BORILAČKI SPORTOVI

Počinje Svjetsko prvenstvo u tajlandskom boksu na kojem će nastupiti i Hrvatska

Foto: Ozren Maršić

U KOLIJEVCI tajlandskog boksa, u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda, od 19. do 31. srpnja održat će se Svjetsko prvenstvo, a baš taj povratak korijenima je i službeni slogan prvenstva - "Muaythai Is Coming Home".

Naravno, i Hrvatska ima svoje predstavnike u Bangkoku. Voditelj reprezentacije Dario Jurišić i trener Ivica Haramija na Tajland vode Helenu Jurišić (Mornar) i Luciju Bilobrk (Pit Bull), koje će nastupiti u seniorskoj kategoriji, i Petra Drežnjaka (Mornar), Nikolinu Vidačković (Pit Bull) i Filipa Matića (Osijek), koji će se boriti u konkurenciji do 23 godine. 

"Ide mali, ali pomno odabrani tim, vjerujem da ćemo imati što reći u Bangkoku", rekao je Dario Jurišić.

Naša glavna zvijezda je Helena Jurišić, aktualna svjetska prvakinja u kategoriji do 71 kilograma koja je titulu osvojila prošle godine u Meksiku, a sada je čeka iznimno žestoka konkurencija jer u Bangkok stižu sve glavne rivalke: Šveđanka naših korijena Angela Mamić, Cipranka Eleonora Filippou i Ruskinja Aishat Erkenova.

"Čim sam osvojila titulu svjetske prvakinje, praktički sam počela s pripremama za obranu zlata. Sada su iza mog tima i mene naporni mjeseci rada, došao je trenutak da sve to pokažemo. Ne zavaravam se da će biti lako, iznimno cijenim sve rivalke, ali imam puno povjerenje u sebe. Lakše je bilo osvojiti titulu nego je braniti, svima ću biti meta, ali spremna sam na sve izazove koji su preda mnom. Veselim se velikom natjecanju, za nas u tajlandskom boksu nastup u Bangkoku, tamo gdje je začeta ova naša vještina, je nešto posebno", kazala nam je Helena.

Lucija Bilobrk na Tajland ide kao prvakinja Europe, borit će se u kategoriji do 75 kilograma. Prije nešto više od godinu dana u Pragu je postala prvakinja Europe, a baš poput Helene, i ona je odmah nakon te titule krenula s pripremama. Naporni treninzi u Pit Bullu, vjeruje Lucija, urodit će plodom.

"Na prvenstvu Europe pokazala sam da mogu do najviših postolja, sada to želim dokazati i na najvećem natjecanju. Idem od borbe do borbe, sebi ne postavljam nikakve imperative, sigurna sam da nijednoj rivalki neće biti svejedno kada uđemo u ring", rekla je Lucija.

Zanimljivo, obje naše seniorke stižu sa splitskog Pazdigrada, premda su u različitim klubovima, one su susjede, žive u istom ulazu, a ujedno su i najbolje splitske sportašice u prošloj godini. Kakvi su to životni putevi, Hele i Luce s Pazdigrada, iz istog "portuna", zajedno prema Bangkoku po najsjajnija odličja.

Pročitajte više