DESET GODINA OD NAJVEĆE TRAGEDIJE HNL-a Zašto ne smijemo zaboraviti Hrvoja

Foto: Guliver Image/Getty Images, Pixsell 

NA DANAŠNJI DAN prije deset godina dogodila se tragedija koja je zauvijek obilježila hrvatski nogomet i HNL. Hrvoje Ćustić 29. ožujka 2008. godine na utakmici između svog Zadra i Cibalije pao je nakon duela i udario glavom u betonski zid pored travnjaka.
 
Odmah je prebačen u bolnicu i operiran, vjerovalo se da će preživjeti, ali je bitku za život izgubio 3. travnja. Ćustić je jedina prava žrtva hrvatskog nogometa. Što se promijenilo? 
 
U Zadru je dobio ulicu, navijači Zadra ga nikad nisu zaboravili, kobni zid na Stanovima je uklonjen, HNS je korigirao propise, no i danas smo svjedoci loših i opasnih uvjeta na sportskim terenima širom Hrvatske. Iz HNS-a su i obećali Kup Hrvatske nazvati po njemu, ali do danas to nisu učinili.
 
 
 
HNS se prije dvije godine žalio na presudu Općinskog suda u Zadru prema kojoj snosi odgovornost za smrt 24-godišnjeg nogometaša. HNS je proglašen krivim jer nije smio izdati licencu za odigravanje utakmica na stadionu Stanovi i nepravomoćno je presuđeno da obitelji preminulog Hrvoja mora platiti 960 tisuća kuna. Ova presuda donesena je nakon pet godina suđenja. HNS pod predsjedanjem Davora Šukera uložio je žalbu. Šukera koji ni ne zna ime tragično stradalog nogometaša. 
 
"Kada sam vidio da su uložili žalbu na presudu, slomio sam se. Krivi su jer nisu smjeli izdati licencu za stadion. Nije stvar novca, ali za njih jest - puno im je 960 tisuća kuna. Iz Saveza su često zvali da se zajedno slikamo na Hrvojevu grobu, ali mene to ne zanima", otkrio nam je otac Hrvoja Ćustića.
 

 
Da Hrvoje ne padne u zaborav brine se i Danijel Subašić, njegovi nekadašnji suigrač koji svaku utakmicu brani u majici s njegovim likom.
 

Embed from Getty Images

Ćustić je rođen 25. listopada 1983. godine u Zadru. Bio je najstarije dijete u obitelji oca Svetka i majke Marine, a mlađi brat zove se Domagoj. Rodom je iz Murvice, sela sa 800-tinjak žitelja, koje se nalazi nekoliko kilometara sjevernije od Zadra. Od malih nogu je počeo pokazivati svoj nogometni talent, a karijeru je započeo u mlađim uzrastima NK Zadra.

Kao kadet je 1999. prešao u Hajduka, gdje ga je trenirao Ivan Pudar. Nakon epizode u Splitu, vraća se u Zadar i ubrzo se priključuje seniorskoj momčadi na Stanovima. Svoj prvi gol u HNL-u zabio je 13. travnja 2002. u utakmici protiv TŠK-a. Zadar je tu utakmicu dobio rezultatom 7:1, a Hrvoje je postigao gol za 6:0.

Nakon ispadanja Zadra iz Prve lige, 2005. godine Ćustić prelazi u NK Zagreb. U prvoj sezoni u Kranjčevićevoj je upisao dva pogotka, dok u drugoj nije dobio pravu šansu pored Marija Mandžukića i Krune Lovreka.

Ćustić je nastupao i za mladu reprezentaciju Hrvatske, za koju je skupio deset nastupa. Trener mu je bio Slaven Bilić, a igrao je uz bok s Eduardom, Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom. Iz Zagreba formalno prelazi u Međimurje 2007. godine, međutim tu se sadržao samo mjesec dana i u srpnju iste godine se vraća u klub iz kojega je potekao.

"I danas me drži Hrvoje, kad prođem pored njegovih kopački na ulazu u klub. Zbog njega radim, zajedno smo u svemu. Drži nas ponos na ono što je stigao napraviti u svoje 24 godine", kaže Ćustićev otac.

Pročitajte više