Pleso poput šipka: Navijači uzbuđeni i nestrpljivi, a Mamići tradicionalno povlašteni

SVA SVITA navijača, od onih malo manje poznatih do onih nešto više, jutros je nahrupila na Pleso kako bi krenula na ludi provod u London, preciznije hram nogometa, stadion Wembley, gdje će Hrvatska sutra navečer odmjeriti snage s izabranom nogometnom vrstom Engleske.

Među prvima koji su pohodili Pleso bili su trojac iz Dinama: braća Mamić i trener Branko Ivanković. Nakon što ih je službenica aerodroma upozorila da će morat malo pričekati, Zdravko je odmah ljutito uzvratio: "Jel' ti to meni govoriš da će moj trener čekat, trener koji je Dinamo uveo u Europu". To je bilo dovoljno da se stvar ubrza, a postiđena službenica je odlazeći u nevjerici korila samu sebe što joj je to palo i na pamet.

Branko Ivanković u London putuje, naravno, kao navijač  pa shodno tome očekuje i pobjedu

"Idem kao navijač, a želje navijača su jasne, da odigramo dobru utakmicu, a naravno onda da svi želimo i dobar rezultat. Nadam se i vjerujem da je to jedan sjajan test koji će nam pomoći da vidimo na čemu smo prije europskog prvenstva", napominje popularni profesor.

I Zdravko je bio dobre volje, naravno raduje se spektaklu koji je zajamčen, kada se pozornica zove Wembley

"Ma ne očekuje nas teška utakmica, to je spektakl i izazov za svakog igrača. Sigurno je da će biti oni nogometni uvjeti kakvi nisu bili u Makedoniji, a to je lijep teren i otvorena igra protivničke momčadi. Očekujem jednu perfektnu izvedbu naših reprezentativaca, spektakl je zajamčen, a poslije što Bog da",  ističe Maminjo.

Nešto kasnije kroz vrata Plesa pognute glave ušao je osvajač dvije olimpijske medalje, 211 cm visoki Dino Rađa. Da, i on ide na Wembley, to kaže, ne može propustiti

"Što očekujem? Pa pobjedu, a što ću drugo očekivati. Očekujem također fantastičnu atmosferu, to je ljudi, Wembley, 90 tisuća ljudi, to treba doživjeti", spremno će Dino Rađa.

Trenutak nakon što se Rađa posvetio check-in-u, ponosno se atrijem Plesa prošetala obitelj Fiorentini, čija je glava nekadašnji oružar, a sada direktor Hajduka Fredi. Rezultatski imperativ je prema njegovim riječima nepotreban. Treba samo uživati.

"Očekujem veliku utakmicu i mislim da je već velika čast što samo idemo na Wembley. Ne treba postavljati nikakav rezultatski imperativ jer je, opet ponavljam, našim igračima velika čast samo istrčati na Wembleyu",  spremno će Fredi Fiorentini.

Kako bi i ljepši spol bio zastupljen u anketi, pobrinula se miss sporta Andreja Čečura

Ni ona ne dvoji o razlozima odlaska: "Frendica i ja očekujemo dobar provod, dobru utakmicu i naravno pobjedu naše reprezentacije. Idemo podržavati naše nogometaše. Ne, ne idemo samo zbog njih, već i zbog nogometa."

Kad su se poznata lica izgubila u magli dima cigareta i iščekivanja, okrenuli smo se običnim ljudima, pravim navijačima

"Bit će 2:2!", dobacio je djed, jedan od fanatičnog obiteljskog trojca, koje povezuje ljubav prema reprezentaciji, a dijeli tek vrijeme provedeno na planeti Zemlji. "Ma kakvih 2:2, nema šanse, 2:1 za nas", spremno će unuk. Otac se sada našao u teškoj situaciji. Kome se prikloniti, svom ocu ili, pak, sinu? Prevladao je ipak razum i iskustvo: "Bit će 1:1. Prije svega očekujemo spektakl i dobar provod. Samo se nadamo da će naši dečki biti na nivou kao i do sada".

"Idemo na pobjedu. Dobivamo sa 2:0. Ma kakav Crouch, u Zagrebu nije mogao ništa kad ga je Robert Kovač stavio u džep. Tako će biti i ovaj put, to je nedvojbeno", rekao je jedan od "ubitačnog tandema" koji su nosili veliku zastavu Hrvatske BB Zagreb - Vrapče, nakon čega su nastavili s pjesmom podrške našim nogometašima, koja je odzvanjala predovorjem Plesa.

Za kraj pozabavili smo se ekipom od  devet članova

"Pobjeda, pobjeda i samo pobjeda", vikali su u jedan glas, nakon čega se jedan otrgnuo od "stada" i kao glas razuma primijetio: "Nek bude 1:1 i svi će biti zadovoljni. Mi ćemo neporaženi napustiti  Wembley, a Englezi će se kvalificirat na Euro."

Jedan od njih evidentno je veliki hedonist: "Idemo popiti koju pivu, malo pojest i dobro se provest, a Rusi nek' si misle."

U posljednjem trenutku primijetili smo osobu u lijevom kutu slike, u crvenoj jakni, koja je nešto pronicljivijoj osobi odavala kako izbjegava objektive. "Ma nemoj mene snimati, kao na bolovanju sam, ne smiju me vidjeti", dodao je i nestao u rijeci ljudi.

Vedran Buble
Foto: H.P.

Pročitajte više