TRANSFERI

Počeo je prijelazni rok. Evo što premierligaši moraju učiniti u sljedećih mjesec dana

Foto: EPA

VEĆINA sportaša i klubova željela bi što prije zaboraviti 2020. godinu i okrenuti se sljedećoj, a prilika za to stiže s prvim danom 2021., kad se ponovno otvara nogometni prijelazni rok.

Liverpool je osvojio premierligašku titulu nakon tri desetljeća, ali ozljede mu stvaraju ozbiljne probleme u pokušajima da je obrani. Njegovi najveći rivali imaju svojih problema, a nogometni portal 90min sve ih je sažeo i analizirao što koji od tih klubova mora napraviti u sljedećih mjesec dana.

Manchester City

Sukus 2020. godine za Manchester City glasi - treba se više potruditi. Ostavimo li po strani osvajanje Carabao kupa, City je imao neimpresivnu godinu. Prepustio je titulu u Premier ligi, kao i najbolju priliku ikad za plasman u finale Lige prvaka, izgubivši u četvrtfinalu od Lyona. Problemi su se nastavili i u novoj sezoni, u kojoj momčad Pepa Guardiole već poprilično zaostaje za vodećim Liverpoolom. Godina 2021. mora biti bolja, a sve će započeti siječanjskim prijelaznim rokom. 

1. Vezati Fernandinha još jednu godinu

Njemu je možda 35 godina, a u svibnju će navršiti 36, ali Fernandinho će i dalje biti nogometaš svjetske klase. Činjenica je da se City i danas pomalo oslanja na bezvremenskog Brazilca pa je po klub zastrašujuće da će u siječnju moći razgovarati sa stranim klubovima kao uskoro slobodan igrač. Guardiola je već naznačio da mu je stalo do Fernandinha i sad je vrijeme da svoje riječi provede u djelo. Tko zna, možda su mu preostale još dvije dobre sezone?

2. Produljiti ugovor De Bruyneu

Igraču neopisivog talenta kao što je Kevin De Bruyne nikad ne bi smjele preostati samo još dvije i pol godine ugovora. Iako je ove sezone City u napadu ponekad djelovao bezopasno, De Bruyne i dalje predvodi Premier ligu kad je riječ o pokretanju akcija u 90 minuta. Pojednostavljeno, on ostaje u središtu svega što City radi prema naprijed. Kako bi se spriječila i mala šansa da Belgijac za nekoliko godina ode uz malu odštetu, City bi ga trebao ovog siječnja vezati dugoročnim ugovorom.

Embed from Getty Images

3. Odlučiti o budućnosti Oleksandra Zinčenka

Kao što je 90min već pisao početkom prosinca, budućnost Oleksandra Zinčenka u Cityju je neizvjesna. Iako ga klub ne tjera, spreman je saslušati ponude zainteresiranih za Ukrajinca -  Southamptona, Leicestera i West Hama. U utrci je i Wolverhampton, koji ga je pokušao dovesti 2018. godine. Budući da je Guardiola zbog nekog razloga dao prednost Benjaminu Mendyju umjesto Zinčenku, City bi se trebao što prije riješiti ovog potonjeg. Ne smiju si priuštiti bilo kakvu distrakciju izvan terena dok se pokušavaju približiti vrhu poretka Premier lige.

4. Pobijediti u utrci za Jackom Grealishem

Prošlo je već neko vrijeme otkako je City doveo pravo pojačanje. Sjajnu priliku da se to promijeni imat će u siječnju ako uspije dovesti Jacka Grealisha. Tijekom posljednjih nekoliko sezona Grealish se dokazao kao vrhunski igrač i dobro bi se uklopio na Etihad. Manchester United i Liverpool također žele engleskog reprezentativca, koji bi unatoč visoko postavljenoj cijeni Aston Ville od 100 milijuna funti bio upravo potreban Cityju da ga izvuče iz poniranja.

5. Razmisliti o dovođenju novog napadača

S obzirom na to da se Sergio Aguero još oporavlja od ozljede, teret vođenja Cityjeva napada ove sezone pao je na Gabriela Jesusa. Mnogi sumnjaju da može trajno zamijeniti najboljeg napadača u klupskoj povijesti. Iako je učinkovit u stvaranju pritiska, Jesus je prošle sezone imao za 3.7 slabiji xG, što sugerira da nije dovoljno ubojit da uskoči umjesto Argentinca.

