EUROBASKET 2022.

Počinje Eurobasket. Kad i s kim igra Hrvatska, tko su favoriti i najveće zvijezde?

Foto: Profimedia, EPA, YouTube; Grafika: Index.hr

OD 1. RUJNA u Tbilisiju, Kölnu, Milanu i Pragu igraju se utakmice grupne faze Eurobasketa 2022., nakon čega slijedi eliminacijska faza turnira u Berlinu, koja završava finalom 18. rujna. Bit će to 41. izdanje Europskog prvenstva u košarci i 14. na kojem će nastupiti hrvatska reprezentacija.

Format natjecanja

Na ovogodišnjem Eurobasketu sudjeluju 24 momčadi podijeljene u četiri skupine, kojima su domaćini četiri različite zemlje. Najbolje četiri momčadi iz svake skupine nastavljaju natjecanje u nokaut-fazi u Berlinu, od osmine finala nadalje. 

Tko brani naslov?

Branitelj naslova europskog prvaka je Slovenija, koja je 2017. senzacionalno osvojila zlato predvođena MVP-jem Goranom Dragićem i 18-godišnjim Lukom Dončićem, kojeg je tada upoznao cijeli košarkaški svijet. Slovenija je tada u finalu u Istanbulu pobijedila Srbiju, a u utakmici za broncu Španjolska je identičnim rezultatom nadigrala Rusiju.

Sloveniji je to bio prvi naslov europskog prvaka i prvi put da je neka od zemalja bivše Jugoslavije samostalno došla na tron. Nakon raspada bivše države SR Jugoslavija je triput bila europski prvaka ali tada su njenim dijelom bile i Srbija i Crna Gora. Jugoslavija je, računajući i godine prije raspada, imala osam titula, a apsolutni je rekorder bivši SSSR s 14.

U 21. stoljeću odigrano je devet Eurobasketa, a samo je Španjolska osvojila više od jednog zlata, i to tri - 2009, 2011. i 2015. godine, a u tom razdoblju ima i dva srebra i tri bronce, čime je najuspješnija europska košarkaška zemlja ovog milenija.

Kako je dosad prolazila Hrvatska?

Među osvajačima medalja dvaput se našla i Hrvatska broncama 1993. i 1995., što joj je bila i posljednja medalja na velikim natjecanjima, uz koje ima olimpijsko srebro iz 1992. i svjetsku broncu iz 1994. godine. 

Na idućih 11 EP-a najbolji rezultat Hrvatske bilo je četvrto mjesto u Sloveniji 2013., a još je četiri puta ušla u četvrtfinale (2001., 2005., 2007., 2009.). Triput nije prošla skupinu (1997., 2003., 2011.), a nakon 1995. dobila je samo dvije eliminacijske utakmice - u repesažu za četvrtfinale 2001. i u četvrtfinalu 2013. Na posljednja dva Eurobasketa Hrvatska je ispadala u osmini finala - od Češke 2015. i od Rusije 2017. godine. 

Tko igra za Hrvatsku?

Izbornik je Damir Mulaomerović, i sam dugogodišnji reprezentativac i aktualni trener Cedevite Junior. On je preuzeo klupu nakon iznenadnog odlaska Veljka Mršića, kojem je bio pomoćnik. U lipanjskim utakmicama nije uspio izboriti drugu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., ali je s dvije pobjede krenuo u pretkvalifikacije za Eurobasket 2025.

Među 12 reprezentativaca su tri NBA igrača - najveća zvijezda Bojan Bogdanović te Ivica Zubac i Dario Šarić. Uz njih je u startnoj petorci naturalizirani Amerikanac Jaleen Smith iz berlinske Albe, a među afirmirane europske igrače spadaju i Mario Hezonja, novi član Real Madrida, i dvostruki europski prvak s Efesom Krunoslav Simon.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ostatak reprezentacije čine iskusni defenzivac Ivan Ramljak iz Slask Wroclawa te igrači kojima je maksimum iskustva ABA liga - Roko Prkačin, Lovro Gnjidić, Dominik Mavra i Toni Perković te Karlo Matković, talentirani centar koji je ove godine izabran na NBA draftu.

Smith je treći naturalizirani Amerikanac koji je zaigrao za Hrvatsku, nakon Dontayea Drapera, koji je igrao na tri Eurobasketa (2011., 2013., 2015.), i Olivera Lafayettea, koji je bio član momčadi na Svjetskom prvenstvu 2014.

S kim i kad igra Hrvatska?

Hrvatsku je ždrijeb smjestio u skupinu C, koja se igra u Milanu, a najjači protivnici su joj Grčka i domaćin Italija. Ovo je cijeli raspored Hrvatske u skupini:

2. rujna, 17 sati: Hrvatska - Grčka
3. rujna, 14:15: Velika Britanija - Hrvatska
5. rujna, 14:15: Hrvatska - Estonija
6. rujna, 21 sat: Italija - Hrvatska
8. rujna, 14:15: Hrvatska - Ukrajina

U osmini finala u Berlinu četiri najbolje momčadi iz skupine C razigravat će 11. rujna s predstavnicima skupine D po sustavu 1-4, 2-3, 3-2, 4-1.

Tko igra u ostalim skupinama?

