Bilić: Ova momčad nije u rasulu i sigurno idemo na Euro!

SLAVEN BILIĆ u tri dana prošao je put od pokojnika do pukovnika. U sedlo su ga vratili Zdravko Mamić i pobjeda protiv Latvije, makar bi svaka iole ozbiljnija ekipa skupo naplatila kikseve naše raštimane obrane.

> Srebrić: Sjednica Izvršnog odbora se neće održati do daljnjega

> Mamić održao sjednicu na Kantridi i s nogu odlučio: Bilić nas vodi na Euro!

> U dodatnim kvalifikacijama igramo protiv Irske, BiH, Crne Gore ili Estonije

> Šimunić: U play offu želim najtežeg protivnika!

"Čestitao bih igračima na odličnoj partiji, pokazali su neospornu kvalitetu i karakter, ne samo da pobijede već i da odigraju dobru utakmicu. Bez obzira na našu dominaciju, bilo je teško", započeo je Bilić obraćanje pred novinarima koji su doslovno okupirali riječki stadion.

"Zahvalio bih se i publici koja nas je bodrila. Ova pobjeda je velika jer je vratila vjeru samim igračima, a nadam se i široj hrvatskoj javnosti, da je ono u Ateni bio loš dan koji se velikim ekipama kao što smo mi ne smije dogoditi. Ova nam pobjeda nije donijela direktan plasman, ali to ne umanjuje odličnu ocjenu."

Izbornik je odlučio nastupiti autoritativno: "Ne bojimo se, jer ova ekipa ima pamet, hrabrost i kvalitetu da se plasira na Euro."

Taj zadatak bit će na Biliću, tako je odlučio Izvršni odbor HNS-a na sjednici s nogu, u loži Kantride. Eventualni neuspjeh u play offu nitko nije spomenuo. Takav scenarij izazvao bi nove tektonske poremećaje.

Bilić je pokušao objasniti što je proživljavao proteklih dana s koliko je kilograma manje dočekao odluku IO-a.

"Od prvog dana sam preuzeo odgovornost na sebe, ako je cilj bio direktni plasman, to nismo napravili. Drugo mjesto je neuspjeh. No, večeras se pokazalo da je onaj dio o reprezentaciji u rasulu apsurdan i nevjerojatno neistinit. Ovo večeras je potvrda činjenice kad smo dobri. Rekao sam igračima, bit će što bude, mi moramo odigrati na ovom tragu, malo bolje malo lošije, ali to je to. Ne smiju nam se dogoditi dva totalna blackouta."

OK, ali kako ste doživjeli podršku HNS-a?

"Bitno je samo da se Hrvatska plasira na EP. Nije mi trebalo ovo večeras da shvatim da ja i moj stožer radimo kvalitetno. Reakcija igrača večeras i u ova tri dana je bila fenomenalna. Prihvaćam odgovornost, ja sam sportaš i ako nam HNS da povjerenje da vodimo reprezentaciju u play offu, nitko sretniji od mene, ali samo iz razloga jer sam siguran da ćemo se plasirati."

Odakle tolika sigurnost? Kada se sjetimo izvedbe u Grčkoj i pribrojimo loše reakcije obrane...

"To je bio loš dan, ali takvi dani ne ulaze u kategoriju šampiona. Takav dan ne smije nam se dogoditi u tako važnim utakmicama, za mene je Grčka jednostavno neobjašnjiva. Što se obrane tiče, danas su greške bile isključivo individualne, ali ni to se ne smije događati", zaključio je Bilić.

Pročitajte više