HRGOVIĆ protiv Huntera

Zakuhalo se oko Hrgovićevog meča karijere, svi čekaju jednog čovjeka

Foto: Pixsell / Anić

NJEMAČKA braća Kalle i Nisse Sauerland, promotori hrvatskog teškaša Filipa Hrgovića (12-0), objavili su danas na svom profilu na Twitteru kako ih je Međunarodna boksačke federacija (IBF) pozvala da pošalju službenu ponudu za organizaciju (purse bid) Hrgovićeva meča protiv Amerikanca Michaela Huntera (19-1-1). Podsjetimo, prema IBF-ovoj odluci iz veljače, Hunter i Hrgović boksat će za poziciju prvog izazivača na teškaškoj ljestvici ove organizacije, no mjesto i termin borbe još nisu poznati.

Prvi korak do meča: kupovina prava na organizaciju 

Purse bid je prvi korak u organizaciji gotovo svakog meča na ovoj razini. IBF je tako pozvao promotore s obje strane da pošalju ukupan iznos novca koji će dvojica boksača podijeliti. Promotor koji ponudi više novca izborit će pravo da organizira meč. Obično pritom mora objaviti kad i gdje namjerava upriličiti dvoboj i uplatiti jamčevinu od desetak posto.

S obzirom na to da Michael Hunter još od prve polovice prošle godine nema promotora, jer je Matchroom Boxing Eddieja Hearna nakon četiri odrađena meča odlučio da mu neće ponuditi novi ugovor, a nitko drugi nije bio zainteresiran za njegove usluge, bilo bi logično zaključiti da će braća Sauerland relativno jednostavno doći do prava na organizaciju kao jedini ponuđači.

Međutim, ne bude li zadovoljan ponuđenim iznosom, na temelju kojeg naplaćuje i svoju naknadu, IBF može pozvati i sve ostale zainteresirane promotore da se jave na licitaciju. U tom slučaju, moguće je da Hunter sklopi kratkoročni dogovor za jedan ili dva meča s nekim američkim promotorom koji bi nadmašio ponudu braće Sauerland i doveo cijeli event u Ameriku. Dakako, takav scenarij ne ide na ruku ni Hrgoviću ni Sauerlandima.

Braća ne mogu bez Eddieja Hearna 

Ključno bi u cijeloj priči moglo biti držanje Eddieja Hearna koji ima kopromotorska prava na još jedan Hrgovićev meč. Zahvaljujući unosnom ugovoru s DAZN-om, globalnom platformom za prijenos sportskih događaja, britanski biznismen najmoćniji je čovjek boksačkog svijeta i sasvim sigurno neće izgubiti na purse bidu ako to ne želi. Hearn je dosad dao naslutiti da je itekako zainteresiran za Hrgovićevu budućnost, ako ni zbog čega drugog, onda zato da i dalje ima kontrolu nad svjetskim naslovima.

Hearn je nedavno izjavio kako očekuje da će se Hrgović i Hunter ogledati u travnju ili svibnju ove godine, što znači da bi mogao poduprijeti ponudu braće Sauerland, koji bez njegove pomoći teško mogu financirati ovaj meč.

Pobjednik hrvatsko-američkog obračuna steći će pravo boksati za IBF-ov svjetski naslov protiv konačnog pobjednika dvaju dvoboja britanskih teškaša Anthonyja Joshue i Tysona Furyja, koji trenutačno drže sva četiri relevantna naslova. Budući da se njihove dvoboje ne isplati organizirati bez publike na stadionu, dakle dok traje pandemija, može se pretpostaviti kako Hrgović ili Hunter svoju priliku da se domognu svjetske titule neće dočekati prije prve polovice 2022. godine.

Pročitajte više