Budući da će Aguero vjerojatno otići sljedećeg ljeta kad mu istekne ugovor, novi napadač je imperativ, čak i ako nije doveden da bi izravno zamijenio Brazilca. Dovođenje nekoga tko ima potencijal predvoditi napad godinama ima smisla, posebice kad predstoji obnova Cityjeve momčadi. Druga je stvar može li City pronaći nekog takvog u siječnju. Možda je vrijeme da se s Borussijom Dortmund započnu pregovori oko transfera Erlinga Halanda?

Manchester United

Manchester United vjerojatno neće ponoviti transfer kakav je bio onaj Brune Fernandesa prošlog siječnja, ali to ne znači da zimski prijelazni rok mora biti neatraktivan. Sljedećeg mjeseca trebat će još mnogo toga učiniti na Old Traffordu, među ostalim donijeti planove za buduće transfere, identificirati mlade talente i ukloniti preostalo mrtvo tkivo.

Crveni vragovi izborili su se za dobru poziciju uoči Nove godine i pravi poslovni potezi omogućili bi im da nastave pritisak na vodeći Liverpool. Ovo je šest poteza koje klub treba povući u siječnju.

1. Otpustiti Odiona Ighala

Nema zezanja, treba pustiti da posudba Odiona Ighala istekne i ispratiti ga natrag u matični Shanghai Shenhua. United je prošlog ljeta produljio posudbu do 31. siječnja 2021. godine, ali danas je jasno da to nije bio neophodni trošak s obzirom na to da se ove sezone nije iskazao. Ighalo je u početnoj postavi ove sezone bio samo u Carabao kupu, u Premier ligi je odigrao samo devet minuta, a u momčadi za Premier ligu nije bio još od listopada. Kratko je bio od koristi u veljači i ožujku, ali potom ga je zamijenio Edinson Cavani.

Embed from Getty Images

2. Riješiti se još viškova

Ole Gunnar Solskjaer već je izdvojio dosta viškova iz neusklađene momčadi koju je naslijedio, ali neki su ipak ostali i United bi mogao završiti prijelazni rok u siječnju bez Phila Jonesa i Marcosa Roja na platnom spisku. Rojo se u ovo doba prošle godine vratio na posudbu u Estudiantes, klub svoje mladosti, ali zbog ozljede i pandemije koronavirusa nije odigrao nijednu utakmicu. Za prvu momčad Uniteda nije zaigrao od studenoga 2019. godine, a jedino što je ove sezone odigrao bilo je 45 minuta za U-23 momčad.

Jones je ove sezone stalno imao problema s ozljedama, ali bio je također i u nemilosti. Njegov posljednji nastup u bilo kojem natjecanju datira s početka ove godine, a tijekom ljeta uopće nije bio u sastavu za "Projekt Restart". Unatoč izostanku s terena i lošem kondicijskom stanju, 90min je početkom prosinca otkrio da su za Jonesa, koji je bio u engleskoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu 2018., zainteresirani Newcastle, Leicester, West Ham, Crystal Palace, Sheffield United, Burnley, Southampton i Celtic.

3. Dati Brandonu Williamsu da igra

Nakon 36 nastupa u sezoni 2019./2020., domaći branič Brandon Williams u sezoni 2020./2021. nastupio je samo sedam puta. Nakon dolaska Alexa Tellesa u listopadu, konkurencija se pojačala. Luke Shaw se vratio na lijevu stranu, a Aaron Wan-Bissaka je nezamjenjiv na desnoj strani. Tako da bi za Williamsov razvoj bilo bolje kad bi se u siječnju preselio negdje gdje će redovito igrati.

Bayer Leverkusen je navodno zainteresiran za kupnju, a više puta objavljeno je da 20-godišnjaka prati i Southampton. Prekinuti veze s Williamsom u ovom trenutku bila bi pogreška pa se smatra da bi United mogao pristati samo na posudbu.

4. Dovršiti dovođenje Amada Dialla

United je još u listopadu dogovorio dovođenje Amada Dialla iz Atalante, no posao je ovisio o tome hoće li tinejdžer iz Obale Bjelokosti ishoditi radnu dozvolu. Diallo je odrastao u Italiji i nedavno je dobio talijansko državljanstvo i putovnicu, što bi trebalo ubrzati proces. No, United mora pripremiti papirologiju za transfer ukupno vrijedan 37 milijuna funti.

Embed from Getty Images

5. Otkriti više mladih talenata

Siječanj uglavnom nije vrijeme za velike transfere za prvu momčad, a Bruno Fernandes je rijetka iznimka u pogledu cijene i učinka. No, siječanj je prilika za dovođenje mladih talenata za budućnost. United je u siječnju 2019. dogovorio transfer tada 16-godišnjeg Hannibala Mejbrija za ukupno 10 milijuna eura, a sada je blizu angažiranja 19-godišnjeg Ekvadorca Moisesa Caiceda. Talent Independientea del Valle mogao bi koštati 4.9 milijuna eura i već je jedan od najvažnijih igrača ekvadorske reprezentacije. United bi njega i njemu slične mogao razvijati i dugoročno uštedjeti.

