Policajac ubio navijača Lazija, zbog nereda prekinuta utakmica u Bergamu, huligani napali policiju u Rimu

>>> Video: Sedam policajaca i veći broj navijača ozlijeđeno u neredima uoči mostarskog derbija

Do nesreće je došlo kad su se navijači Lazia i Juventusa susreli na autocesti kod Badije al Pina. Lazijevi navijači bili su na putu prema Milanu gdje se Rimljani susreću s Interom, a navijači Stare dame išli su na gostovanje u Parmu. Ubrzo je došlo do tučnjave, intervenirala je policija, a jedan je policajac, u želji da navijače zastraši pucnjevima u zrak, ubio navijača Lazija.

Sky TG24 TV citirao je svjedoka koji tvrdi kako su navijači Juventusa u dva kombija putovali iz smjera Napulja prema Parmi na gostujuću utakmicu Juvea. Zaposlenik na odmorištu na kojem je došlo do obračuna tvrdi kako je vidio policiju i čuo da je ispaljen hitac, ali ne zna što se točno dogodilo. Još nije službeno potvrđeno da je navijača ubio policajac, ali istraga je u tijeku. Ovakvi su obračuni navijačkih skupina u Italiji relativno uobičajeni.

26-godišnjeg Gabrielea Sandrija metak je pogodio u zatiljak dok je vozio automobil

"Bila je to tragična pogreška", poručio je policijski dužnosnik Arezza, grada kraj kojeg se obračun desio, Vincenzo Giacobbe. "Policajac je djelovao kako bi spriječio obračun između dvije navijačke skupine. Ovim putem želio bih izraziti svoje saučešće obitelji žrtve."

Talijanska novinska agencija ANSA objavila je da je žrtva 26-godišnji Rimljanin Gabriele Sandri, koji je radio kao DJ i imao trgovinu odjećom u Rimu. Skupina Lazijevih navijača koja je kasnije stigla u Arezzo potvrdila je da je Sandri bio vatreni navijač rimskog kluba i pratio ga na svim gostovanjima.

Prema riječima odvjetnika Luigija Contija, koji se predstavlja kao obiteljski prijatelj Sandrijevih, 26-godišnji Gabriele pogođen je metkom u zatiljak dok je bio za volanom svog automobila. Metak je probio lijevo stražnje staklo njegovog Renaulta Meganea i pogodio ga u stražnji dio vrata, usmrtivši ga na mjestu.  

Navijači Lazija: Policija je pucala!

"Policija je pucala", tvrde navijači Lazija koji su na mjesto nesreće stigli nakon nereda u kojima je Sandri ubijen. Ove su navode, kažu, čuli od svojih prijatelja koji su vidjeli cijeli događaj. Prema njihovim tvrdnjama, nikakvih većih nereda nije bilo, riječ je samo o manjem obračunu između dvije skupine. "Naš prijatelj je ubijen dok je za volanom automobila napuštao odmorište", kaže jedan navijač.

Odgođen derbi Lazija i Intera, ostale utakmice počinju deset minuta kasnije

Zbog straha od odmazde ostalih navijača diljem Italije šef policije Antonio Maganelli prisustvovao je sastanku s predsjednikom Lige Antoniom Mattereseom na kojem se odlučivalo o mogućoj odgodi današnjeg, 12. kola, Serie A. No, nakon vijećanja odlučeno je kako će se ipak odgoditi samo utakmica između Lazija i Intera, dok će se svi ostali susreti, uključujući i ogled između Parme i Juventusa odigrati prema planu. Utakmice su počele deset minuta kasnije, a nogometaši i suci na rukama su nosili crne trake.

Ultrasi u Bergamu iz osvete napali policiju, odgođena utakmica Milana i Atalante

Prema prvim izvještajima, vijest o smrti navijača Lazija u sukobu s policijom izazvala je i nerede ultrasa koji su u Bergamu, gdje se igra utakmica Milana i Atalante, napali policiju. Neredi u Bergamu započeli su u 14 sati ispred Atalantinog stadiona.

Atalantini navijači, na glasu kao jedni od najopasnijih u Italiji, pokušali su slomiti zaštitnu ogradu i probiti se na travnjak na početku dvoboja Atalante i Milana u Bergamu. Nakon desetminutnog kašnjenja igralo se samo pet minuta, kada je sudac prekinuo igru zbog nereda. Redarstvene snage odgovorile su ispaljivanjem suzavca, no uskoro su se morali povući pred pobješnjelom ruljom koja ih je zasula kišom kamenja.

