OTTO BARIĆ 1933-2020

VIDEO Evo pogotka koji je obilježio Barićevu izborničku eru na klupi reprezentacije

Foto: Reuters

OTTO Barić je hrvatsku nogometnu reprezentaciju vodio od 2002. do 2004. godine. Odveo ju je na Europsko prvenstvo u Portugalu spomenute 2004., a najvažniji pogodak u njegovoj izborničkoj karijeri nedvojbeno je onaj Dade Prše na stadionu za Bežigradom 19. studenog 2003. godine.

Hrvatska je u Ljubljani protiv Slovenije igrala uzvratni susret dodatnih kvalifikacija za EP. Prvi je susret na Maksimiru završio 1:1, a strijelci su bili Dado Pršo i Ermin Šiljak.

Pršo se našao sam pred slovenskim vratarom Dabanovičem

U uzvratu je Hrvatskoj trebala pobjeda, a u tvrdoj utakmici po vrlo lošem terenu pred 9000 slovenskih navijača Hrvatska je slavila rezultatom 1:0.

Pobjednički pogodak zabio je Pršo koji se sam našao pred slovenskim vratarom Mladenom Dabanovičem. Pokušala su ga zaustaviti tri slovenska braniča, ali je napadač Monaca nekako uspio progurati loptu ispod slovenskog vratara za potvrdu plasmana na EP 2004. godine.

Hrvatska se do kraja susreta grčevito branila nakon crvenog kartona Tudora

U 58. minuti je sudac Urs Meier pokazao crveni karton Igoru Tudoru pa se Hrvatska do kraja utakmice grčevito branila i izborila povijesni drugi plasman na EP kao samostalna država.

Upravo je Barić dao priliku Prši u reprezentativnom dresu, a on je odigrao 32 utakmice i postigao devet pogodaka u nacionalnom dresu.

Podsjetimo, Hrvatska je na Europskom prvenstvu završila treća s dva osvojena boda u skupini s Engleskom, Francuskom i Švicarskom. Barića je nakon EP-a na klupi reprezentacije zamijenio Zlatko Kranjčar.

Pročitajte više