Skupina A (Tbilisi): Crna Gora, Gruzija, Španjolska, Bugarska, Belgija, Turska
Skupina B (Köln): Njemačka, Mađarska, Slovenija, Litva, BiH, Francuska
Skupina D (Prag): Nizozemska, Finska, Poljska, Češka, Izrael, Srbija

Tko su hrvatski protivnici?

Grčka je jedan od favorita Eurobasketa, prvenstveno zbog Giannisa Antetokounmpa, NBA prvaka i dvostrukog MVP-ja, ali u kadru su i njegova dva brata Thanasis i Kostas, što grčkoj reprezentaciji daje dodatnu razinu atleticizma. 

Naturalizirani Amerikanac im je bek Tyler Dorsey, a u sastavu imaju i niz etabliranih europskih zvijezda poput Calathesa, Sloukasa, Papanikolaoua i Papagiannisa. Izbornik im je Dimitris Itoudis, bivši zagrebački student koji je košarku učio kod pokojnog Pepsija Božića u KK Zagrebu, a dvostruki je pobjednik Eurolige s moskovskim CSKA-om.

Italija je domaćin i drugi favorit skupine C, a izbornik joj je još jedan stari hrvatski znanac Gianmarco Pozzecco, bivša talijanska zvijezda koja je bila pomoćnik Veljku Mršiću u Cedeviti dok je djelovala u Zagrebu. 

Talijani su doživjeli velik udarac ozljedom Danila Gallinarija, koji će propustiti Eurobasket, ali u sastavu je nekoliko bivših NBA igrača (Melli, Mannion, Datome), kao i Simone Fontecchio, koji je nakon fantastične sezone u Baskoniji potpisao za Utah Jazz.

Velika Britanija, Estonija i Ukrajina nisu momčadi iz europskog vrha protiv kojih bi Hrvatska trebala biti favorit. Ukrajina je u skupinu ušla iz četvrtog pota, a njeni najbolji igrači su Svjatoslav Mihajljuk, šuter koji je protekle četiri godine proveo u NBA ligi, te centar Aleks Len.

Estonsku momčad predvode igrači španjolske Baskonije Raieste i Kotsar te Amerikanac Drell, dok Britanci nemaju igrače u ozbiljnim europskim klubovima, osim centra Olasenija u Darušafaki.

Tko su favoriti Eurobasketa?

Prema posljednjem FIBA-inu Power Rankingu, Srbija je skočila na prvo mjesto i s njega svrgnula Sloveniju. Treća je Grčka, četvrta Litva, a slijede Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija. Hrvatske nema na popisu prvih osam favorita.

Slično je i u kladioničkim ponudama. U SuperSportu prvi je favorit Srbija s koeficijentom 4.50 ispred Slovenije i Grčke (5.00), a slijede Francuska (6.00), Litva (10.0), Španjolska (15.0) te Italija, Turska i Njemačka (po 20.0). Na hrvatsko zlato koeficijent je 25.0, što je čini desetim favoritom Eurobasketa.

Tko su najveće zvijezde?

Ne treba tražiti dalje od tri prva favorita EP-a jer za njih igraju tri igrača izabrana u najbolju NBA petorku prošle sezone - Srbin Nikola Jokić, Slovenac Luka Dončić i Grk Giannis Antetokounmpo. Sama ta činjenica ovaj Eurobasket čini vjerojatno najjačim u povijesti.

Mnoge druge reprezentacije imaju više NBA igrača, a među njima i Hrvatska trojicu - Bogdanovića, Zupca i Šarića. Bogdanović bi mogao biti jedna od zvijezda Eurobasketa, jer ipak se radi o najboljem strijelcu olimpijskog turnira u Riju 2016.

Za Francuze igra najbolji defenzivni centar svijeta Rudy Gobert, ali i etablirani NBA igrači poput Fourniera i Luwawu-Cabarrota te europske zvijezde Huertel i Yabusele. Sa Slovencima je opet Goran Dragić, a u Srbiji se uz Jokića posebno ističe dvostruki MVP Final Foura Eurolige Vasilije Micić.

I Njemačku predvode NBA igrači Dennis Schröder i mladi Franz Wagner. Litvanci uz centarski par Sabonis-Valančiunas imaju niz igrača u najboljim europskim klubovima, Turci uz tri kvalitetna NBA igrača (Osman, Korkmaz, Sengun) imaju vrhunskog Amerikanca u Shaneu Larkinu, a i BiH ima svoje adute u centru Portlanda Jusufu Nurkiću i novoj zvijezdi Real Madrida Džananu Musi.

Španjolska nakon dugo vremena neće biti među favoritima jer je u smjeni generacija, što je dodatno naglašeno ozljedom Sergija Llulla. Od trofejnih veterana u momčadi je još samo Rudy Fernandez, koji će uz braću Hernangomez predvoditi niz mladih igrača na kojima ostaje budućnost njihove reprezentacije.

Gdje gledati Eurobasket?

Prava na prijenos Eurobasketa u Hrvatskoj ima Sport Klub, koji će svakog dana prenositi po nekoliko utakmica tijekom grupne faze i vjerojatno sve utakmice nokaut-faze, a susrete hrvatske reprezentacije moći ćete gledati i na drugom programu HTV-a.

Pročitajte više