Pobješnjeli navijači napali autobus s igračima Sparte

LOŠE igre uzrokovale su i sukobe u svlačionici. Upitan je trenerov autoritet jer Tomaš Repka stalno objašnjava što i kako treba trenirati.

> Sanjaju li češki huligani "nakon krvave kupke na zagrebačkim ulicama" osvetu BBB-ima?

Navijači Sparte su nakon teškog poraza njihova kluba u češkom prvenstvu na gostovanju u Liberecu protiv Slovana (3:0), napali autobus s igračima i stručnim vodstvom praškog kluba.

"Na autocesti, kada smo išli iz Libereca došlo je do napada na autobus. Auto je prolazio te je netko počeo bacati boce na naš autobus koji nije pretrpio neka teža oštećenja. Ovo su huligani, to nisu navijači Sparte", rekao je Jakub Otava, glasnogovornik praškog kluba.

Ipak, do kraja nije jasno što se točno dogodilo i je li posrijedi bilo još nešto osim ovoga napada bocama. Naime, Igrači i trener momčadi odbili su reći što se točno dogodilo te nisu htjeli govoriti o samom incidentu. Šture informacije je iznio glasnogovornik kluba.

Također, ove su informacije u Češkoj procurile tek danas dakle, dva dana nakon same utakmice, što zorno pokazuje da je Sparta htjela cijelu priču gurnuti pod tepih.

"Pravi navijači su naravno bili razočarani s našim nastupom, no mi s njima normalno komuniciramo. Oni su se distancirali od ovog incidenta", rekao je Jakub Otava.

Nogometaši Sparte kući su stigli bez ozljeda, ali s vrlo neugodnim iskustvom. Sparta će od češke policije, dakako, zatražiti detaljnu istragu s ciljem sankcioniranja huligana.

Zbog ovog i sličnih incidenata u Češkoj se sve više govori o potrebi da se autobusi s igračima i čelnicima klubova zaštite s organiziranim policijskim pratnjama. Za  sada to nije slučaj, osim u posebnim situacijama kada  se igraju utakmice vrlo visokog rizika.

Repka tumači treneru što treba raditi, a predsjednik kluba glumi Zdravka Mamića

No, atmosferu u praškom klubu koji sutra igra presudnu utakmicu europske sezone ne narušavaju samo pritisci navijača, već i interni sukobi igrača i trenera. Trener Sparte Vitezslav Lavička pod ogromnim je pritiskom. Postoji imperativ prolaska Dinama i ulaska u skupinu Lige Uefe kao i pobjede protiv najljućeg rivala Slavije sljedećega ponedjeljka.

Prema informacijama koje donose češki mediji proteklih dana predsjednik kluba Jozef Chovanec intenzivno je razmišljao o statusu trenera Lavičke koji se našao i na udaru vlastitih igrača.

Navodno je Chovanec, baš poput Zdravka Mamića, upao u svlačionicu Sparte, no trener Lavička novinarima je po tom pitanju rekao tek da interne stvari trebaju ostati iza zatvorenih vrata.

"Atmosfera je napaljena, sukladno važnosti utakmice koja nas očekuje. Trenutno je najvažnije da se osvetimo Dinamu. Mislim da loša atmosfera ne može trajati vječno."

Također, Tomaš Repka, koji je zapravo pravi i jedini vođa u momčadi Sparte, nije zadovoljan s treninzima, koje smatra dosadnima i nekorisnima. Sam trener Lavička priznao je da je žustrog razgovora s Repkom bilo.

"Bio je to otvoren razgovor o svemu, no to ne znači da je on trebao izaći iz prostora svlačionice."

Sparta nije zabila posljednjih 367, a Dinamo 304 minute

Veznjak Karol Kisel se osvrnuo na predstojeću utakmicu s Dinamom.

"Šanse za prolaz kod obje momčadi su podjednake. To će biti teška utakmica za koju se  moramo dobro pripremiti. Vjerujem ipak u naš prolaz", rekao je Kisel.

Dvoboj Sparte i Dinama u četvrtak će biti dvoboj momčadi koje nisu već jako dugo zabile pogodak. Sparta nije zabila u posljednjih 367 minuta, a Dinamo u posljednjih 304. Momčad Branka Ivankovića posljednji je puta slavila prije točno mjesec dana, 31. kolovoza (pobjeda nad Varteksom od 2:1).

M.Š./D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više