SLUČAJ BORNE SOSE

Pitali smo Dalića hoće li opet zvati Sosu u reprezentaciju. Evo što mu je poručio

Foto: Index

ZLATKO DALIĆ za Index je komentirao slučaj Borne Sose koji nije stekao pravo na promjenu Fifina državljanstva te neće moći  nastupati za reprezentaciju Njemačke kao što je planirao. Podsjetimo, mladi reprezentativac Hrvatske nakon poziva njemačkog saveza objavio je da više neće igrati za reprezentaciju Hrvatske jer mu se u Njemačkoj otvara brža šansa za napredak, dok u Hrvatskoj još čeka debi za A selekciju. Svoj izbor nazvao je poslovnom odlukom, ali na koncu nije uspio riješiti potrebnu papirologiju i Fifino državljanstvo jer ga koči Statut Fife. Naime, kako je za Index jučer pojasnio Davor Radić, ugledni odvjetnik i ekspert sportskog prava, igrač koji je već nastupio za mlade selekcije Hrvatske morao je steći državljanstvo saveza u koji želi prijeći do trenutka kad je prvi put nastupio za bilo koju hrvatsku selekciju. Sosa to nije napravio do trenutka kada je debitirao je za U-17 reprezentaciju Hrvatske. 

 

Nakon što je objavljena vijest da mladi branič Stuttgarta ipak neće igrati za Njemačku, hrvatski izbornik nam je kazao:

"Žao mi je zbog dečka koji je očito imao krive savjetnike i donio je pogrešnu odluku. Mlad je, svaki čovjek griješi, a ja sam spreman oprostiti. Žao mi je što se dignula hajka na mene i na Hrvatski nogometni savez. Izgovoreno je puno laži u ovom slučaj i zato odluku o daljnjoj karijeri Borne Sose u reprezentaciji Hrvatske sigurno neću donositi samostalno."

Podsjetimo, Sosa je za Index u ekskluzivnom razgovoru kazao da nikada nije komunicirao s Ivicom Olićem i da mu pomoćnik Zlatka Dalića nije direktno rekao da će biti na širem popisu za Euro. Kasnije je promijenio priču. Dalić mu je spreman prijeći preko odluke da napusti hrvatsku reprezentaciju, ali čvrsto stoji pri stavu da nije u redu ono što je Sosa napravio izborniku mlade reprezentacije Igoru Bišćanu, kada se nije pojavio na utakmici protiv Engleske u borbi za četvrtfinale Eura, da bi nekoliko dana kasnije nastupio za svoj klub Stuttgart u prvenstvu Njemačke. Dalić ne želi komentirati je li Sosa bio ozlijeđen kao što je javio Bišćanu, ali smatra da je put mladog braniča u hrvatskim selekcijama bio potpuno prirodan te da nije pogriješio što je igrača ustupio mladoj reprezentaciji za tako važnu utakmicu.

"Poštujem tog mladog momka, to sam kazao i ranije. Poštovao sam njegovu odluku i dao sam mu punu podršku. No igranje za reprezentaciju za mene osobno je najveća čast, sportski vrh, a ne poslovna odluka. Za reprezentaciju se igra sa srcem i emocijama, a ne za novac. Nikoga nikad neću moliti da igra za Hrvatsku. Mogu prijeći preko Sosine pogreške, ja nisam zlopamtilo niti sam mu zamjerio kad je odlučio ono što je odlučio. No sada je potez na Sosi, on mora igrati još bolje i nametnuti se igrama hrvatskoj reprezentaciji. Nisam čovjek koji bi uzeo Igoru Bišćanu povijesnu priliku da se plasira u četvrtfinale Eura. Sosi želim da nastavi s dobrim igrama, to je prvi korak. Drugi korak je odluka u kojoj će sudjelovati Hrvatski nogometni savez, kako se ne bi ponovilo sve što sam prošao zadnjih dana, a nisam pogriješio ni u jednom koraku", kazao nam je Dalić. 

Izbornik Hrvatske 17. svibnja objavit će širi popis za Euro.

Pročitajte više