6. Skratiti popis centralnih braniča za ljeto

Unitedov je prioritet u ljeto 2021. godine centralni branič, ali budući da je do tog prijelaznog roka ostalo još šest mjeseci, klub mora skratiti popis potencijalnih prinova kako bi što prije započeo pregovore. Ključna je učinkovitost hijerarhije na Old Traffordu za pregovaračkim stolom, a dugotrajne sage poput onih s Harryjem Maguireom (uspješno) i Jadonom Sanchom (neuspješno) treba izbjegavati.

Ako United može dogovoriti dolazak novog središnjeg braniča krajem svibnja, kad sezona završi, bio bi to najbolji način za pripremu sezone 2021./2022. Ali naporan posao mora započeti mnogo ranije. Već prije je 90min otkrio da je branič Villarreala i španjolske reprezentacije Pau Torres visoko na popisu opcija. Spominjao se i Dayot Upamecano, iako se oko njega United počeo hladiti jer se čini da je francuski reprezentativac bliži Bayernu. U igri su i Jules Kounde, Ben White i Caglar Soyuncu, a u posljednje vrijeme Unitedu je zanimljiv Schalkeov talent Ozan Kabak.

Arsenal

Gdje započeti? U prošlim je godinama Arsenal stalno konkurirao za mjesta u europskim natjecanjima, a s dolaskom siječanjskog prijelaznog roka londonski klub mora se usredotočiti na pojačanja i tražiti plasman među najbolja četiri, ali ne ove sezone. Momčad Mikela Artete našla se u nepoznatim vodama, trenutačno je na 15. mjestu u Premier ligi. Pa, pogledajmo koje poteze Arsenal treba povući kako sljedeće sezone ne bi igrao u Championshipu.

1. Reći zbogom Mesutu Özilu

Obično kad igrač ranga Mesuta Özila padne u nemilost, mjesecima se pojavljuju glasine i kad takav igrač na kraju napusti klub, svima nam je drago vidjeti završetak takve priče. Ova transferna saga je pomalo drukčija. Njemački igrač uopće nije prijavljen za Premier ligu ili Europsku ligu, a njegovo  sudjelovanje u momčadskim aktivnostima na dan utakmice svodi se na objave na društvenim mrežama, koje često dovode do rasprave s Piersom Morganom. Özila se povezivalo s klubovima MLS-a i Turske, a za sve strane bilo bi najbolje da transfer bude potvrđen u siječnju.

2. Dovesti Christiana Eriksena

Nakon što je inzistirao na transferu u Inter, stvari su brzo krenule po zlu za danskog veznjaka. Mučio se da ostavi traga u milanskom klubu, da bi se navodno i Inter i Eriksen složili da može otići u siječnju. Arsenalov je interes za Eriksena dobro poznat, no pitanje je hoće li se bivši Tottenhamov nogometaš željeti vratiti u London. Postoje izvještaji koji sugeriraju da nije zainteresiran za takav transfer.

Međutim, Arteti je nužna kreativnost u veznom redu, a uspije li privoljeti Eriksena da dođe na Emirates i pomoći mu da pokaže ono što je na trenutke pokazivao u Tottenhamu, danski nogometaš mogao bi biti odgovor za njegove probleme u sredini terena.

Embed from Getty Images

3. Kupiti braniča koji može braniti

Zvuči prilično očito. Zaboravite na neki fancy nogomet, treba vam branič koji može igrati u obrani, a to je nešto u čemu sadašnja Arsenalova momčad nije baš uspješna. Arteta je isprobao razne kombinacije na središnjem braniču. Kieran Tierney, Gabriel, David Luiz, Rob Holding, Shkodran Mustafi, Calum Chambers, Pablo Mari i Sead Kolašinac igrali su u sredini obrane u nekom trenutku u raznim natjecanjima. To ne uključuje 18 milijuna funti vrijednog Sokratisa Papastathopoulosa, koji je izostavljen iz sastava za Europsku ligu i Premier ligu.

Arsenal je posljednjih godina potrošio milijune na obrambene igrače, ali još nije pronašao rješenje pa bi branič koji može igrati obranu bio sjajan početak.

