GORAN SOBIN (1963. - 2021.)

Pokojni Sobin Jugoplastici je donio pobjedu bez koje ne bi bilo šampionske generacije

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

TONI KUKOČ i Dino Rađa bili su mlade zvijezde, Duško Ivanović ubojiti strijelac i prekaljeni veteran, ali srce i duša šampionske Jugoplastike bio je Goran Sobin, koji je jutro iznenada preminuo od srčanog udara u 59. godini.

Zapravo, bez te 206 centimetara visoke ljudine Žuti vjerojatno ne bi ni došli u priliku nanizati tri titule europskog košarkaškog prvaka. On je bio ključni igrač u pobjedi protiv Partizana 1988. godine, koja je Splićanima omogućila nastup u Kupu prvaka koji će osvojiti godinu dana kasnije.

Sobin na Sv. Duju donio titulu koja je sve pokrenula

Na najveći splitski gradski praznik, dan Sv. Duje 7. svibnja, na Gripama je gostovao favorizirani Partizan, branitelj titule, u majstorici za prvaka Jugoslavije. U fenomenalnoj atmosferi na Gripama Jugoplastika je razbila Partizan 88:67, a Sobin je zabio 28 koševa i limitirao Vladu Divca na samo četiri poena.

Briljirao je u cijeloj finalnoj seriji, imao je i posebne metode pripreme poput meditacije na centru dvorane noć prije te slavne utakmice. Najbolju predstavu karijere Sobin je pružio u pobjedi koja je pokrenula lavinu trofeja, bez koje ne bi bilo ni prilike uzeti prvu europsku titulu u Münchenu protiv Maccabija, ali vrlo je upitno i bi li uopće ta legendarna generacija ostala na okupu.

U Alkaru igrao za pršut, oprostio se protiv Barcelone i povukao iz košarke

Kao neizostavni član startne petorke uz Kukoča, Rađu, Ivanovića i Zorana Sretenovića, Sobin je sudjelovao u prva dva europska naslova Jugoplastike, a zatim 1990. otišao u inozemstvo, u grčki Aris. Nakon toga igrao je za Cibonu, Zagreb i Alkar, u kojem je bio plaćen u pršutima, prije nego što je karijeru završio u velikom španjolskom Taugresu.

U posljednjoj utakmici igrao je protiv Barcelone, istog kluba kojeg je pobijedio na europskom oproštaju od Jugoplastike osvajajući drugi europski trofej.

Nakon toga potpuno se maknuo od košarke i godinama se bavio ribarenjem i poljoprivredom u svojim Kaštelima.

Pročitajte više