TRANSFERI

Pogledajte postavu najboljih 11 koji bi se mogli vratiti u HNL da spase karijeru

Foto: Shutterstock/EPA-EFE

VIJEST da se Alen Halilović vratio u SuperSport HNL odjeknula je domaćim javnim prostorom. Nekad zlatni dečko hrvatskog nogometa, otišao je iz Dinama u Barcelonu prije osam godina, a sada je stigao na Rujevicu kako bi oživio karijeru budući da se u inozemstvu nije snašao.

Halilović nije jedini hrvatski igrač koji se dovodi u vezu s HNL klubovima. Domaća liga jako je narasla i postala je sve primamljivija sredina, posebno za one igrače kojima je potrebna svojevrsna premosnica dok, u nogometnom smislu, ponovno ne stanu na noge.

Neki od njih se nadaju da će u HNL-u dobiti minute koje vani nemaju kako bi ostvarili unosniji ugovor, neki se nadaju da se tako mogu dokazati trenutnim klubovima, a neki čak traže i put u Katar na taj način. Ovo je popis takvih igrača.

Karlo Letica

24-godišnjak je postao standardni golman Hajduka u sezoni 2017./2018. Oduševio je javnost kada je obranio penal Mariju Gavranoviću, što je Hajduku donijelo prvo slavlje u gostima protiv Rijeke nakon 20 utakmica. Iste sezone je i zabio pobjednički pogodak protiv Istre, što mu je donijelo tri milijuna eura vrijedan transfer u Club Brugge.

Tamo se nije uspio izboriti za mjesto. U dvije sezone branio je samo u 15 utakmica, a prošlu i pretprošlu sezonu odradio je na posudbi u SPAL-u, odnosno Sampdoriji, gdje se također nije nametnuo. Sada je u Cluju, gdje proživljava još jednu neuspješnu avanturu.

Vratar za kojeg se nekad prema tekstovima kultne Marce interesirao i Real Madrid, dovodio se u vezu s Goricom nakon što je turopoljski prvoligaš prodao Dominika Kotarskog u grčki PAOK. Letica se dovodio u vezu i s nekoliko stranih klubova.

Simon Sluga

Dugo vremena treći vratar hrvatske reprezentacije napustio je u siječnju engleski Luton Town i prešao u bugarski Ludogorec. Tamo je veći dio sezone proveo na klupi i pokušava naći klub u kojem će imati više šanse.

Naravno, Sluga bi u idealnoj kombinaciji htio izboriti odlazak na Svjetsko prvenstvo, a u HNL-u ima dobre izglede za to. Spominjao se dolazak u Osijek u slučaju da klub napusti standardni golman i reprezentativac Ivica Ivušić.

Domagoj Vida

Turski mediji već se neko vrijeme opraštaju od Vide kojem istječe ugovor s Bešiktašem te pišu kako ga nemaju namjeru produljiti. Nakon zadnjeg ciklusa Lige nacija u kojem su briljirali Erlić i Šutalo, Vidi visi "viza" za Katar i želi naći klub u kojem će imati kontinuitet.

Prema informacijama koje je prije mjesec dana objavio turski portal Fotomac, za Vidu interes pokazuju Galatasaray i Bašakšehir, čime mu se nudi opcija nastavka igranja u Turskoj. Postoje i opcije koje ga vraćaju u Hrvatsku jer su prema pisanju istog medija za Vidu zainteresirani Hajduk i Osijek.

Ivan Tomečak

Tomečak (32) je prošlu sezonu započeo u dresu Rijeke, no u siječnju je otišao na Cipar, gdje je prihvatio ponudu ciparskog Pafosa. Tomečaka je na Cipar doveo bivši glavni operativac Rijeke Ivan Mance, a bivši igrač Rijeke ondje je postao suigrač poznatim licima iz HNL-a kao što su Jairo, Franko Kovačević, Talys i Martin Pajić.

