Počinje EP u rukometu: Repriza polufinala iz Portugala – Hrvatska protiv Španjolske

DANAS počinje Europsko prvenstvo u rukometu koje se održava u Sloveniji od 22. siječnja do 1. veljače, a hrvatska reprezentacija prvu utakmicu u skupini B igra protiv Španjolske s početkom u 18 sati.

Hrvatska se nalazi u skupini B s jakim Španjolcima, Dancima, te nešto slabijim Portugalcima.

Iako izbornik Červar ne želi da se našim rukometašima nameće imperativ medalje, logično je da nakon zlata u Portugalu javnost od hrvatske reprezentacije puno očekuje, i da ćemo sve osim medalje smatrati neuspjehom. 

Na europskim prvenstvima naši rukometaši su se tek jednom okitili medaljom, brončanom, davne 1994. u Portugalu.

Na posljednjem EP-u Hrvatska je bila na posljednjem, 16. mjestu, iako su momčad činili isti igrači koji su kasnije osvojili zlato u Portugalu, oni koji su i sad na Červarovom popisu.
Prolaz u drugi krug našima ne bi trebao biti problem. U drugom krugu naša skupina križa se sa skupinom A u kojoj su Švedska, Rusija, Ukrajina i Švicarska. Za pretpostaviti je da će se u drugi krug plasirati Švedska, Rusija i Ukrajina, reprezentacije s kojima se hrvatski igrači također mogu nositi.

Igrače za lov za naslov europskog prvaka Hrvatska ima: od organizatora igre Ivana Balića, ljevorukih Metličića i Džombe, izvrsnih vratara Šole, Matoševića i Kelentrića, te Sulića, Voria, Kaleba, Zrnića, Šprema , Lackovića, Valića, Goluže, Špoljarića, Dominikovića i Vukasa.

Problem Červaru mogle bi zadavati ozljede igrača. Za današnji susret sigurno neće konkurirati Dominiković, za kojeg se očekuje da bude spreman do subote kada Hrvatska igra s Danskom, a upitno je i hoće li nastupiti Goluža.

Španjolce smo u posljednje dvije utakmice tijesno pobijedili. Na SP-u Portugalu u polufinalu rezultat je bio 39:37 za Hrvatsku nakon produžetaka. Španjolska je tijekom utakmice vodila i sa 6 razlike, ali Hrvatska je napravila rijetko viđen preokret i povela s 2 razlike, da bi na kraju Španjolci uspjeli izjednačiti i izboriti produžetke.

Na Superkupu u Njemačkoj prije nekoliko mjeseci, Hrvatska je također bila bolja od Španjolaca, koji su na kraju osvojili Superkup.

Budu li vratari pravi, i bude li obrana čvrsta, a realizacija u napadu dobra, Hrvatska bi mogla nakon današnjeg sraza sa Španjolskom ostati neporažena, te Prvenstvo započeti s vrlo bitna dva boda.

Pročitajte više