Počinje play-off važan i Hrvatskoj. Igra se za Euro i milijune, a šlager je u Zenici

Foto: Profimedia

DANAS počinju dodatne kvalifikacije za Euro koji se na ljeto igra u Njemačkoj. Za tri zadnja mjesta tamo bori se 12 reprezentacija u tri mini turnira. Polufinala su danas, a finala u utorak idućeg tjedna. 

UEFA je u dodatnim kvalifikacijama nagradila plasman u svom najnovijem natjecanju

UEFA je baraž za Euro koncipirala tako da dade na važnosti svom najnovijem natjecanju, Ligi nacija. Tako se u ovom doigravanju nalaze reprezentacije koje nisu uspjele izboriti Euro preko kvalifikacija za to natjecanje, ali su bile najbolje plasirane u Ligi nacija. Play-off igra 12 reprezentacija podijeljenih u tri skupine po četiri nacionalne momčadi. Igra se na jednu utakmicu po načelu polufinala i finala. Domaćin polufinala je bolje rangirana reprezentacija iz Lige nacija. Domaćin finala određen je ždrijebom, a na Euro odlaze samo tri pobjednika. Oni se ne bore samo za Euro, nego i raskošnu premiju UEFA-e koja iznosi 9.25 milijuna eura za svakog od tri pobjednika dodatnih kvalifikacija. 

Zna se koje grupe na Euru popunjavaju tri pobjednika play-offa

Reprezentacije u baražu znaju u koje će skupine Eura ako prođu dodatne kvalifikacije. Pobjednik play-offa A, u kojem su polufinalni parovi Wales - Finska i Poljska - Estonija, na Euru će igrati u skupini D s Nizozemskom, Austrijom i Francuskom. Pobjednik play-offa B, u kojem su polufinalni parovi BiH - Ukrajina i Izrael - Island, na Euru će igrati u skupini E s Belgijom, Slovačkom i Rumunjskom. Pobjednik play-offa C, u kojem su polufinalni parovi Gruzija - Luksemburg i Grčka - Kazahstan, na Euru će igrati u skupini F s Portugalom, Turskom i Češkom.

Lewandowski, Džeko, Kvara, Mudrik... Zvijezde koje na mala vrata žele na Euro

Niz odličnih igrača, pa i legendi, bori se da Euro izbori putem ovog doigravanja: Lewandowski, Džeko, Lunin, Dovbik, Zinčenko, Mudrik, Kvaratskhelia, Gudmundsson... Tako da utakmice baraža nude priliku gledati majstore, a ne treću ligu.

Zašto je Hrvatska zainteresirana za ovaj baraž?

Ishod dodatnih kvalifikacija za Euro važan je i za Hrvatsku. Prođe li ona skupinu na EP-u, u kojoj je sa Španjolskom, Italijom i Albanijom, može se križati sa skupinama u koje dolaze pobjednici baraža. Bude li Hrvatska na Euru pobjednik skupine, ide na trećeplasiranog iz skupine A, D, E ili F. Ako Hrvatska prolazak skupine osigura s drugog mjesta, u nokaut-fazi ide na također drugoplasiranog iz skupine A. Bude li Hrvatska treća u skupini, igrat će protiv pobjednika skupine E ili F. 

Parovi dodatnih kvalifikacija ua Euro:

Play-off A

Polufinala: Wales - Finska, Poljska - Estonija

Domaćin finala: Wales ili Finska

Play-off B

Polufinala: BiH - Ukrajina, Izrael - Island

Domaćin finala: BiH ili Ukrajina

Play-off C

Polufinala: Gruzija - Luksemburg, Grčka - Kazahstan

Domaćin finala: Gruzija ili Luksemburg

Prijenosi utakmica:

Gruzija - Luksemburg (18 sati, Sportklub 7)

Bosna i Hercegovina - Ukrajina (20:45, Sportklub 7)

Izrael - Island (20:45, Sportklub 8)

Wales - Finska (20:45, Sportklub 9) 

Pročitajte više