No budući da je Mance prihvatio ponudu grupacije Sports Republic - koja je trenutni vlasnik Southamptona, a uskoro planira kupiti još neke klubove iz liga Petice - svi navedeni igrači osim Jaira dobili su slobodne ruke. Tomečak bi prema nekim izvorima mogao treći put u karijeri potpisati za Rijeku.

Domagoj Bradarić

Kada je u ljeto 2019. godine prodan u Lille, lijevi bek Hajduka postao je treći najskuplji igrač Bijelih u povijesti, a odšteta za talentiranog igrača iznosila je 6.5 milijuna eura. U svojoj kolekciji ima naslov prvaka Francuske, ali nije se baš naigrao.

Prošle sezone skupio je tek četiri ligaška starta i mora potražiti novu sredinu. Hajduk se dugo vremena spominjao kao opcija za posudbu. Ipak, prema posljednjim informacijama, Bradarić je blizu dogovora s talijanskom Salernitanom.

Filip Benković

24-godišnji stoper u ljeto 2018. otišao je iz Dinama u Leicester uz odštetu od 14.5 milijuna eura. Mladi stoper tada je bio treći najskuplji izlazni transfer Dinama u povijesti. Skuplji od njega bili su samo Pjaca (prodan za 30 milijuna eura) i Modrić (22.5 milijuna eura). Od tada su Olmo i Gvardiol prodajama spustili Benkovića na peto mjesto ove tablice, koje je i dalje iznimno respektabilno.

Nakon mnogo problema s ozljedama i vrlo malo odigranih minuta, u siječnju ove sezone Lisice su ga pustile da besplatno ode iz kluba. Nakratko se skrasio u Udineseu, ali tamo je zasad odigrao samo jednu utakmicu i to za njenu mladu momčad. Navodno su za njega u jednom trenutku bili zainteresirani Osijek, ali i Dinamo.

Zoran Nižić

Nakon što su se Nikola Katić i Ferro vratili s posudbe u Rangers, odnosno Benficu, Hajduk aktivno češlja tržište igrača kako bi što prije pronašao kvalitetne opcije za stopersku poziciju. Kao jedno od imena koje se najviše spominje ovog ljeta, ali i tijekom svakog prijelaznog roka u zadnje dvije godine, kotira Zoran Nižić.

Bivši kapetan Hajduka s Poljuda je otišao 2018. godine nakon velikog sukoba s ljudima u klubu. Podsjećamo, inzistirao je na povećanju plaće, no vodstvo splitskog kluba obećanje nije ispunilo. Situacija je eskalirala pa je Zoran Nižić - pod izlikom "nisam spreman" - propustio četiri prvenstvene utakmice. S klupskim čelnicima, osim prozivanja, ratovao je i javnim priopćenjima. 

Igrač Ahmata iz Groznog mogao bi stići na posudbu. Situacija i klima u klubu su se znatno promijenile otkad je on otišao, a vjerojatno ne bi bio ni skupa akvizicija. Ugovor u Rusiji mu istječe i jedino je pitanje koliko bi plaću tražio.

Kristijan Bistrović

Bistrović je suspendirao ugovor s moskovskim CSKA-om. Iskoristio je 25-godišnji veznjak posebnu opciju koju je FIFA ponudila strancima u ukrajinskim i ruskim klubovima kako bi im bilo lakše otići iz zemalja koje su u ratu.

Sada je u potrazi za novim angažmanom, a kao savršen fit čini se Osijek. Klub iz Grada s Drave čak je izbacio teaser kampanju na društvene mreže zbog koje su navijači mislili kako je Bistrović stigao, ali to zasad nije slučaj.

Marko Rog

Rog je jedan od najnesretnijih hrvatskih reprezentativaca ikad. Tek što je našao svoje mjesto u Cagliariju, doživio je iznimno tešku ozljedu. Potrgao je ligamente u koljenu i izostao skoro cijelu sezonu te se vratio tek pred kraj.

Više HNL klubova bi imalo korist od takvog igrača koji je unatoč ozljedama i dalje veliko ime. Najprije se u kontekstu njegovog dovođenja spominjao Hajduk kojem treba širi kadar u sredini terena, a neki izvori spominju i kontakte između igrača i Rijeke.

