TRANSFERI

Pogledajte kako su rasle cijene nogometaša u posljednjih 15 godina

Foto: YouTube

U POSLJEDNJIH 15 godina tržišna vrijednost nogometaša strahovito je porasla. 2004. transfer Zinedinea Zidanea iz Juventusa u Real Madrid za 77,5 milijuna eura već je tri godine bio držao svjetski rekord, a srušen je tek 2009. odlaskom Cristiana Ronalda u isti klub za 94 milijuna.

Danas već imamo osam transfera koji su probili granicu od 100 milijuna eura, a Neymar je apsolutni rekorder s 222 milijuna eura vrijednim prelaskom iz Barcelone u PSG.

Da bismo vizualizirali kako su se u ovih 15 godina mijenjale tržišne vrijednosti igrača najbolje je pogledati ovu grafiku koju je napravio YouTuber StatsTube, a na kojoj vidimo kretanje vrijednosti i promjene pozicija na ljestvici najvrjednijih tijekom spomenutog razdoblja.

Na početku videa vidimo da je najvrjedniji nogometaš 2004. bio brazilski Ronaldo sa 40 milijuna eura, a odmah iza njega je Thierry Henry s 38. Do 2007. primat je preuzeo Ronaldinho, 2009. njega i Kaku prelaze Cristiano Ronaldo i Leo Messi te vrh drže sve do Neymarova velikog dolaska na scenu.

Danas je najvrjedniji nogometaš svijeta Kylian Mbappe (200 milijuna eura), ispred Neymara (180) i Messija (160), a Ronaldo više nije ni među najboljih deset.
 

Pročitajte više