4. Poslati Williama Salibu na posudbu

Kad govorimo o središnjem braniču, čini se da William Saliba ima potencijal pojačati krhku Arsenalovu obranu, ali Arteta je uvjeren da mu treba još vremena za razvoj. Arsenal je za 19-godišnjaka platio visoku cijenu, 27 milijuna funti, a Arteta je odmah iznio svoje planove da ga pošalje na posudbu umjesto da ga uklapa u prvu momčad. Bilo je razgovora o privremenoj selidbi u Championship, ali se mladi Francuz na kraju našao u U-23 momčadi. Ako je Arteta ozbiljan u pogledu Salibinog potencijala, morao bi redovito igrati, i to kompetitivan nogomet, a posudba je neophodna kako ne bi ostao zaglavljen u mladoj momčadi.

5. Dovesti Maxija Gomeza iz Valencije

Arsenal posljednjih godina nije bio sramežljiv o pojačavanju napadačkih opcija, ali tijekom ove sezone bilo je problema u pronalaženju puta do suparničke mreže. Priča se da će Maxi Gomez u siječnju biti dostupan po sniženoj cijeni jer Valenciji treba gotovina kako bi ublažila svoje financijske probleme. Ovaj 24-godišnjak imao je solidnu statistiku u tri i pol sezone u La Ligi, a ako Arsenal uspije ispregovarati dobru cijenu, urugvajski reprezentativac mogao bi se pokazati kao dobra kupnja.

Chelsea

Svoju obnovu momčadi Chelsea je prošlog ljeta ubacio u hiperpogon, potrošivši više od 200 milijuna funti na neke od najboljih europskih talenata. Na Stamford Bridgeu su završili Timo Werner, Kai Havertz, Ben Chilwell, Hakim Ziyech, Thiago Silva i Edouard Mendy, a iako Bluesi ove sezone definitivno izgledaju bolje nego prošle, ima još posla. Ovo su potezi koje Chelsea treba povući u siječnju.

1. Dodati malo kvalitete i dubine na krilima

Budući da su se posljednjih tjedana ozlijedili Hakim Ziyech i Callum Hudson-Odoi, Chelsea je suočen s manjkom dubine na krilima. Christian Pulisic ostao je jedino prirodno krilo u momčadi, a to što Timo Werner i Kai Havertz mogu igrati na krilu, ne znači da i trebaju. Chelsea ne treba novog startera, nego nekoga sposobnog da uskoči kad je potrebno kako momčad ne bi bila oslabljena zbog ozljeda.

2. Pronaći zamjenu za Kantea

Nitko zapravo ne može zamijeniti N'Goloa Kantea, ali Chelsea doslovno nema nikoga tko bi mogao uskočiti umjesto francuskog reprezentativca. Jorginho je najbliži tome i iako nije loš branič, nije ni netko kome biste povjerili obrambene odgovornosti. Chelsea želi Declana Ricea, ali ako West Hamov igrač ne bude dostupan u siječnju, bit će potrebno privremeno rješenje. Momčad Franka Lamparda samo jedna ozljeda dijeli od raspada.

Embed from Getty Images

3. Pronaći novog rezervnog desnog beka

Chelsea trenutačno ima tri lijeva beka u Benu Chilwellu, Marcosu Alonsu i Emersonu, ali postoje dobre šanse da će Chilwell do veljače jedini ostati u klubu. Jasno je da ni Alonso, ni Emerson nisu uključeni u dugoročne planove na Stamford Bridgeu pa Lampard mora pronaći nekoga tko jest. Ne mora to biti elitno rješenje, nego netko sposoban uskočiti ako Chilwellu treba odmor. Cesar Azpilicueta može dobro obaviti taj zadatak bude li potrebno, ali on nije prirodni lijevi bočni i ne bi trebalo računati da će pokrivati obje strane obrane.

4. Poslati Fikaya Tomorija na posudbu

Ako Chelsea u siječnju povuče samo jedan potez, onda to mora biti slanje centralnog braniča Fikaya Tomorija na posudbu. Ovaj 23-godišnjak daleko je od sastava i očito je da to baš nije idealno za igrača za kojeg mnogi vjeruju da je budućnost Chelseajeve obrane. Njemu je potrebna minutaža, što znači posudbu.

Liverpool

Možda ovaj Božić nije bio tako ugodan kao prošli, ali Liverpool je do 25. prosinca uspio pronaći put do vrha ljestvice Premier lige i ostaje favorit za osvajanje titule. Taj kontinuirani uspjeh na terenu, u kombinaciji s financijskim posljedicama pandemije, znači da u siječnju i nema tako mnogo posla. Međutim, neke stvari ipak treba obaviti već na početku 2021. godine. 

