EUROBASKET ZA ŽENE

Počinje Europsko prvenstvo za košarkašice. Evo s kim i kad igra Hrvatska

Foto: FIBA

DOK SE u Americi vodi bitka za NBA naslov, a diljem svijeta muške reprezentacije pripremaju za olimpijske kvalifikacije, u sjeni danas započinje Europsko prvenstvo za košarkašice, na kojem nastupa i Hrvatska.

Izbornik Stipe Bralić, njegov stožer i 12 igračica otputovali su u Francusku prije tri dana, a večeras ih u 20:45 sati očekuje prva utakmica u skupini, i to protiv ekipe domaćina. U skupini D, koja se igra u Strasbourgu, još su Rusija i Češka.

Na Eurobasketu u Francuskoj i Španjolskoj sudjeluje 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine. Pobjednice svake skupine direktno će u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane razigravati za preostala četiri mjesta. 

Skupina u kojoj je Hrvatska križa se sa skupinom C, u kojoj su Belgija, Slovenija, Turska i BiH. Hrvatska će imati vrlo težak posao, iako je na pripremama pokazala da je u odličnoj formi pobijedivši u svih sedam utakmica.

"Pripreme su prošle u najboljem redu. Imali smo dosta dobre uvjete rada i pobijedili smo u svih sedam prijateljskih utakmica, iako nije a priori cilj bio da se u tim utakmicama pobijedi. Čak smo dosta igračica i odmarali ili stjecajem okolnosti zbog ozljeda nismo bili kompletni. Sigurno su pobjede dale dozu samopouzdanja, no isto smo tako svjesni da, iako su gotovo sve reprezentacije koje smo pobijedili sudionici Eurobasketa i imaju dobar status u ženskoj košarci, ipak nisu ekipe klase Francuske i Rusije. Osim toga, sve smo utakmice odigrali na domaćem terenu, sada igramo u Francuskoj, i to baš prvu utakmicu protiv domaćina”, ukratko je pojasnio izbornik Stipe Bralić tijek priprema prije puta za Strasbourg.

Hrvaticama će ovo biti sedmi nastup na Europskim prvenstvima, a prvi nakon 2015., kada su završile na 12. mjestu. Najbolji rezultat im je peto mjesto iz 2011. godine, a na posljednje dvije europske smotre nisu se plasirale.

"Imamo dosta mladu ekipu, samo su Ivana Tikvić i Ana-Marija Begić 2015. godine osjetile nastup na Europskom prvenstvu i to bez neke bitnije minutaže, a sve su ostale cure debitantice na prvenstvu. I za mene je enigma kako će to sve zajedno izgledati, no sigurno ćemo se postaviti hrabro i u svakoj utakmici ići na pobjedu. Protivnici su zaista izuzetno teški, posebno Francuska i Rusija koje spadaju u sam vrh ženske europske, ali i svjetske košarke", dodao je Bralić.

Ženski Eurobasket traje do 27. lipnja, polufinala i utakmice za odličja igrat će se u Valenciji, a za povijesnu plasman u tu fazu natjecanja borit će se Ana-Marija Begić, Andrijana Cvitković, Ivana Dojkić, Karla Erjavec, Mia Mašić, Lea Miletić, Klaudia Periša, Ana Petrak, Nina Premasunac, Iva Slonjšak, Matea Tadić i Ivana Tikvić.

Nakon večerašnje utakmice s Francuskinjama, Hrvatice u petak u 18 sati igraju protiv Rusije, a u nedjelju u istom terminu protiv Češke.

Pročitajte više