Pokorili smo sve Grand Slam turnire!

Fotomontaža: Index

ČILIĆEVIM trijumfom na US Openu hrvatski tenis ima osvojene sve bitne trofeje.

> HRVATSKI TENIS OPET NA SVJETSKIM NASLOVNICAMA "Čilić kao nekad Pistol Pete!", "Kralj kojeg New York nije očekivao"

> Čiliću čestitke stižu sa svih strana: Javio se i Dirk Nowitzki!

> Čilić: Hvala Goranu, naučio me uživati u tenisu

> McEnroe: Čilićevi udarci bili su senzacionalni, Nishikori je izgledao kao zaleđen

> GORAN DOBIO NASLJEDNIKA: Maestralni Čilić razbio Nishikorija i osvojio US Open!

Sve je počelo još prije 22 godine na Olimpijskim igrama u Barceloni. Goran Ivanišević je osvojio broncu u pojedinačnoj konkurenciji, a Hrvatska se iz Španjolske vratila s još jednom broncom koju su osvojili Ivanišević i Goran Prpić u parovima.

Najveći uspjeh ženskog hrvatskog tenisa ostvaren je pet godina kasnije kada je Iva Majoli u finalu Roland Garrosa pomela najbolju tenisačicu svijeta i prvu nositeljicu turnira Martinu Hingis sa 6:4, 6:2. Veliki uspjeh čijem ponavljanju dosad nismo bili ni blizu, ali trenutno se rađa nova generacija sjajnih hrvatskih tenisačica predvođena Anom Konjuh i Donnom Vekić.

Mirjana Lučić nije poput Majoli osvojila pojedinačnu Grand Slam titulu, ali je u konkurenciji parova s Hingis slavila na Australian Openu 1998. godine. "Mikica" je najmlađa pobjednica Australian Opena budući da je slavila s 15 godina, deset mjeseci i 21 danom.

Ivanišević je 2001. godine Hrvatskoj donio Wimbledon u svom četvrtom finalu. Pobijedio je s pozivnicom organizatora kao 125. tenisač svijeta nakon pet setova Patricka Raftera, a u Splitu ga je dočekalo 200 tisuća ljudi.

2004. godinu pamtit ćemo po Ivanu Ljubičiću i Mariju Ančiću koji su osvojili olimpijsku broncu. U meču za treće mjesto u Ateni su sa 16:14 u odlučujućem setu pobijedili Indijce Bhupathija i Paesa.

Godinu kasnije isti dvojac je Hrvatskoj donio i najvrjednije momčadsko natjecanje Davis Cup. U odlučujućem meču finala Ančić je lako u tri seta riješio Slovaka Mertinaka. U momčadi su bili još Ivo Karlović i Goran Ivanišević, ali nisu igrali "žive" mečeve.

Senzacionalnom pobjedom na US Openu Čilića koji je dobio posljednjih deset odigranih setova u New Yorku hrvatski tenis kompletirao je sve Grand Slamove.

Pročitajte više