1. Novi ugovor Giniju Wijnaldumu

Budućnost Ginija Wijanlduma nepoznanica je u inače pomno planiranoj strategiji u posljednje vrijeme na Anfieldu. Iako neka izvješća navode kako i dalje postoji nada da će 30-godišnjak potpisati novi ugovor kako bi ostao u Liverpoolu i nakon ljeta, vremena je sve manje. Nizozemac je i dalje jedan od najpouzdanijih igrača Jürgena Kloppa i vođa i svlačionici. Usred nezabilježene krize zbog ozljeda njegova važnost nikad nije bila očiglednija. Samo mu dajte ono što želi.

Embed from Getty Images

2. Novi ugovor Caoimhinu Kelleheru

Caoimhin Kelleher preskočio je Adriana i postao Liverpoolov broj dva ove sezone, prikazavši neke impresivne nastupe u Alissonovoj odsutnosti. Ovaj 22-godišnji Irac, koji je kao junior igrao u napadu, ima ugovor koji istječe 2022. godine i što prije bude dugoročno vezan za Liverpool to će biti bolje.

3. Dovesti novog središnjeg braniča

U odsustvu Virgila van Dijka i Joea Gomeza, Fabinho i Joel Matip pokazali su se kao dobar premierligaški obrambeni par. U međuvremenu su se istaknuli i Rhys Williams, Nat Phillips i Billy Koumetio. Ipak, ako Liverpool može dovesti kvalitetnog specijalista za obranu, bilo bi dobro to učiniti već na početku 2021. godine. Dayot Upamecano ima samo 22 godine i relativno nisku odštetnu klauzulu koja stupa na snagu u ljeto. Spominju se i Ozan Kabak, Pau Torres i Ben White, ali nije baš lako dogovoriti veliki transfer u siječnju.

4. Poslati na posudbu Seppa van den Berga

Rhys Williams i Nat Phillips dobili su priliku tijekom neobične sezone, Sepp van den Berg svoju priliku nije dočekao. Iako je još mlad, 19-godišnjak je prilično daleko od prve momčadi (unatoč ozljedama u obrani) i mogao bi imati koristi od posudbe u zemlji i inozemstvu, kao što su imali Williams i Phillips.

5. Vratiti Harveyja Elliotta

Harvey Elliott briljira u Championshipu. Ovaj 17-godišnjak postigao je četiri pogotka i imao četiri asistencije u 14 nastupa za Blackburn Rovers. Najmlađi igrač u povijest Premier lige izgleda predodređen za vrh i već traju pregovori da se posudba prekine kako bi se nadoknadio Diogo Jota i ostale ozljede.

6. Prodati Divocka Origija

Divock Origi je vječan, njegovo je ime urezano u Liverpoolov folklor za nadolazeće generacije. Međutim, njegovo vrijeme kao prvotimca bliži se kraju. Belgijski nogometaš kao da se zapravo ne uklapa u Kloppov sustav i čini se da je ostao bez asova iz rukava u smislu ključnih pogodaka. Na stranu sentimentalnost, Origi je očito na prodaju kako bi se napunila blagajna uoči siječanjskog prijelaznog roka. Wolverhampton je pokazao interes.

7. Sklopiti predugovor s Davidom Alabom

Baš kao i u slučaju Thiaga Alcantare prije njega, Davidu Alabi istječe ugovor s Bayernom i čini se da je njegovo vrijeme u Bavarskoj pri kraju. Austrijanac će 1. siječnja biti slobodan potpisati predugovor s bilo kojim stranim klubom uoči transfera u ljeto 2021. Malo je svestranijih, iskusnijih i talentiranijih igrača od njega. Ako ima novca, ne treba mnogo razmišljati jer interes su pokazali i Chelsea, Barcelona, Real Madrid i PSG.

Embed from Getty Images

8. Dogovoriti transfer Jamala Musiale

Zajedno s Alabom u Bayernu igra 17-godišnji Jamal Musiala. Mladi engleski reprezentativac uživa u odličnoj sezoni u europskom prvaku, dosad je u devet nastupa u Bundesligi postigao tri gola. I dok se Engleska i Njemačka bore za njegove usluge u dresu reprezentacije, Bayern ga pokušava zadržati i nakon isteka sadašnjeg ugovora za 18 mjeseci. Navodno mu nudi 100.000 funti tjedne plaće. Liverpool mu pokušava pružiti razloge da ne potpiše novi ugovor s Bayernom.

9. Pronaći neku vrstu magične spužve

Nova čarobna spužva, industrijske količine vate, zamjena svih kostiju adamantijem, bilo što samo da se spriječe sve te ozljede. 

Pročitajte više