PREMIERSHIP

Počinje Premiership. Tko je favorit, tko se najviše pojačao i kako će Bilić proći?

Foto: Getty Images/Guliver Image

GRADSKIM dvobojem Fulhama i Arsenala u subotu u 13:30 počinje nova sezona Premiershipa.

Od zadnje utakmice prošle sezone do 1. kola nove prošlo je manje od mjesec i pol dana, što je najkraća pauza u novijoj povijesti engleskog nogometa. No, kriza s koronavirusom poremetila je nogometni kalendar u čitavom svijetu, a Premiership nije iznimka.

Ovog ljeta nije bilo američkih, azijskih i australskih turneja najvećih engleskih klubova. Nije bilo spektakularnih prijateljskih utakmica, sponzorskih kupova i svega onoga čime se punio prazan raspored u ljetnim mjesecima.

Engleska liga vraća se pomalo u tišini, bez gledatelja, ali i u takvim uvjetima čeka nas jedna od najzanimljivijih sezona u zadnjih nekoliko godina.

Je li Liverpool favorit i zašto nije?

Savršena Kloppova momčad ove sezone imat će puno teži zadatak obraniti naslov nego što ga je prošle sezone bilo osvojiti. Liverpool je bio jedan od klubova koji u ovom prijelaznom roku nije trošio novac jer pažljivi američki vlasnici ne znaju što budućnost u vrijeme koronavirusa donosi.

Najveća Kloppova želja bio je Timo Werner, ali je uprava stopirala transfer kad je nastupila kriza i nije željela platiti 60 milijuna eura. Liverpool u novu sezonu ulazi s manje više istom momčadi. Otišao je Dejan Lovren, a umjesto njega je iz Olympiakosa za 13 milijuna eura doveden Konstantinos Tsimikas.

Na Anfieldu se nadaju da će oni igrači koji su nakon 30 godina osvojili naslov prvaka moći ući u ravnopravnu borbu i ove sezone. No, pitanje je može li ta ista momčad s istim žarom i motivacijom odigrati još jednu vrhunsku sezonu. Staro je pravilo da se momčad koja je na vrhuncu dodatno pojačava kako bi zadržala visoki nivo koji je sama nametnula, a Liverpool to, barem za sad, u ovom prijelaznom roku nije učinio.

Jedan od skrivenih aduta trebao bi biti Takumi Minamino koji je prošao proces prilagodbe i od njega se očekuje da ove sezone ima zapaženiju minutažu u momčadi. Liverpool se više okrenuo igračima iz vlastite akademije, no veliko je pitanje hoće li to biti dovoljno za tešku, čudnu i napornu sezonu koja je pred nama.

Što kažu kladionice?

Iako su se brojne momčadi pojačale i utrka za prvaka bi mogla biti neizvjesna, svjetske kladionice smatraju da samo City i Liverpool imaju šanse za naslov prvaka. No, City je golemi favorit pa je koeficijent na Guardiolinu momčad samo 1,80. Drugi favorit je Liverpool na čiju obranu naslova je koeficijent 3,25, a treći favorit, odnosno najmanji autsajder je Lampardov Chelsea na čiju titulu je koeficijent golemih 10.

Tko je potrošio najviše novca na nove igrače?

Bez ikakve konkurencije - Chelsea. Klub Romana Abramoviča, koji je godinu dana bio pod Fifinim sankcijama, marljivo je štedio i onda u vrijeme najveće krize u novijoj povijesti nogometa spiskao 223 milijuna eura na nove igrače. 

Za Chelsea nije bilo krize, a Frank Lampard dobio je praktički svakog igrača kojeg je želio. Još ranije je bio dogovoren transfer Hakima Ziyecha iz Ajaxa za 40 milijuna eura. Za 50 milijuna doveden je lijevi bek Ben Chilwell iz Leicestera, no puno zvučnija imena su Timo Werner i Kai Havertz. Leipzigov napadač bio je već jednom nogom u Liverpoolu, ali su prvaci odustali od tog transfera pa je uskočio Chelsea i platio odštetnu klauzulu Leipzigu.

Trakavica s Kaijem Havertzom zabavljala je javnost čitavo ljeto. Nijemci su bili vrlo tvrdi pregovarači, optuživali su Abramovičevu direktoricu Marinu Granovskaju čak i za špijunažu, a čitavu priču na kraju je prelomio sam Havertz. On se odrekao postotka transfera koji mu je pripadao u korist Leverkusena pa je prihvaćena ponuda od 80 milijuna eura plus 20 milijuna eura kroz bonuse.

Lampard jedino nije našao novog golmana. Želio je Deana Hendersona iz Uniteda, ali ga nije uspio kupiti pa je i ove sezone osuđen na nesretnog Kepu Arrizabalagu i Willyja Caballera. Lampard je bio ogorčen Kepinim nastupima pa ga je za utakmicu finala kupa protiv Arsenala ostavio na klupi, ali morat će naći način da ga vrati na nivo zbog kojeg ga je Chelsea prije dvije godine platio Bilbau 80 milijuna eura.

Tko su ostala nova lica u Premiershipu?

Osim Chelseajevih zvijezda to su Rodrigo, James Rodriguez, Donny van de Beek, Ferran Torres i jedan klinac iz Championshipa.

