Pogledajte tragove policijske brutalnosti na navijačima Varaždina

POVODOM uhićenja svojih članova koji su u subotu navečer prosvjedovali protiv promjene imena Varteksa White Stonesi javnosti su se objavili priopćenjem kojeg u cijelosti donosimo. Od Stonesa smo dobili i fotografije koje svjedoče o brutalnom postupanju policije spram fanova Varaždina.

Vezano uz događaje na Trgu Kralja Tomislava, od subote 21. kolovoza, želimo se obratiti široj javnosti te ukazati na što se doista događalo te subotnje večeri.

U pojedinim medijima ističe se da se radilo o ugrožavanju posjetitelja paljenjem baklji, našoj međusobnoj tučnjavi, a potencira se i vika, divljanje te navodno «znatni utjecaj
alkohola». Prije svega, ispričavamo se svima koji su bili na Korzu, a koji su se zbog paljenja baklji (svega tri baklje), osjetili na bilo koji način „ugroženi“. Baklje kao takve nisu nimalo opasne i nikome od prolaznika se nije moglo dogoditi ništa, kako je i bilo, što potvrđuju i naše video snimke koje posjedujemo.



Zanimljivo je, primjerice, da su se iste takve baklje palile i narednog dana, u nedjelju, i to od strane posjetitelja na koncertu Jure Stublića na Starom Gradu, gdje je bilo okupljeno neusporedivo više ljudi, a da pritom policija nije uopće intervenirala. Stoga smo iznimno nezadovoljni tretmanom policije, koja je privela nekolicinu naših članova, jer, ponavljamo, nismo ugrožavali nikoga. Dapače, prosvjedovali smo protiv promjene imena našeg kluba bez narušavanja javnog reda i mira, u maniri istinskih navijača otpjevavši nekoliko navijačkih pjesama, bez vrijeđanja bilo koga. Možda smo noseći majice „Nedamo Varteks“ nekoga isprovocirali na privođenje?



Što se vike tiče, tijekom Špancirfesta doista objektivno smatramo da nitko nikome ne može prigovoriti na ikakvu povećanu količinu decibela, jer na našem festivalu dobrih emocija ulice su gotovo 24 sata puna glazbe i galame, kako zabavljača tako i posetitelja, a velika većina sugurno višestruko nadmašuje decibele našeg kratkog pjevanja i navijanja. O nekakvom divljanju ne može biti ni govora, baklje su zapaljene (ponavljamo, svega tri komada) pod strogim nadzorom i kontrolom, bez mahanja ili kakvih drugih radnji koje bi mogle biti opasne za nekog prolaznika ili turista. I baš naprotiv, prolaznici su sve to smatrali promatrali s velikim, pozitivnim interesom, te smo na gradskom Korzu uglavnom doživjeli odobravanja, osobito onih koji su prepoznali naš način prosvjeda protiv promjene imena kluba NK Varteks. Količina alkohola u krvi privedenih također ne može biti opravdanje za grubo i ponižavajuće privođenje na središnjem gradskom trgu. Jer ako policija ide tim mjerilom slobodno bi mogla početi privoditi svakog prosječnog posjetitelja Špancirfesta koji se danonoćno zabavljaju po nebrojenim pivarskim šatorima i kafićima diljem grada.



Nečim sličnim tučnjavi građani su mogli okarakterizirati jedno neprimjereno grubu i nepotrebnu primjenu sile od strane policije prilikom privođenja. Upravo takav nasilan odnos domaće policije prilikom privođenja nas jako smeta i iznimno vrijeđa. Policijski službenici odnosili su se prema pojedinim članovima naše Udruge iznimno grubo, a bez ikakvih objašnjenja, a još manje razloga. Koliko smo saznali, od strane pojedinih privedenih uslijedit će i protutužbe policijskim djelatnicima zbog nanošenja tjelesnih ozljeda prilikom nepotrebne i suvišne primjene sile. Vjerojatno se i upravo radi zataškavanja policijskog nasilja u ovom slučaju šire dezinformirajuće glasine da se radilo o međusobnoj tučnjavi da bi se opravdala intervencija, što se naravno, nije dogodilo.

Sve gore navedeno o događanjima prethodno i tjekom nasilnog privođenja jasno je vidljivo iz video zapisa koje novinarima možemo ustupiti na uvid.

Napominjemo da su White Stones Udruga navijača koja postoji 20 godina, a da nikad nismo radili nikakve veće nerede ili ekscese. Nikad nismo bili skloni huliganizmu, uvijek smo se to trudili spriječiti izgrede, a unatoč tome (pre)često smo imali problema i to s našom domaćom, varaždinskom policijom. Proputovali smo s NK Varteksom čitavu Europu i Hrvatsku, i nikad nismo imali problema osim u rodnom gradu. Voljeli bismo konačno doživjeti trenutak da se isti Zakoni primjenjuju primjerice i kada su u pitanju druge navijačke skupine kada gostuju u Varaždinu, i opravdano smatramo da mjerila domaće policije nikada
nisu bila jednaka prema White Stonesima i ostalima. Dapače, ponekad se bez ikakve sumnje radi o čistom licemjernom ponašanju.

Ovom prilikom pozivamo i sve navijače našeg kluba Varteksa, da protest protiv promjene imena, nastave već ovu subotu na utakmici protiv Karlovca, uz slogan «Volimo
svoj Grad, ali nedamo Varteks».

Pročitajte više