Ante Ćorić

Ćorić bi ovog ljeta trebao postati slobodan igrač. Prošlu sezonu proveo je na posudbi u Zurichu gdje je zadovoljio struku, ali Švicarci nemaju novac koji je potreban za otkup njegovog ugovora pa se hrvatski nogometaš nakon te posudbe vratio u Romu. Tamo ga ne čeka budućnost usprkos tome što ima još godinu dana ugovora od preko milijun eura godišnje plaće.

Upravo zbog toga pojavila se mogućnost da se jedan od najvećih talenata koje je Dinamo imao vrati u HNL. Ne u Dinamo, već u Rijeku. Za Romu je odigrao samo 48 minuta. Najviše je igrao na posudbi u Zurichu gdje je upisao 21 nastup pa u Almeriji (17 utakmica), za Venlo je upisao tri nastupa, a za Olimpiju šest.

Ante Palaversa

22-godišnji veznjak je transferom u Manchester City šokirao domaći nogomet. Sa 6.3 milijuna eura odštete i danas je četvrti najskuplji igrač Hajduka ikad. Prošlu sezonu proveo je na posudbi u Kortrijku gdje je solidno igrao.

Sada traži novi klub, a u nekoliko navrata spominjao se i povratak u Hajduk. U mladoj reprezentaciji je pokazao da se pravilno razvija i bez sumnje bi njegov dolazak bio velika stvar za skoro svaki domaći klub.

Marko Pjaca

Calciomercato je prije deset dana pisao da se Juventus želi ovog ljeta riješiti Marka Pjace, bilo posudbom ili transferom. Kao kandidati za njegovo dovođenje nameću se tri kluba: Dinamo, Sampdoria i Salernitana. Talijanski medij piše da Juventus s Pjacom ima ogroman problem pa pojašnjava o čemu se točno radi.

Problem je, naravno, financijske prirode. Kako navodi Calciomercato, Pjaca je dosad Juventus, s odštetom koju je platio za njega i plaćom koju je zaradio na svom ugovoru od dva milijuna eura godišnje, koštao 30-ak milijuna eura, previše za igrača koji nikad nije bio bitan faktor u klubu.

Najizvjesnije je da će Juventus raskinuti ugovor s Pjacom ovog ljeta i pustiti ga da potraži klub kao slobodan igrač, a u tom slučaju bi Dinamo imao šanse dovesti ga ako ga uvjeri u projekt koji nudi. Konkurentni Dinamu su, prema pisanju Calciomercata, Sampdoria i Salernitana, ali nijedan od ta dva kluba ne nudi europske utakmice, koje Pjaca želi igrati.

Mirko Marić

Prije dvije godine podijelio je titulu prvog strijelca HNL-a s Mijom Caktašem i Mirkom Čolakom. Ostvario je unosan transfer u talijansku Monzu. Klub je izborio plasman u Serie A, ali je Marić proveo sezonu na posudbi u Crotoneu.

Imao je vrlo solidan učinak od 11 golova, ali je klub ispao u treću ligu. Marić će uskoro vjerojatno morati tražiti novi klub jer je teško očekivati da će dobiti šansu u Monzi u prvoj ligi, ako nije ni u drugoj.

Stipe Perica

27-godišnji napadač i bivši igrač Zadra igra za Maccabi Tel Aviv. Ugovor mu istječe u ljeto 2023. godine, a u protekloj sezoni dao je 17 golova u 46 nastupa čime je pomogao ekipi da se plasira u Konferencijsku ligu.

Ipak, više izvora tvrdi da bi se volio vratiti u Hrvatsku u kojoj nije igrao od 2013. godine kada ga je Chelsea kupio za 400 tisuća eura. Kao jedna od opcija spominjala se Rijeka, ali i još nekoliko (neimenovanih) domaćih klubova.

Momčad mogućih HNL povratnika:

 

Pročitajte više