Platini kod Josipovića: Sredite huligane ili idete van iz Europe

KAKAV preokret: predsjednik Uefe Michel Platini se nije uspio probiti do premijerke, zapeo je na barikadama pred Markovim trigom, ali se na vlastiti zahtjev sastao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Situacija je prilično ozbiljna, jer Uefa zahtijeva od države da donese zakonsku infrastrukturu koja će zaustaviti nasilje na stadionima. Vlada ima godinu dana roka provedbe, inače slijede sankcije koje zvuče pogubno.

> Platinijeva balkanska turneja: Srbiji i Hrvatskoj naredio obračun s navijačima

> Dobro nam došel Mišel: Platini je među Hrvatima svoj na svom

"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sastao se večeras s predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem na njegov zahtjev. Tema razgovora je bila nasilje na nogometnim utakmicama u Hrvatskoj. Predsjednik UEFA-e obavijestio je predsjednika Josipovića o odluci UEFA-e da Republici Hrvatskoj odredi rok od godine dana kako bi osigurala održavanje nogometnih utakmica bez navijačkog nasilja. Ukoliko se to ne bude osiguralo, Hrvatskom nogometnom savezu prijeti isključenje iz UEFA-e

U pismu kojeg je UEFA uputila Predsjedniku RH i predsjednici Vlade RH navedeni su uvjeti koje RH i HNS moraju ispuniti. U razgovoru s predsjednikom UEFA-e Predsjednik Republike naglasio je kako je svjestan problema nasilja na nogometnim utakmicama te da je Vlada RH pripremila novi zakon koji bi trebao pridonijeti rješavanju tog problema. Predsjednik Josipović će zatražiti od nadležnih institucija da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se suzbilo nasilje na nogometnim stadionima u Republici Hrvatskoj, stoji u prioćenju Ureda predsjednika.

 Još jedan posjet Michela Platinija hrvatskim prijateljima stigao je u vrlo sugestivan trenutak. S jedne je strane "aktualni trenutak" u hrvatskom nogometu koji sije sumnju u sve pore, s druge su prosvjednici, a s treće - Platinijeva predizborna kampanja. Čak i veliki predsjednik koji zna da će biti opet izabran organizira promo-turneju, a Balkan je uvijek zanimljivo područje. Iako za razliku od susjeda, koji su još pod friškim dojmom nereda u Genovi, naši navijači u posljednje vrijeme nisu isprovocirali neke velike sankcije, no Platini nas je sve strpao u istu točku kampanje.

Je li Josipović s Platinijem ipak progovorio koju o dubokim problemima HNS-a i lige, ili je posjet prošao protokolarno, predsjednik će možda dati navijestiti. Nadamo se i pokretanjem stanovitih akcija, kao što je priopćenjem najavio...

Pročitajte više