Pljuvali su ga kao Šimićev promašaj. Sada spašava Dinamo i diže publiku na noge

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Konferencijske lige na Maksimiru odigrao 1:1 (Kaneko) s Betisom i tako obranio prednost 1:0 iz prve utakmice u Sevilli. Dinamo će danas u ždrijebu (13 sati) saznati protivnika u osmini finala, ali momčad se već okreće nedjelji i velikom derbiju s Rijekom u SuperSport HNL-u u 15 sati na Maksimiru.

U nekim prijašnjim sezonama pobjeda protiv sedme momčadi španjolske lige slavila bi se danima. Ova protiv Betisa doživljava se kao prilika za oživljavanje momčadi i punjenje samopouzdanjem uoči finiša sezone i, ako je Jakirovićevi igrači zaista tako iskoriste, bit će vrjednija od pukog prolaska u sljedeću rundu Konferencijske lige.

A igrač koji se očito napunio samopouzdanjem i koji je, pomalo ni iz čega, iskočio u prvi plan je Maxime Bernauer. Sergej Jakirović bio je u problemima s Boškom Šutalom, onda se ozlijedio i Dino Perić, a mladi Moreno Živković još nije na nivou koji se od njega očekivao.

Do prije tjedan dana bio zakucan na klupu

U nedostatku drugih (boljih) rješenja, Jakirović je u momčad gurnuo zaboravljenog Maximea Bernauera. I, kako stvari stoje, pogodio. Do prije tjedan dana Bernauer je bio zakucan na klupu ili tribine, a igrao je tek na pripremama u Rovinju.

Bio je solidan u tim utakmicama, ali kad se prvenstvo nastavilo, sjedio je na klupi. Onda se ozlijedio Perić, Živković je bio nesiguran i Bernauer se najednom našao u početnom sastavu u Sevilli.

U paru s Theophile-Catherinom odigrao je odličnu utakmicu. Bio je solidan i protiv Varaždina iako je skrivio penal koji nije trebao biti dosuđen. No sam si je skuhao tu situaciju pa mu svejedno penal ide na dušu.

Izvor: SofaScore

Ostatak utakmice odigrao je jako dobro, a sjajan je bio jučer u Maksimiru. Bernauer nije tipičan stoper. U zračne duele gotovo da ne ulazi, nije baš ni fizički najjači igrač, ali se jako dobro postavlja i sjajan je s loptom u nogama.

S njim na stoperu Dinamo puno lakše izlazi iz zadnje linije. Nema toliko napucanih lopti niz teren, Bernauer je uvijek slobodan i uvijek nađe neko rješenje, ali najviše od svega Jakirovića može veseliti njegova energija.

Probudio se uz Theophile-Catherinea

Vidjelo se to sinoć u jednom duelu kad je "raznio" igrača Betisa, a onda se okrenuo prema sjeveru, visoko podignuo šake i tražio dodatni impuls s tribina. Bernauer više ne djeluje kao uplašeni igrač koji se boji pogrešaka (kojih i dalje ima), nego kao tip koji, baš kao i Theophile-Catherine, glavom ide na kopačku.

Francuzu je prilagodba u Dinamu bila jako teška. Došao je u turbulentnoj sezoni, nije znao riječ hrvatskog i nije imao nikog svojeg. No kad se u Dinamo vratio iskusni Theophile-Catherine, Bernaueru je postalo lakše.

Kao što je Jakirović rekao nakon utakmice, Bernauer se trudi učiti hrvatski, razumije već puno, a nakon što je u Maksimir stigao i Pierre-Gabriel, mala francuska kolonija dodatno je pomogla Bernaueru.

Jako malo je nedostajalo da ga nakon zimskog prijelaznog roka ne bude u Dinamu. Uoči zimske pauze, dok je Perić još bio zdrav, a Živković bio karakteriziran kao pojačanje, za Bernauera mjesta nije bilo. Klub ga je želio poslati na neku posudbu ili čak prodati, ako bi dobio neku ponudu, ali je Francuz inzistirao na tome da ostane, željan da se dokaže i čeka svoju priliku.

Dočekao priliku

Prestao je s dugim loptama po kojma je bio "poznat", počeo je igrati pametnije i jednostavnije, djeluje sigurno, a i Jakirović ga je nahvalio na press-konferenciji nakon susreta s Betisom u Maksimiru.

Izvor: SofaScore

Tako je to u nogometu. Jednom smrkne, drugom svane i Bernauer se našao u prvom planu. Dugo je čekao svoju priliku i dočekao je. Nije Francuz najbolji stoper na svijetu, ali ima fajterski duh, timski je igrač, uvijek je nasmijan, a takvi likovi su uvijek dobrodošli.

Jako puno kritika bilo je na račun Maximea Bernauera, ali i Darija Šimića koji ga je doveo na inzistiranje Igora Bišćana. Bivši Dinamov trener inzistirao je na njegovu dolasku da bi se, kad je sezona otišla nizbrdo, okrenuo provjerenijim igračima.

Slično je bilo i s Takurom Kanekom, koji je također ni iz čega iskočio u prvi plan i sad se pokazalo da su obojica ipak igrači za Dinamo. U tom valu došao je i Bogdan Mihajličenko, koji je na kraju priče prekrižen zbog groznog ponašanja nakon debakla protiv Ballkanija. Tko zna, možda ni on nije bio toliko loš...

Pročitajte više