Još jedan skandal pod tepihom HNS-a: Kako su suci oteli promaknuće našičkoj Victoriji

IZ DANA u dan širi se popis "grijeha" čelnika sudačke organizacije i HNS-a zbog sudjelovanja njegovih najuglednijih članova u raznim manipulacijama u hrvatskom nogometu. Za sada su uhićena trojica: Željko Širić, Stjepan Djedović i Neven Šprajcer. Sva trojica se sumnjiče za podmićivanje i dogovor oko namještanja utakmica HNL-a.

Index je prije dva dana objavio članak u kojem opisuje na koji način je tzv. osječki lobi kojeg je predvodio upravo Širić manipulirao županijskim ligama. Donosimo vam još jednu priču iz iste osječko-baranjske županijske lige u kojoj su također sudjelovali čelnici sudačke organizacije HNS-a.

U sezoni 2007/2008 NK Victoria iz Markovca Našičkog osvojio je naslov prvaka 2. županijske lige skupine Našice. Za ulazak u viši rang, 1. županijsku ligu, morali su u dvije utakmice biti bolji od NK Kešinaca iz okolice Đakova. Zbog važnosti susreta dodijeljeni su prvoligaški suci. Prvu utakmicu sudio je Ante Vučemilović mlađi uz pomoćnike Conjara i Grgića, a uzvrat Andrej Burilo uz Antolovića i Novoselnika.

Prva utakmica u Kešincima završila je 1:1, a u uzvratu je Victoria na svom terenu poražena 1:2, no susret je obilježio veliki skandal koji je rezultirao žalbama HNS-u i Uefi, no Savez je iskoristio nemoć malog lokalnog kluba i zataškao cijeli slučaj koji do danas nije riješen.

U drugom dijelu uzvratne utakmice za goste je u igru ušao nepoznati igrač koji nije bio u zapisniku za susret. Igrač s brojem 17 zamijenio je igrača s brojem 8, a gosti su brzo uvidjeli pogrešku zbog koje je utakmica prema pravilniku trebala biti registrirana pobjedom Victorije 3:0. Skandal je postao još veći kada su gosti shvatili što su napravili pa su brže-bolje izvadili spornog igrača iz igre i na teren vratili istog igrača koji je malo ranije zamijenjen! Bio je to dodatni razlog da Victoriji pripadne pobjeda za "zelenim stolom", no sudačka trojka, kao i delegat utakmice Darko Kolesarić odbacili su prosvjede domaćih, pustili utakmicu da se nastavi, a iz zapisnika izostavili sporne situacije.

Victoria se najprije žalila Komisiji za žalbe ŽNS Osječko-baranjskom, ali su odbijeni uz objašnjenje kako je jedan od igrača greškom uzeo broj 17 umjesto 16 pa ga zbog toga nije bilo u zapisniku. Svjedoci tvrde kako su na klupi bili igrači s oba broja na dresovima. Žalbu su nakon toga slali i u HNS, no i tamo je odbijena. Našički klub nastavio je u Uefi koja je žalbu proslijedila tijelu nadležnom za sportske sporove koji ju pozitivno rješava ali traži desetak tisuća eura troškova koje mali klub poput Victorije nije imao i tu je cijela priča stala.

Pročitajte više