Portov stadion aplauzom pozdravio bivšeg idola: Jackson zaplakao tijekom zamjene

Foto: Facebook (screenshot)

JACKSON MARTINEZ još prije tri godine bio je jedan od poznatijih napadača u Europi. Danas je gotovo zaboravljen.

Nekada zvijezda, danas marginalac

Nakon Independiente Medellína (2004. - 2010.) i Chiapasa (2010. - 2012.), zenit karijere doživio je u Portu između 2012. i 2015. godine.

Kolumbijac je za portugalski klub u 136 utakmica u svim natjecanjima postigao fascinantna 92 pogotka. Ubitačnom realizacijom zaintrigirao je brojne europske velikane pa je kao dokazani golgeter transferiran u Atletico Madrid tijekom ljeta 2015. godine za 37 milijuna eura.

Žudnja za novcem - prečica do propasti

Međutim, radi izdašnog ugovora, Španjolsku je napustio već u sljedećem prijelaznom razdoblju. U vrijeme kineske zaluđenosti nogometom i transferima, Guangzhou Evergrande otkupio ga je za 42 milijuna eura. Bio je to dobar posao za Atletico Madrid, ali ne i za Guangzhou Evergrande i Jacksona Martineza.

Premda je potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 12,5 milijuna eura godišnje, Jackson Martinez ubilježio je tek 22 nastupa i četiri pogotka. Tržišna cijena deseterostruko mu je opala i danas vrijedi tek tri milijuna eura.

Jackson Martinez sada karijeru pokušava oživiti u Portugalu. Ljetos se vratio na Pirenejski poluotok, ali ne u Porto. Na jednogodišnju posudbu došao je u Portimonense, klub bez značajnije povijesti čiji je najveći europski doseg bio prva runda tadašnjeg UEFA kupa, iz kojeg je ispao nakon dvomeča protiv Partizana u sezoni 1984./1985.

Vječna ljubav s Portom

Iako je miljama udaljen od nekadašnjeg statusa ponajboljeg napadača Starog Kontinenta, Jackson Martinez i dalje je vrlo cijenjen. Da ga navijači i dalje poštuju, uvjerio se u petak na prvenstvenoj utakmici Porta i Portimonensea na kultnom Dragau (1:4).

S obzirom na momčadsku limitiranost, Jackson Martinez bio je nezamjetan. Bez posebnog učinka, zamijenjen je u 75. minuti. No Dragao ga je ispratio ovacijama. Portovi navijači s divljenjem su aplaudirali svojem nekadašnjem božanstvu. 

"Jackson Martinez!" orilo se velebnim stadionom izmamivši suze obožavanog, vidno ganutog napadača posrnule karijere koji je svojim golovima zadužio Dragao.

Pročitajte više