Pod "starorimskim" motom i krilima sokola službeno ujedinjeni navijači hrvatske reprezentacije

VATRENKO, krila i "starorimski" moto Semper fidelis (Uvijek vjerni) - novi su simboli nacionalnog identiteta navijača hrvatske nogometne reprezentacije. Vatrenko, kao zaista revolucionarna HNS-ova maskota s kojom se planira bombardirati tržište, krila koja pozivaju na okupljanje pod šahovnicom s dresa podsjećajući na krila proslavljenog sokola iz pjesme "Zovi samo zovi", i slogan Sempre fidelis pod kojim su se u doba starog Rima okupljali carevi legionari. Barem tako tvrdi HNS, obzirom da Semper Fidelis prema nekim tumačenjima predstavlja moto utjecajne irske trgovačke obitelji, jedne od obitelji iz plemena Galway, koja je bila dominantna u političkim i društvenim zbivanjima u zapadnoj Irskoj, između 13 i 16 stoljeća.

Navijači sa zabranom nisu dobrodošli

"Uvijek vjerni" moto je upotrebljavan i u vremenu poslije pada Rimskog Carstva, poglavito u vojnim postrojbama, a danas ga se često može vidjeti na navijačkim transparentima. Tako HNS vidi svrhu podrške nacionalnom dresu. Osnivanje kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije projekt je o kojem se pregovara već jako dugo vremena i od kojeg će obje strane, HNS i navijačke mase, izvući određene koristi. Savez, primjerice, više neće morati prilikom raspodjele ulaznica za velika natjecanja odvajati poseban kontingent za navijačke udruge poput Torcide i BBB-a već će ulaznicama opskrbljivati samo članove službenog kluba navijača hrvatske reprezentacije. U koji se, uzgred rečeno, neće moći učlaniti navijači pod zakonskom zabranom.

Navijači će na račun godišnje članarine od 82 kune biti u prilici osvajati vrijedne nagrade, od rekvizita reprezentacije, preko ulaznica za utakmice do sponzorskih poklona i popusta. Nagrađivat će se i redovitost u smislu praćenja reprezentacije na utakmicama , kao i korištenje usluga nekog od HNS-ovih sponzora (Ford, Nike, Zagrebačka pivovara, PBZ). Zagrebačka pivovara, primjerice, odredit će Top 100 kafića u kojem će za ulijevanjem žuje skupljati bodovi na kartici.

Članstvo u klubu jamči i emotivna zadovoljstva

Na navijačkoj kartici koja je u biti članska iskaznica skupljat će se bodovi, a ujedno i pravo na ostvarenje raznih pogodnosti. Najavljene su i nagrade  u vidu "emotivnog zadovoljstva" za najbolje navijače koji će se družiti s reprezentativcima i sudjelovati u posebnim projektima vezanim uz HNS i hrvatsku reprezentaciju.

U Klub navijača može se učlaniti već danas preko službenog weba kluba uvijekvjerni.com ili na posebnim punktovima Kluba koji će biti postavljeni na stadionima i u gradovima prije utakmica. Službeni web svojevrsni je pilot projekt jer će u postojećem izgledu egzistirati samo do travnja kada kreće potpuno novi portal, zamišljen kao okupljalište navijača Hrvatske iz cijelog svijeta s interaktivnim sadržajem.

U Klub se mogu učlaniti i Hrvati iz dijaspore, odnosno, strani državljani. Članska iskaznica donosi razne pogodnosti, ali i obveze, u vidu poštivanja statuta i dodatnih aktova Kluba.
Skupljanje bodova na kartici otpočinje već s prvom sljedećom utakmicom hrvatske reprezentacije na Hampden Parku u Glasgowu.

D.R.
Foto: uvijekvrijeni.com

Pročitajte više