Atalantini su igrači pokušali smiriti svoje navijače, no akcija nije dala ploda tako da je sudac utakmice vratio obje momčadi u svlačionicu. Na kraju je odlučeno da se utakmica odgađa do daljnjega. Policija je objavila kako su dva njezina djelatnika u tim obračunima lakše ozlijeđena.

Talijanski premijer Romano Prodi tvrdi kako je obavijest o smrti navijača dobio od ministra unutarnjih poslova. "Ovakvi su događaji krajnje zabrinjavajući", izjavio je Prodi.

Posljednji veliki neredi koji su potresli talijanski nogomet dogodili su se prošle godine kad je policajac na Siciliji ubijen nakon utakmice Palerma i Catanije.

Navijači protestno napustili košarkašku utakmicu Armani Jeansa i Varesea

Za vrijeme prve četvrtine košarkaške utakmice između milanskog Armani Jeansa i Varesea, navijači na tribinama čuli su za nerede te protestno napustili utakmicu. Rijetki navijači koji su ostali na tribinama, ostatak su susreta prisutnim policajcima skandirali: "Ubojice, ubojice!"

Predsjednik Lazija Lotito: Nije bilo sukoba navijača i policije!
  
Povodom tragične smrti Lazijeva Gabrielea Sandrija, oglasio i predsjednik rimskog kluba Claudio Lotita.

"Čim sam čuo nesretnu vijest, požurio sam saznati što više detalja. Lazio je jedna velika familija i smrt svakog navijača, pogotovo tako vjernog, za nas je golema tragedija. Pokušat ću saznati što više o ovom slučaju kako bismo bolje razumjeli što se dogodilo. Čini se da to nema veze s nogometom. Dva automobila u kojima su bili navijači Juventusa i Lazija susrela su se u Arezzu, policija je intervenirala i čini se je da hitac ispucan slučajno. Čini se da se hitac od nečega odbio i pogodio nesretnog Sanrdija, ali mi moramo ispitati sve okolnosti kako bismo bili sto posto sigurni da je to bilo slučajno", tvrdi Lazijev predsjednik, dodajući kako je odmah odlučio da se utakmica s Interom u Milanu odgodi.

Predsjednik je odlučno demantirao spekulacije koje su se proširile Italijom kako je u Arezzu došlo do sukoba između navijača i policije. "Potrebno je objasniti da nije bilo nikakve bitke između navijača i policije", kategoričan je Lotita.

Zbog crne nedjelje talijanskog nogometa odgođena i utakmica Rome i Cagliarija

Zbog smrti Gabrielea Sandrija odgođena je i posljednja utakmica današnjeg kola Serie A, koja se trebala igrati u 20:30. Čelnici Lazijevog gradskog rivala Rome zatražili su odgodu susreta nakon što je Sandri ubijen, a nasilje na terenima i oko njih kojim su se navijači osvećivali policiji cijeli dan potresalo Italiju.

"Pošteno je tražiti odgodu utakmice kao znak solidarnosti prema navijačima Lazija i gradu Rimu koji je pogođen strašnom smrću Gabrielea Sandrija", rekao je administrator Rome Rosella Sensi. Odluka je donesena nakon što je u Bergamu zbog nereda prekinuta utakmica između Atalante i Milana, u strahu da bi se slična situacija mogla ponoviti i u Rimu.

Istodobno, na rimskoj Piazzi Euclide u večernjim se satima skupilo dvjestotinjak Lazijevih navijača koji su, paleći svijeće, odavali počast svom preminulom prijatelju Gabrieleu Sandriju.

Huligani napali sjedišta rimske policije i Talijanskog olimpijskog odbora

Više od 400 nogometnih huligana okupilo se u Rimu ispred zgrada policijske postaje i Talijanskog olimpijskog odbora (CONI), te ih zasula salvom boca i kamenja. Zamaskirani ultrasi kamenjem su porazbijali prozore na zgradama, te zapalili policijski autobus i nekoliko automobila.

Zasad su samo dva izgrednika privedena, a nekoliko je policajaca ozlijeđeno u napadima. Ovaj je napad, kao i svi drugi navijački izgredi koji danas potresaju Italiju, osveta za smrt Gabrielea Sandrija kojeg je danas slučajnim hicem usmrtio policajac za vrijeme okršaja navijača Lazija i Juventusa.

P.V./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više