Portugal strepi uoči Zlatne lopte: "Dati nagradu Luki pored Cristiana je ludost"

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju važne sportske događaje. Dodjelu prestižne nagrade, Zlatne lopte France Footballa koja je na rasporedu u večernjim satima u ponedjeljak, prokomentirao je kolega Duarte Monteiro, novinar i kolumnist portugalskog ZeroZera.

Ova dodjela France Footballa kod nas u Portugalu jedna od najiščekivanijih posljednjeg desetljeća, ako ne i najiščekivanija još od 2007. godine, kada je titulu osvojio Kaka. Kao što znate, bio je on posljednji u nizu osvajača još od 1990. godine i Lothara Matthausa (svake godine drugi nogometaš osvojio je nagradu), dok je nakon njega počela desetogodišnja vladavina Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su u međuvremenu Zlatnu loptu osvajali po pet puta.

Zašto je dodjela toliko zanimljiva? Pa zbog toga što je vrlo teško odgonetnuti kriterije kojim se dodjeljuje ova nagrada, a pitanja je ove godine jako puno, odnosno više nego svih prethodnih godina. Ako će se France Football držati određenih postulata koji su bili presudni i ranijih godina, onda bi ovu Zlatnu loptu ispred Messija i Ronalda trebao dobiti Luka Modrić. Modrić je kao i Ronaldo osvojio Ligu prvaka, ali je zato igrao finale Svjetskog prvenstva i bio vrlo važan kotačić Hrvatske u tom povijesnom uspjehu.

Embed from Getty Images

Međutim, tu je jedan problem. Ako su trofeji najvažnija stavka za dodjelu Zlatne lopte, onda bi najveći favorit za nagradu trebao biti francuski reprezentativac i stoper Real Madrida Raphael Varane, s obzirom na to da je osvojio Ligu prvaka, a potom postao i prvak svijeta s Tricolorima. Ali budimo realni, izabrati Varanea kao najboljeg igrača na svijetu nema nikakvog smisla jer nije ni najbolji centralni branič na svijetu.

To nas vraća raspravi o tome što je to čime bi se trebalo voditi pri dodjeli Zlatne lopte, odnosno što je važnije - osvojene titule ili nenadmašan nogometni talent. Smatram da to mora biti talent, a dati ovu prestižnu nagradu bilo kome pokraj dvaju "svemiraca" kao što su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo je prava ludost. Ronaldo je prošle sezone zabio 44 gola u 44 susreta, za Portugal je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji također zabio četiri gola, a u ovom trenutku je i najbolji strijelac Serie A. To nešto znači.

U tom svjetlu pozicija Luke Modrića pomalo je nedefinirana. Ne može se reći da nije izvanredno talentiran nogometaš, kreator kakvih na svijetu nema puno, a 2018. za njega je bila najbolja u karijeri. S obzirom na sve nagrade koje je do sada dobio, Luka će biti upamćen u povijesti nogometa. Ne bi bilo pogrešno i nepošteno da Luka dobije Zlatnu loptu, ali smatram da ne bismo još trebali prekinuti hegemoniju Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

Nisam spreman za to jer oni još mnogo toga pokazati, a dok njih dvojica i dalje igraju u velikoj formi, zabijaju mnogo golova i osvajaju trofeje, omjer njihova talenta i osvojenih titula morao bi biti dovoljan da još neko vrijeme nagradu osvajaju samo oni. Bez omalovažavanja svih drugih nogometaša, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi i dalje su objektivno najbolji i najutjecajniji nogometaši na zemaljskoj kugli.

Pročitajte više