rusijom. Igrat će se po tri meča u jednom danu, dva u pojedinačnoj konkurenciji i jedan u parovima. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije prolaze u četvrtfinale.

''U Madrid idemo bez Marina. On već dugo vremena ima velikih problema s koljenom, a bol je tolika da je u posljednjim mečevima samo udarao i tražio winnere kako bi se što manje trošio. Protivnici su nam strašno jaki, Rusi i Španjolci su favoriti za trofej i u punom sastavu bismo teško mogli protiv njih, a pogotovo u ovakvim okolnostima. Šteta što se ovo dogodilo na ovakav način, jer to ne priliči pobjedniku Davis Cupa. Ako su već željeli potjerati Krajana, onda su to trebali napraviti prije dva mjeseca, a ne dva dana prije finala Davis Cupa. Baš neozbiljno'', zaključio je Pilić.

Pročitajte više