Leeds se nada da će uspjeti preživjeti povratničku sezonu u Premiershipu uz pomoć 29-godišnjeg bivšeg napadača Valencije, kojeg je platio 30 milijuna eura. Rodrigo je prošle sezone imao dosta problema s ozljedama i u 34 utakmice je upisao samo sedam golova uz 11 asistencija. No, riječ je o igraču koji može igrati na svim pozicijama u napadu, što je vrlo važno za momčad koja će svoju igru bazirati uglavnom na kontrama.

Real je konačno našao nekoga kome će utrapiti Jamesa Rodrigueza. "Nasjeo" je Everton koji je Kolumbijca platio 25 milijuna eura, ali to bi se moglo pokazati i dobrim potezom. Carlo Ancelotti je s njim radio jednu sezonu u Realu i ako ga uklopi u momčad sa Sigurdssonom i Richarlisonom, moglo bi to jako dobro izgledati.

Donny van de Beek je nakon godinu i pol dana nagađanja na kraju završio u Manchester Unitedu, koji ga je platio Ajaxu 40 milijuna eura. Stručnjaci kažu da je stagnirano zadnju sezonu u Eredivisie, ali tek su mu 23 godine i ovo mu je bilo idealno vrijeme za veliki transfer.

City za svoje standarde iz prijašnjih godina nije puno kupovao. Doveo je "samo" Nathana Akea iz Bournemoutha za 45 milijuna eura, ali novo Cityjevo lice u Premiershipu je Ferran Torres.

Valenciji ga je platio 23 milijuna eura, a Torres je u bivšem klubu igrao na praktički svim pozicijama. Lijevi vezni, desni vezni, lijevo krilo, desno krilo i špicu. Guardiola voli polivalentne igrače koji se dobro snalaze na raznim pozicijama i Torres bi mogao biti pravo osvježenje.

Eberechi Eze, zapamtite to ime. Crystal Palace je za njega QPR-u platio 18 milijuna eura, a 22-godišnji mladi engleski reprezentativac transfer si je osigurao s 14 golova i osam asistencija u prošloj sezoni. Solidna statistika za veznog igrača. Eze je dešnjak koji je znao igrati i lijevo krilo i nije nemoguće da sljedećeg ljeta ostvari i veći transfer.

Tko bi mogao iznenaditi?

Ne može se reći da bi dobar rezultat ekipe koja je uložila 223 milijuna eura u momčad bilo iznenađenje, ali Chelsea bi u svakom slučaju mogao biti najzanimljivija momčadi ove sezone. Lampard je odlično uigrao postojeće igrače, doveo si je četiri savršena pojačanja i nije nemoguće da Chelsea na kraju dogura čak i do drugog mjesta.

Manchester United se, čini se, konačno stabilizirao. Bruno Fernandes se u par mjeseci prometnuo u jednog od najboljih igrača u ligi, vratit će se i Pogba, a došao je Van de Beek s kojim bi Unitedova veza mogla dobiti jako puno utakmica. Šteta je da nisu doveli još jednog pravog napadača i stopera, jer bi ih to moglo dosta stajati na duže staze.

Iako se vjerojatno neće boriti za vrh, Arsenal bi mogao biti vrlo zabavna momčad. Mikel Arteta je u nekoliko mjeseci od pogubljenih igrača napravio ekipu koja ima glavu i rep. Doveo je dva brazilska stopera, Gabriela i Pabla Marija, iz Chelseaja je kao slobodan igrač došao Willian iz Southamptona Cedric Soares, a najveća vijest je da je Aubameyang odlučio ostati. Arsenal sigurno neće biti tragedija kao prijašnjih sezona.

Kakvi su novi prvoligaši i kakve šanse ima Slaven Bilić?

Takve prognoze uvijek su nezahvalne, ali na prvu se čini da Leeds ima najveće šanse da i sljedeće godine bude među elitom. Leeds ima najbolju momčad od svih koji su ušli u Premiership, doveo je šest novih igrača i morao bi ostati u ligi.

Bilićev WBA napravio je odličan posao otkupljivanjem Gradyja Diangane za 13,5 i Matheusa Pereire za devet milijuna eura. Doveo je novog golmana i još jednog stopera, ali WBA objektivno ima najslabiju momčad u ligi. Dobra vijest za Bilića je da u prvih sedam kola ima samo jednu utakmicu protiv momčadi iz samog vrha i mogao bi prikupiti dovoljno bodova za mirnije razdoblje oko blagdana, u kojemu ga čeka pakleni raspored.

Fulham je enigma. Mogao bi biti novi Sheffield, ali ako momčad ne klikne, mogao bi se ponovno vratiti u drugu ligu kao i posljednji put. Fulham je od PSG-a posudio golmana Alphonsea Areolu, od Southamptona je posudio Marija Leminu, a za 12 milijuna eura je od Brightona kupio solidno desno krilo Anthonyja Knockaerta. 

Na papiru je najslabiji WBA, pad bi mogao doživjeti i Brighton, a pitanje je kako će se Sheffield United naći u novoj sezoni nakon sjajne prošlosezonske predstave.

Pročitajte više