Podsjetite se hrvatskih invazija na Milano: San Siro pamti pjesmu i baklje tisuća BBB-a i Torcide

Foto: Bad Blue Boys, hajduk.hr

GOSTOVANJIMA ZA PAMĆENJE na kultnom stadionu gdje Hrvatska igra s Italijom, hvale se najveće hrvatske navijačke skupine.

Povodom derbija naše kvalifikacijske skupine za Euro, kojem će na Meazzi prisustvovati oko pet tisuća hrvatskih navijača, prisjećamo se ranijih upečatljivih gostovanja Hrvata u Milanu.

Dinamo s Polovanecom, Butinom, Bišćanom, Sedloskim, Agićem, Mikićem, Balabanom... 2000. je u pretkolu Lige prvaka izvukao Milan, čiji napad je predvodio Ševčenko. Abbiatijev gol čuvali su legende Maldini i Costacurta, ali to im nije pomoglo u 20. minuti, kada Pilipović skače bolje od Ambrosinija i glavom u mrežu šalje Mujčinov ubačaj iz kornera za 1:0 Dinama na San Siru.

Prepuni kavez BBB-a, kojih je na stadionu bilo oko tri tisuće, navijao je debelo prije početka utakmice po nepodnošljivoj sparini, ali je na taj neočekivani dar potpuno poludio i do kraja utakmice ne prestaje euforično pjevanje "Kako je dobro vidjeti te opet...", od kojeg se ne čuju navijači domaćih.

Nisu se puno zamarali što se dim od slavljeničkih baklji za vodstvo Dinama nije ni razišao, a Ševčenko je već izjednačio. Zatim su on i Comandini (u sudačkoj nadoknadi) postavili konačnih 3:1 za domaćine.


Nažalost, osim velike predstave na poznatom stadionu, BBB su imali i neslavnu predigru na najpoznatijem milanskom trgu Il Doumu, gdje su se ispred istoimene impresivne katedrale, uz povike "Dinamo, Dinamo" žestoko sukobili s malobrojnim talijanskim specijalnim policajcima, dok su kaos snimali brojni japanski turisti, uvijek sa spremnim kamerama.

Potisnuti od brojnijih i ratobornih gostiju, talijanski "organi reda" pozvali su pojačanja, koja su na poprište došla vozeći se brojnim vozilima punom brzinom u slalomu među Boysima (!) i uz zaglušujući zvuk sirena, BBB su se u manjim grupicama raspršili po centru.

Kao posljedica ozbiljnog okršaja, u kojem je ozlijeđeno nekoliko desetaka pripadnika obiju strana, na velikom trgu ostala je hrpa krša: stolica i stolova iz kafića, razbijene boce, razbacano smeće.

Hajduk i Torcida pobijedili Interiste u Milanu

Hrvatsko-milanski okršaj imao je na istom stadionu nastavak 12 godina kasnije, ali u drugom natjecanju, Europa Ligi i s drugim sudionicima, Interom i Hajdukom.

Domaćini, predvođeni Zanettijem, Cambiassom, Sneijderom, Militom, Guaruinom, bili su nemoćni protiv Hajdukove mladosti (Maloča, Jonjić, Milović, Jozinović, Oremuš, Radošević, Milić, Andrijašević, Vukušić) koju je partijom života predvodio Ivan Vuković.

Hajduk nije uspio nadoknaditi poljudski poraz 0:3, ali je na Meazzi slavio 2:0. Dok su igrači izgarali na terenu za gol vrijedan produžetaka, oko tri tisuće pripadnika Torcide nije dozvolilo da ih u odličnoj predstavi omete što ih je domaćin poslao na treću etažu stadiona, poprilično udaljenu od terena. Zapalili su dosta baklji, ali nijednu nisu bacili s tribina.

Zapaljivo je bilo i prije utakmice, kada je veća grupa Torcide napala kafić blizu San Sira, inače okupljalište navijača Intera, ali većih nereda nije bilo, jer je policija spriječila eskalaciju sukoba.

Pročitajte više