Pobjedom kreće lov na Engleze, poraz snove o plasmanu pretvara u puku teoriju

VEČERAŠNJIM dvobojem protiv Ukrajine na Maksimiru hrvatska nogometna reprezentacija nastavlja kvalifikacije za smotru najboljih nogometaša svijeta. S obzirom na dosad izgubljenih pet bodova (1:4 poraz u Zagrebu od Engleske i remi bez golova u Harkivu s Ukrajinom), s pravom se može reći kako svaki ogled do kraja kvalifikacija za Vatrene predstavlja - biti ili ne biti.

Tih pet izgubljenih bodova u prijevodu znači da su Bilićevi izabranici trenutno najlošija drugoplasirana reprezentacija što je pozicija koja ne vodi u dodatno razigravanje s ostalim "viceprvacima skupina" već ostavlja Vatrene da Južnoafričku republiku upoznaju tek putem malih ekrana. Jasno je stoga od kolike je važnosti večerašnja utakmica s Ukrajinom, četvrfinalistom posljednjeg Svjetskog prvenstva i trećeplasiranom momčadi naše skupine koja sa tri boda i utakmicom manje od Hrvatske puca na drugo mjesto.

Ulozi su ogromni, a mi vam donosimo analizu sva tri moguća večerašnja ishoda utakmice koja će odrediti daljni tijek kvalifikacija.

Pobjeda Hrvatske

Tri boda jamstvo su mira u našem taboru oči ljetnog gostovanja u Minsku te završne dvije utakmice (gostovanja u Engleskoj i Kazahstanu). Trijumf  Vatrenih značio bi gotovo osigurano drugo mjesto u skupini 6. Ukrajina u slučaju ovakvog raspleta teško da može do drugog mjesta. Trebala bi pobijediti sve utakmice do kraja (uključujući i Engleze na domaćem terenu) te čekati kikseve naše reprezentacije protiv Bjelorusije ili, što je još manje vjerojatno, Kazahstana u posljednjem kolu. Pobjedom bi se naša reprezentacija uključila i u borbu za prvo mjesto, ali ako Engleska ne kiksa u Ukrajini morali bismo zbog visokog poraza u Zagrebu slaviti s četiri pogotka razlike u hramu engleskog nogometa što je, budimo realni, nemoguće.

Neriješeno

Remi bi donio mnoštvo problema Bilićevim trupama. Ukrajina će u srijedu sasvim sigurno ubilježiti pobjedu protiv Andore na domaćem terenu i bodovno se izjednačiti s našom reprezentacijom. U takvom scenariju, računica je vrlo jasna. Morali bi Vatreni do kraja kvalifikacija osvojiti jedan bod više od Ukrajine, a s obzirom na nešto teži raspored (gostujemo kod Engleza, Ukrajinci ih dočekuju) jasno je kako bi u tom slučaju ovisili o utakmici Bjelorusija-Ukrajina u Minsku gdje bismo mi,  bez ikakvih kalkulacija, morali pobijediti.

Pobjeda Ukrajine

I u slučaju ovakvog ishoda Hrvatska još uvijek ima teoretske šanse za plasman na SP. Ipak, svele bi se one na puku teoriju i previše bi se stvari moralo poklopiti da Vatreni zaigraju u dodatnim kvalifikacijama. Morali bismo tada pobijediti u svim utakmicama sa što je većom razlikom (odnosi se to i na sudar s Engleskom) te čekati dva kiksa ukrajinaca. Uz domaći poraz, Ukrajina bi morala još negdje remizirati zbog toga što će Ševčenko i suigrači aktualnu gol-razliku, koja inače odlučuje u slučaju istog broja bodova, itekako popraviti u dva dvoboja protiv Andore s kojom naša reprezentacija više neće igrati.

Marko Čeko
Foto: AFP

Pročitajte više