SP U RUKOMETU

Počinje rukometna ludnica. Evo sve što trebate znati o SP-u i kad igra Hrvatska

Foto: EPA

UTAKMICOM domaćina Egipta i Čilea u srijedu u 18 sati počinje 27. Svjetsko prvenstvo u rukometu.

> Pogledajte kakav kaos vlada i tko sve u zadnji čas otpada sa Svjetskog prvenstva.

Bit će to prva svjetska smotra na kojoj će igrati 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina s po četiri nacionalne vrste. Najbolje tri reprezentacije iz svake skupine prolaze u drugi krug i prenose bodove osvojene u međusobnim susretima.

Hrvatska će u drugom krugu igrati protiv aktualnog prvaka Danske

U drugom krugu se križaju skupine A i B, C i D, E i F, G i H. Hrvatska je smještena u skupinu C zajedno s Katarom, Japanom i Angolom. Prvu utakmicu izabranici Line Červara igraju u petak, 15. siječnja, protiv Japana u 18 sati. Preostale dvije utakmice u skupini Hrvatska također igra od 18 sati, prvo protiv Angole 17. siječnja te protiv Katara 19. siječnja.

Hrvatska skupina se u drugom krugu natjecanja križa sa skupinom D u kojoj su aktualni svjetski prvak Danska, Argentina, Bahrein i Kongo. Najbolje dvije reprezentacije iz drugog kruga prolaze u četvrtfinale od kojega kreće nokaut-faza natjecanja.

Opisani sustav natjecanja je na snazi od prošlog Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj (u smanjenom formatu s 24 reprezentacije), a posljednji je put prije toga bio korišten 2011. godine u Švedskoj.

Svjetsko prvenstvo će biti igrano u tri grada

Egipat će biti domaćin Svjetskog prvenstva drugi put u svojoj povijesti. Prvi je put domaćin bio 1999. godine kada je naslov osvojila Švedska, svladavši u finalu Rusiju. Ova sjevernoafrička država će biti i prva neeuropska zemlja koja organizira Svjetsko prvenstvo drugi put u svojoj povijesti.

Na to je veliki utjecaj imao predsjednik Svjetske rukometne federacije (IHF) Hassan Moustafa koji je na toj poziciji već punih 20 godina. Ipak, Egipat u svjetskim okvirima nije jedna od najjačih reprezentacija te je samo jednom bio četvrti, na svjetskoj smotri 2001. godine u Francuskoj.

Svjetsko prvenstvo će biti igrano u četiri dvorane od kojih su dvije smještene u Kairu te po jedna u Gizi i Aleksandriji. U Aleksandriji će igrati i Hrvatska, i to u Borg El Arab dvorani koja prima pet tisuća gledatelja.

Svaka reprezentacija u kadru smije imati 20 igrača

Ipak, na turniru u Egiptu neće biti gledatelja. Takvu je odluku IHF donio prije dva dana zbog epidemiološke situacije s koronavirusom te prevencije njegova širenja unutar reprezentacija te među gledateljima. Također, zabranjen je i dolazak novinarima, osim onih koji imaju otkupljena prava na prijenose iz Egipta.

Ovo Svjetsko prvenstvo je specifično i po tome što svaka reprezentacija u kadru smije imati 20 igrača umjesto dosadašnjih 16. IHF je to omogućio upravo zbog epidemiološke situacije i mogućnosti zaraze u momčadima.

Češka i SAD odustali od natjecanja dan prije početka SP-a

Podsjetimo, IHF je odredio da svaka reprezentacija u Egiptu u svakom trenutku mora imati 10 zdravih igrača i jednu službenu osobu s trenerskom licencom te jednog fizioterapeuta. Ako ne ispuni taj uvjet u dvije utakmice zaredom, bit će diskvalificirana, a utakmice će se registrirati rezultatom 10:0 za protivnika.

Dan prije prvenstva već su se pojavili problemi za organizatore. Češka i SAD su morali odustati od nastupa zbog prevelikog broja pozitivnih na koronavirus. Češku će zamijeniti Makedonija koja kao europska reprezentacija ima primat jer je Danska svjetski prvak, a igrat će u skupini zajedno s Egiptom, Švedskom i Čileom. SAD će zamijeniti Švicarska.

Pozivnice za SP su dobili Poljska i Rusija koja ne smije nastupiti pod svojim obilježjima

S obzirom na proširenje Svjetskog prvenstva s 24 na 32 reprezentacije, u Egiptu će nastupiti čak tri debitanta. To su redom Urugvaj, Zelenortski otoci i Kongo. Potonje dvije reprezentacije su bile među najboljih sedam na Afričkom kupu nacija, dok je Urugvaj ostvario plasman među tri najbolja na prvenstvu Srednje i Južne Amerike.

Pozivnice za Svjetsko prvenstvo su dobile Poljska te Rusija koja nastupa kao reprezentacija Ruske rukometne federacije jer ne smije nastupiti pod imenom i zastavom Rusije. Rezultat je to suspenzije svih ruskih sportaša iz međunarodnog sporta na četiri godine. Suspenziju je uvela Svjetska antidopinška agencija (WADA), ali je u prosincu prošle godine tu odluku promijenio Sportski arbitražni sud te je ruskim sportašima dopušteno natjecanje, ali bez nacionalnih obilježja.

Hrvatska je posljednju medalju na SP-u osvojila 2013. godine

Sve utakmice hrvatske rukometne reprezentacije prenosit će RTL televizija koja će iz Egipta od 13. do 31. siječnja prenositi više od 50 utakmica na kanalima RTL, RTL 2 te online platformi RTL Play.

Podsjetimo, Hrvatska je jednom bila svjetski prvak, sada već davne 2003. godine u Portugalu. Posljednju medalju na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je osvojila 2013. u Španjolskoj, a od tada je najbliže medalji bila u Francuskoj 2017. kada je u borbi za broncu izgubila od Slovenije.

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više