Zaštitite ljude ili zatvorite Poljud da netko ne pogine!

Foto: Pixsell, Miranda Cikotić / Index

IAKO je 600 policajaca, od čega 400 pripadnika intervente jedinice, osiguravalo poljudski derbi Hajduka i Rijeke, na terenu se mogla dogoditi tragedija. U sudačkoj nadoknadi maskirani navijač probio se preko ograde na sjevernoj tribini, pobjegao zaštitarima i utrčao u teren. Usput se naoružao šipkom za hvatanje pirotehnike koju su vatrogasci odložili u kanti uz travnjak.

Trčao je prema varaždinskom sucu Mariju Zebecu i vikao. Sa šipkom je kružio oko igrača Rijeke i Hajduka. Goloruki zaštitari oklijevali su s reakcijom, vjerojatno strahujući za vlastitu sigurnost. Trčali su za navijačem, ali on je imao još dovoljno vremena da nakon incidenta povede navijanje pod sjevernom tribinom!

 

Policajci su zakasnili, stigli su "na gotovo" i opkolili izgrednika koji se potom mirno predao. U nedjelju će biti priveden prekršajnom sucu. Policija, zaštitari i Hajduk se međusobno optužuju i prebacuju lopticu odgovornosti za scenu koja će obilježiti nogomet u Hrvatskoj.

Kako se pored tolikog broja zaštitara i policije na stadionu dogodio ovaj opasan propust koji je mogao završiti tragično? Odgovore smo potražili kod časnika za vezu s navijačima Hajduka, Kristiana Petrica, koji se našao na terenu u trenutku incidenta. 

Hajduk: Plaćamo i policiju i zaštitare 

Nakon susreta isključio je mobitel, no kasnije se javio porukom na Facebooku. Nije objasnio zašto je na njegovom teritoriju i pred njegovim zaštitarima navijač vitlao hvataljkom za baklje po terenu. Petric je pronašao opravdanje u neradu institucija i kriminalcima u loži. 

 

"Propust je veliki i još uvijek utvrđujemo tko je pogriješio. Hajduk plaća zaštitarsku tvrtku i policijsko osiguranje. Naš povjerenik za sigurnost bio je na terenu i smirivao situaciju da ne eskalira, ali nije imao ovlast reagirati na ikoji drugi način", kazali su nam potom u Hajduku.

Oko sto tisuća kuna Hajduk plaća osiguranje susreta visokog rizika, no pripadnici policije reagirali su tek kada su vidjeli da podivljalog momka nitko drugi neće zaustaviti. Ipak, krive zaštitare. 

Policija: Katastrofalan propust zaštitara! Nije naš posao da rješavamo jednog navijača 

"Ovo je katastrofalan propust osiguranja", kratak je komentar našeg izvora u policiji. Navijač je uskočio u teren sa Sjevera, a zaštitari su ga samo promatrali, kažu. 

"Bilo ih je tamo tridesetak. Nitko nije ni mrdnuo. Nevjerojatno. U teren je uskočio pokraj limene kante u koju se bacaju bengalke. Dohvatio je metalnu štipalicu kojom vatrogasci hvataju bengalke i pojurio ka sucu. Nitko od zaštitara nije stao pred njega", zatečeni su u policiji reakcijom osiguranja na poljudskom stadionu.

"Nije posao policije da rješava upad jednog navijača. Upravo je to posao zaštitara na stadionu, da rješavaju ovakve situacije. Kada u teren uskoči jedan navijač, to nije posao za policiju nego za redare. No kada smo vidjeli da oni samo pasivno gledaju što se događa, odmah smo reagirali. U teren je ušlo odjeljenje od osam interventnih policajca, razvili su se u formaciju i navijač im se sam predao."

Policija ne spominje da se čitav vod njihove intervente jedinice nalazio na ulazu u utrobu stadiona na sjeverozapadu. Nakon što je huligan neometano divljao po terenu, nesmetano je odšetao natrag do ograde i ulaza na sjever, gdje mu nitko žaštitara, čuvara i policajaca nije ni prišao, osim jednog zaštitara, koji ga je grlio i molio da se vrati na tribinu. Navijač je to odbio i na tartanu ispred ograde nastavio mahat rukama, vitlati s palicom i uputio se, opet neometan, tartanom prema zapadu. Tek tada, sa ulaza na sjeverozapadu, prema njemu kreće cijeli vod interventne policije.

Nažalost, upad naoružanog navijača na travnjak nije jedini težak incident koji se dogodio na Poljudu. Odlična utakmica ostala je u sjeni primitivnih ispada navijača. Predsjednik Rijeke Damir Mišković u svečanoj loži pogođen je bocom.

 

 

Tijekom utakmice zapaljena je srpska zastava, pjevalo se "Za dom spremni", a uoči početka susreta cijeli Sjever grozomornim povicima "Ubij Srbina" obraćao se navijačima Rijeke na južnoj tribini. Disciplinski sudac prve lige Saša Pavličić-Bekić ove sezone već je kaznio Hajduk pražnjenjem sjeverne tribine zbog poziva na linč suca Brune Marića koji je nekoliko dana prije šipkama napadnut u restoranu u Stobreču. Pavličić će nakon novih primitivnih i mrzilačkih ispada opet teško kazniti Hajduk, no to nije dovoljno da se spriječi tragedija. Ovaj put do nje nije došlo pukim slučajem i dobrom voljom jednog huligana koji je htio samo privući pozornost i prekinuti utakmicu.

A poriv Torcide da nanosi toliku štetu klubu u koji se kune postavlja pitanje jesu li to uopće navijači za koje se predstavljaju.

Pročitajte više