NAJBOLJI SPORTSKI DOKUMENTARCI

Pokazao je novinaru srednji prst. Tako je počela priča o najvećoj ekipi svih vremena

Foto: YouTube

INDEX SPORT u sljedećem razdoblju vam donosi preporuke najboljih sportskih dokumentaraca kojima možete kratiti vrijeme koje provoditi kod kuće i kojima donekle možete nadoknaditi nedostatak sportskih događaja tijekom izvanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Prva u nizu preporuka je "Red Army" iz 2014., koji govori o spektakularnoj generaciji sovjetskih hokejaša koja je dominirala ovim sportom u vrijeme Hladnog rata te o povezanosti sporta i politike

''NAMA je hokej bio bijeg od bijede. Rodio sam se 1958., nekoliko godina nakon rata. Više od 20 milijuna Rusa je poginulo. U jednom stanu je moja obitelj živjela s još tri obitelji. Bio je to jako težak život, ali bio sam sretno dijete. Mogao sam igrati hokej, a jedino sam tada bio sretan. Igrali smo s konzervama, sa svačim što nam je bilo pri ruci. U tadašnjem SSSR-u hokej je bio više od sporta, bio je sredstvo politike, njeno oružje'', odmah na početku priča Slava Fetisov, jedan od najboljih hokejaša u povijesti te narator i glavni akter jednog od najboljih i najimpresivnijih sportskih dokumentaraca svih vremena.

''Red Army'' je američko-ruski dokumentarni film iz 2014. kojeg su režirali i producirali Gabe Polsky, Jerry Weintraub i jedan od najznačajnijih filmaša druge polovice 20 stoljeća, slavni Nijemac Werner Herzog. Film je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu, a s ocjenom od 97% na Rotten Tomatoes bio je jedan od najbolje ocjenjenjih filmova te godine.

Ugledni filmski kritičar A. O. Scott iz New York Timesa film je opisao kao fascinantnog križanca klasičnog Tolstoja i teatra apsurda, a magazin Time je dodao kako je ''Red Army'' drska i razigrana priča koja nadilazi desetljeća sukoba ideologija. Scott Feinberg iz The Hollywood Reportera film je nazvao jednim od najboljih dokumentaraca koje je ikad gledao. Film je nominiran za najbolji scenarij udruženja Američkog saveza pisaca.

Najbolja hokejaška momčad svih vremena

Gabe Polsky, mladi filmaš iz Chicaga, bio je opsjednut sovjetskim hokejem, a u Fetisovu je gledao idola. Polsky je godinama očajnički pokušavao napraviti intervju s legendarnim braničem najbolje ekipe koja je ikad igrala hokej, a nakon niza odbijanja, veliki Rus je napokon popustio 2012., a Polsky napokon dobio priliku da čuje priču koja ga je godinama opsjedala – onu o nepobjedivom sovjetskom stroju na ledu.

Slava je na početku filma bio vidno nervozan. Premda je danas pripadnik političke elite vjerne Putinu i prvi čovjek ruskog sporta, oklijevao je početi pričati svoju priču. Strah i sram su ga kočili. Posljedice režima i sustava u kojem je formiran ostavili su trag. Svog sugovornika nije mogao gledati u oči, samo je zurio u svoj telefon odsutno se osmjehujući. Polsky je postavljao pitanja. Tražio je odgovore, ali sudarao se sa zidom. Fetisov je bio nepomičan, sve dok se u jednom trenutku nije nasmijao i dosadnom filmašu pokazao srednji prst. Tada je krenulo. Tako je počeo film o povijesti 20. stoljeća, odanosti, prijateljstvu i izdaji, ali i o hokeju na ledu, sportu kojeg su Fetisov i njegovi drugovi podigli na nivo umjetnosti.

''Igra sovjetskih hokejaša je bila prelijepa i komplicirana. Gledajući ih na ledu imao sam osjećaj da gledam predivnu umjetničku tapiseriju'', kaže jedan američki novinar u filmu o legendarnom Fetisovu i najboljoj momčadi u povijesti hokeja.

Pročitajte više