Pletikosa: Nisam od onih koji vole primati plaću, a ništa ne raditi

NAKON kratkog razgovora s novinarima Sport Expressa na moskovskom aerodromu i neugodnih kritika komentatora pojedinih sportskih dnevnika, Stipe Pletikosa dobio je prvu priliku da se ozbiljno predstavi ruskoj javnosti. U opsežnom intervjuu za dnevnik Izvestia, nakon svečanog potpisivanja ugovora i uručenja dresa s brojem 22, Stipe je istaknuo da će dati sve od sebe kako bi dokazao da čelnici Spartaka mudro zbore o rješenju vratarskog pitanja koje stupa na snagu njegovim dolaskom. 

"Nisam se premišljao prilikom napuštanja Šahtara jer sam bio daleko od udarne postave. Nakon posudbe u matični Hajduk, prošlu sam zimu ponovo trenirao sa Šahtarom, ali bilo je jasno da ću teško među vratnice. U klubu je mnogo stranaca, a ja nisam jedan od onih koji su spremni primati plaću, a ništa ne raditi.

Novinari su odmah prokomentirali tečan ruski kojim se Stipe služi: "Dok sam bio u Donjecku naučio sam pričati, tamo se ruski dosta koristi. Također, pričam ponešto talijanskog te engleski. Smatram da je vrlo važno znati jezik zemlje u kojoj igraš. Kao vratar moram biti u stalnoj komunikaciji sa suigračima na terenu. Istina je, često vičem na svoje, ne mogu sakriti emocije."

Zašto baš 22?
"Za mene taj broj nema posebno značenje. Kad sam stigao, upitao sam koji broj su ostavili za mene. Rekli su - 22."

O Rusiji je najviše slušao od Ivice Olića, ali i Nemanje Vidića, koji je kasnije prešao u Manchester: "Obojica su imali samo riječi hvale za ruski nogomet. U Hrvatskoj postoji mnogo simpatija prema Rusima, siguran sam da ćete to osjetiti kad bude gostovali kod nas u kvalifikacijama za EP."

Pletikosu bi valjda svatko volio upitati kako je uspio ostati prvom jedinicom reprezentacije, uz tako mizernu minutažu u ukrajinskom klubu
"Mislim da naš izbornik Slaven Bilić zna moje mogućnosti. Nekada smo zajedno stajali na terenu, danas mi je trener u reprezentaciji. No, to ne znači da je moje mjesto zacementirano."

U Spartaku, ali i čitavoj ligi će Pletikosa moći dobro iskautirati igrače ruske reprezentacije, no kako je istaknuo, u mislima je trenutno samo pobjeda nad Makedonijom. Govoreći o ruskoj reprezentaciji, Stipe je zapravo govorio o samo jednom čovjeku; "Dovoljno govori da vam je trener Gus Hiddink. Ne mogu zaboraviti SP u Njemačkoj kada je vodio Australiju i onemogućio nam da prođemo grupu."

Za kraj, tvrdi kako je svjestan da navijači Spartaka očekuju pobjede. Uostalom, kao i svaki.

"Spartak je klub s dugom tradicijom i mnogobrojnim trofejima. Dužni smo navijačima pružiti uspjehe u rođendanskoj godini kluba.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više